Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blokada prometnica

Seljaci u Brodsko-posavskoj županiji ne odustaju

seljaci slav brod (1)
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/5
09.08.2013.
u 19:08

Traže neopozivu ostavku ministra Jakovine te žurni sastanak s premijerom Milanovićem.

Nakon jučerašnjih neuspješnih pregovora s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom i poljoprivrednici Brodsko-posavske županije mirni su prosvjed pretvorili u traktorsku blokadu prometnica i to na nekoliko važnijih čvorišta u Brodsko-posavskoj županiji. Ni pod koju cijenu ne odustaju od svojih zahtjeva, među kojima je prvi na listi hitna i neopoziva ministrova ostavka, te žurni sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem.

Ističu da od prosvjeda neće odustati dok se ne udovolji njihovim minimalnim zahtjevima i dogovori isplata poticaja za 2012. godinu u cijelosti, te reguliraju otkupne cijene poljoprivrednim proizvodima, koje nikako ne bi smjele biti ispod proizvođačkih. Među njima je svakako i aktualno rješavanje problema preniske otkupne cijene pšenice, koja je trenutačno oko 95 lipa po kilogramu, te kako tvrde nije im dovoljna ni za pokrivanje troškova proizvodnje do nicanja pšenice, a kamo li do kraja žetve.

– Nikada nije bila gora situacija u hrvatskoj poljoprivredi, a ako ovi prosvjedi ne uspiju, više nema ni hrvatskog sela ni poljoprivrede. Naš prvi zahtjev jest da ministar odstupi. Zamislite samo kakvog mi ministra imamo, pa on je za žetvu sazvao prvi sastanak 12. kolovoza, kada je žetva već odavno završila. Znači, mi ćemo u ponedjeljak s ministrom Jakovinom razgovarati o uvjetima otkupa.(!) To je uistinu žalosno i sramotno – kaže Antun Vrakić, predsjednik županijske Poljoprivredne komore, kojega smo zatekli na prosvjednom punktu u Velikoj Kopanici. U Brodsko-posavskoj županiji poljoprivrednici su s oko 150 traktora potpuno blokirali promet svim vozilima na nekoliko važnijih prometnica i čvorišta, gdje su na punktovima organizirali cjelodnevni boravak.

Kod Lužana, u blizini naplatnih kućica Hrvatskih autocesta, u potpunosti je blokiran ulaz i izlaz prema autocesti Zagreb – Lipovac, te samo jedan kolnički trak županijske ceste Nova Kapela – Lužani. Na dva prosvjedna mjesta kod Velike Kopanice blokirana je cesta D7, pa je prekid prometa u pravcima Vrpolje-Velika Kopanica-Slavonski Šamac. Zapriječen je i izlaz prema autocesti A3 kod "Zelengaja" u blizini Velike Kopanice. Silazak s autoceste na tom mjestu nije moguć, već se promet reguliran signalizacijom i prometnim znakovima preusmjerava dalje prema čvorištu Babina Greda.

Traktorima je blokiran i alternativni pravac Šamačkom ulicom kroz selo iz smjera Đakova i Vrpolja prema Slavonskom Šamcu, a od sinoć nije moguć ni promet cestom kroz Crno Selo jer je drugim prosvjednim mjestom blokirana cesta D7 u blizini nadvožnjaka. Na području Nove Gradiške u blokadi prometa su cesta D51, pravac za naplatne kućice prema autocesti A3, a kao alternativni pravac koristi se poljski put kojim je moguć dolazak do naplatnih kućica, te izlaz prema autocesti Zagreb – Lipovac.

 >>Specijalci čuvaju kuću ministra Jakovine, prijete mu fekalijama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije