Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reagiranje

Sindikati: Promjene mirovinskog sustava ishitrene i štetne

sever
Arhiva VL
30.07.2010.
u 12:47

Nedopustivo je da se za punjenje državnog proračuna rješenja traže u rezanju ionako premalih naknada za nezaposlene i reformi mirovinskog sustava – kaže Krešimir Sever.

U povodu prijedloga Vlade Republike Hrvatske za izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kojima se izjednačuje dob žena i muškaraca za stjecanje prava na starosnu mirovinu te umanjenje mirovine povećava s devet posto na 20,4 posto za pet godina ranijeg odlaska u mirovinu, oglasila se i Hrvatska udruga sindikata, koja ističe da vladajuća većina u Saboru očito nastavlja s praksom da mirovinski sustav mijenja od slučaja do slučaja, ali svoje privilegije, osim za demagoške potrebe, ozbiljnije ne dotiče.

Ponajprije se to odnosi na ukidanje dužnosničkih mirovina koje bi, prema HUS-u, trebale biti nulta točka bilo kakvih zahvata u mirovinski sustav, i to na način da i ta kategorija osiguranika ostvaruje mirovinu pod istim uvjetima godina života, duljine staža i izračuna kao i drugi umirovljenici, dakle po općim propisima. Umjesto toga, ističu u HUS-u, Vlada nastavlja s praksom da prijedloge bitnih zakona lansira bez konzultacija sa socijalnim partnerima. Ali sindikati će, kažu u HUS-u, znati odgovoriti i na ovaj štetan pokušaj izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnog sindikata Hrvatske, posljednji Vladin prijedlog, kao i mnoge druge dosad, drži ishitrenim.

– Promjene u mirovinskom sustavu i sustavu naknada za nezaposlene Vlada je gurnula upravo u ovom ljetnom vremenu, očito računajući na godišnje odmore i manju pozornost građana. Stoga tražimo da se o izmjenama oba zakona, prije njihova upućivanja u saborsku proceduru, početkom jeseni provede široka javna rasprava u koju će izravno biti uključeni i socijalni partneri – rekao je Sever i dodao kako je nedopustivo da se za punjenje državnog proračuna rješenja traže u rezanju ionako premalih naknada za nezaposlene i reformi mirovinskog sustava na novu štetu umirovljenika.

Ključne riječi

Komentara 31

RU
rus4
14:13 30.07.2010.

budale...nije ovdje pitanje sindikata već o vašim i našim danas-sutra mirovinama...Gdje ćete raditi do 65.? U pekarnama,trgov.centrima,praonicama automobila.....Lako je njima sa ovako glupim narodom a i vas većina na forumima,.,,,,,ko da ste se najeli ludih gljiva

TE
tetrijebzg
13:48 30.07.2010.

Tako nam i treba kad smo glasali za KRADEZE sad nam vraćaju kako najbolje znaju.

OB
-obrisani-
13:40 30.07.2010.

Sindikati: Promjene mirovinskog sustava ishitrene i štetne jer na zapadnom balkanu postoji kultura obmane, nešto maznuti i Thompsona slušati a nikako do 65. godine raditi..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije