Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dogovor na sastanku

Seljaci okončali prosvjede, nastavljaju sa pravnom bitkom

seljaci sastanak (1)
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/5
20.08.2013.
u 12:42

Poljoprivredni proizvođači usvojili su nekoliko zaključaka koje su stavili na papir, a među njima prvi je podnošenje tužbe Ustavnom sudu protiv ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine.

Nakon gotovo dvosatnog sastanka članovi koordinacije seljačkih udruga koji su se danas prije podne sastali na zajedničkom sastanku u novogradiškom restoranu "Slavonski biser" dogovorili su definitivni i službeni prestanak prosvjeda i dvotjedne blokade prometnica. Poljoprivredni proizvođači usvojili su nekoliko zaključaka koje su stavili na papir, a među njima prvi je podnošenje tužbe Ustavnom sudu protiv ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine. Nadalje, seljaci od ministarstva poljoprivrede traže službenu objavu financijske omotnice za poticaje u maksimalnom iznosu, a u zaključke su zacrtali i najavljeni sastanak s predsjednikom Ivom Josipovićem, koji bi trebao uslijediti u narednim danima. Zahtijevaju da se što prije proglasi elementarna nepogoda suša, te nastavljaju s prikupljanjem potpisa s kojima Europskoj uniji žele pokazati kakvo je stanje u hrvatskoj poljoprivredi.

- Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina napravio je puno grešaka koje ćemo mi na sudu dokazati. Seljaci nisu dobili obećani novac i imaju pravo biti ogorčeni. Ova bitka na cesti nije uspjela i upravo sada idemo u pravnu bitku, koja je na našoj strani - kaže Zvonko Pipić, predsjednik poljoprivredne komore Virovitičko - podravske županije.

- Bitka je tek sada počela, a vodi se za spas hrvatskog sela. Napravljena je diskriminacija oko isplate poticaja, a za to ministar poljoprivrede Jakovina mora snositi odgovornost. Ustrajat ćemo na tome da mora dati ostavku, jer on na mjestu ministra poljoprivrede više nema što tražiti. Želio bi premijera Milanovića podsjetiti da je jednom prilikom boravka u Babinoj Gredi rekao - "Dao Bog da mi se osuši desna ruka ukoliko zaboravim Slavoniju !". Nije se očitovao na naše traženje i od obećanja nema ništa - naglašava Tomislav Pokrovac, predsjednik sindikata poljoprivrednika.

- Ministarstvo poljoprivrede skriva podatke o isplaćenim poticajima, ne samo prema seljacima kojima su obećali da će dati konačno izvješće, nego i prema uredima po županijama. Očito je da su ti novci usmjereni na plaće, jer je administracija u ministarstvu poljoprivrede dolaskom ove vlasti znatno povećana, a novca nema. Znači, umanjuju se poticaji seljacima kako bi imali za plaće djelatnicima u ministarstvu poljoprivrede. Ustavni sud će imati argumente koje ćemo im dostaviti ovih dana. Seljaci su od poticaja najmanje dobili, a najviše su dobile velike tvrtke. Među seljacima je nastupio strah i panika kada se u javnosti pojavila informacija da će svi oni koji su na prosvjedima biti kažnjeni od 30 do 50 tisuća kuna. Zamislite koja je to visina kazne za jedno hrvatsko poljoprivredno gospodarstvo koje danas nema novaca niti za deset litara plavoga dizela. Kaznu na sreću još nitko nije dobio, a i ne vjerujem da je i zakonski može dobiti. Metodama zastrašivanja hrvatskog seljaka se još više ugrožava u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji koja je nastala u poljoprivredi. Od prosvjeda odustajemo i idemo u skupljanje potpisa, te ćemo preko naših parlamentaraca upoznati i EU o čemu se ovdje radi. Sjetva na ovakav način iduće godine vrlo je upitna. Pogledajte naše njive. Nakon skidanja žitarica zapuštene su i u korovu. Tako nije bilo nikada i to je dokaz koliko ministarstvo poljoprivrede i hrvatska Vlada brine o poljoprivredi i seljacima koji od nje žive - kaže Antun Laslo, član koordinacije seljačkih udruga i predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje.

S prosvjednih mjesta u Brodsko-posavskoj županiji, sat-dva prije početka sastanka, prosvjednici su se već polako počeli razilaziti sa sva tri punkta, u Velikoj Kopanici, Lužanima i Novoj Gradiški, a u blokadi prometnica proveli su protekla dva tjedna. Oko podneva Policijska uprava Brodsko-posavska oglasila se priopćenjem za medije u kojem se navodi da su se danas oko 11 sati sa svih prometnica na području Policijske uprave Brodsko-posavske povukli poljoprivredni traktori i prosvjednici koji su sudjelovali u prosvjedima te da se na cijelom području županije promet ponovno odvija normalno.

'Izgubili smo bitku na cestama, ali ona pravna tek predstoji'

Slavonski poljoprivrednici, koji su prije dva tjedna počeli prosvjedovati zbog neisplaćenih poticaja i niske otkupne cijene pšenice, uklonili su danas  traktore s prometnica, potvrđeno je u PU brodsko-posavskoj. Prekinuta je blokada ulaza i izlaza na autocesti A3 kod Nove Gradiške, Lužana i Velike Kopanice, te se promet na cijelom području odvija normalno. Odluka o prekidu prosvjeda potvrđena je i na današnjem sastanku u Novoj Gradiški, s kojeg su predstavnici seljačkih udruga poručili kako su bitku na cestama izgubili, ali i dodali kako tek sada počinju onu pravnu.

- Odlučili smo pravni, putem zaštititi svoje interese. Uvjereni smo da su novci iz proračuna namijenjeni za poljoprivredne potpore potrošeni za druge namjene – kaže Antun Laslo, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje. On dodaje kako je taj novac očito preusmjeren na plaće, jer je administracija u Ministarstvu poljioprivrede dolaskom nove vlasti znatno povećana. Zbog svega toga poljoprivrednici traže precizne i potpune podatke o isplati potpora. - Naša bitka ide dalje. Prvo ide tužba zbog neobjavljivanja podataka koliko je tko dobio potpora, odnosno koliko je tko zakinut - kaže predsjednik udruge Baranjska brazda Petar Pranjić. Na pitanje zašto je izostala šira potpora prosvjednicima, Laslo je odgovorio kako su strah i panika među seljacima učinili svoje. - Najgore je bilo u trenutku kada se u javnosti pojavila informacija kako će svi koji sudjeluju u prosvjedima biti kažnjeni u iznosu od 30 do 50 tisuća kuna. Zamislite koliko je to novaca danas za jedno osiromašeno gospodarstvo koje nema sredstava da u svoj traktor nasipa 10 litara plavoga dizela – kaže Laslo. Seljaci vjeruju kako će u pravnoj bitci s Vladom biti uspješniji i kako će hrvatski pravni sustav, otkako smo postali članica EU, biti znatno učinkovitiji nego do 1. srpnja. Za ponedeljak, 26. kolovoza predstavnici poljoprivrednih udruga najavili su sastanak s predsjednikom Josipovićem na Pantovčaku.

Seljaci s istoka Slavonije povukli traktore s punktova

Kao što je i dogovoreno, seljaci Vukovarsko-srijemske županije danas odmah iza podneva počeli su povlačiti traktore s 12 prosvjednih punktova na kojima su zadnja dva tjedna prosvjedovali zbog niske otkupne cijene pšenice i neisplaćenih poticaja.

- Sada smo ljuti i na Jakovinu i Linića i Milanovića i da nam dođu u šake ne znam kako bi se proveli. Ljudi su svjesni da država nema novca, ali znaju i to da upravo poljoprivrednici uplaćuju puno u proračun i na kraju su oni najviše zakinuti. Mi seljaci jednostavno ne znamo kako preživjeti. Ne treba nama država uskakati, kako kaže premijer Milanović, nego neka uredi odnose između otkupljivača i nas pa da otkupljivači ne kupuju od nas našu pšenicu za 96 lipa, a prodaju je vani za 1,60 kuna jer naša pšenica je kvalitetna, nije zagađena kemikalijama. Nema druge nego ići u Bruxelles i mislim da imamo šanse jer, kako nam je objasnio jedan odvjetnik, ima naznaka da su premijer Milanović i ministri Linić i Jakovina radili protiv zakona u vezi seljačkih zahtjeva - kaže Stjepan Filić, vođa prosvjednika koji su u Ilači blokirali državnu cestu koja vodi prema graničnom prijelazu Tovarnik kojega smo popodne zatekli kod kuće, a ne, kao do sada zadnjih 14 dana, među traktorima na cesti.

Zagorski seljaci završili s prosvjednom akcijom

Zagorski seljaci sa svojih 11 traktora danas oko 13.30 sati završili su s prosvjednom akcijom na Zagorskoj magistrali pokraj Velikog Trgovišća. Predsjednik zagorske Udruge mljekara i glasnogovornik Saveza udruga proizvođača mlijeka Nedjeljko Babić rekao je kako su ovom akcijom na kulturan način izrazili svoje nezadovoljstvo. - Nismo htjeli zatvarati cestu kako onima koji putuju ne bi dodatno komplicirali život, međutim pokazali smo da smo i mi Zagorci uz seljake iz ostalih dijelova Hrvatske - rekao je Babić.

Poljoprivrednici nisu dobili odgovor od premijera Milanovića

Rok koji su predstavnici seljaka dali premijeru Milanoviću da se očituje o njihovim zahtjevima istekao je u utorak u 10 sati, no iz Vlade im nisu odgovorili, potvrdio je za HTV Petar Pranjić, predsjednik udruge Baranjska brazda.

Pranjić je kazao i kako su se seljaci gotovo u potpunosti povukli s prometnica te je naveo kako su vidjeli da to nema smisla.

– Bili smo spriječeni u odlasku u Zagreb, no naša bitka ide dalje. Prvo ide tužba zbog neobjavljivanja podataka koliko je tko dobio potpora, odnosno koliko je tko zakinut. Ako ih objave, znaju da imamo element za tužbu. No, seljak nije gubitnik, on je moralni pobjednik, kazao je Pranjić, donosi HTV.

>> 'Zločesto je reći da poljoprivrednici paradiraju u skupim traktorima' 

>> Seljaci: Ako nas Milanović ne primi u roku 24 sata, idemo u Bruxelles

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije