Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kad seljak zaprijeti

Specijalci čuvaju kuću ministra Jakovine, prijete mu fekalijama

Specijalci Jakovina (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/5
09.08.2013.
u 12:36

Nakon što je posljednji sastanak predstavnika seljačkih udruga s ministrom završio neuspjehom, netko od razočaranih i ljutitih seljaka navodno je zaprijetio kako će pred Jakovininu kuću istresti fekalije.

Seljačka buna uzela je maha. Više od tisuću traktora umjesto na poljima jučer je bilo na cestama. Blokirane su prometnice u četiri županije - Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj, a farmeri su uvjereni da će do ponedjeljka, kada je dogovoren sastanak s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, blokiranih cesta biti puno više.

– Ovo još nije ništa. Pravi će prosvjedi tek uslijediti ako u ponedjeljak ne postignemo dogovor. Tada ćemo blokirati sve, uključujući i autocestu i granične prijelaze – prijeti Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje.

Sramotna cijena

Seljaci traže da im se isplati preostali poticaj, vrati cijena pšenice na prošlogodišnju razinu, a otkupna cijena kultura kojima tek slijedi žetva neka bude kao i lani. U suprotnome će, kažu, u blokadu svega, da vide “hoće li Ministarstvo tada napokon profunkcionirati i stati u njihovu zaštitu”.

– Da smo izišli u većem broju vjerujem da bi problem već bio riješen, kao primjerice u Francuskoj gdje su seljaci složni i kada iziđu na ceste, onda premijer i ministri dolaze k njima i razgovaraju, a zahtjeve koje seljaci traže barem djelomično prihvate – kaža Antun Laslo, predsjednik Zajednice udruge seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) koji već tri dana i dvije noći bdije na đakovačkoj obilaznici.

U Ministarstvu unutarnjih poslova upozoravaju prosvjednike da su već prekršili odredbe Zakona o javnom okupljanju, ali i Zakona o sigurnosti prometa na cestama jer se prosvjed ne smije održavati na autocestama i magistralnim cestama, a očito su “zaboravili” prosvjed prijaviti pet dana prije. No blokada prometnica nije jedina metoda borbe koju su seljaci odabrali. Policijski su specijalci jučer morali čuvati i obiteljsku kuću ministra Jakovine u Bukovlju kod Slavonskog Broda jer je netko od ogorčenih i razočaranih seljaka nakon neuspješnih pregovora u četvrtak zaprijetio da će pred nju istresti fekalije. Pa je policija odlučila, zlu ne trebalo, postupiti preventivno. Na takve prijetnje reagirao je odmah predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje Dragutin Dukić koji je istaknuo da ne odobrava prijetnje ministru i njegovoj imovini.

– Uvijek ću podići glas protiv ministra kada radi suprotno interesu seljaka i poljoprivrede, ali u njegovu obitelj i privatnu imovinu nikako se ne smije zadirati – kaže Dukić.

Inače, jedan od zahtjeva seljaka za prekid blokada je i da Tihomir Jakovina odstupi s mjesta ministra poljoprivrede.

Prevarili su nas

– On je kriv za ovakvo stanje jer je nesposoban. Treba dati ostavku ili ga treba smijeniti – kaže Stjepan Filić, jedan od organizatora prosvjeda. Seljaci su ogorčeni i na one koji su u četvrtak u njihovo ime pregovarali u Zagrebu s ministrom Jakovinom. Dan ranije su, kaže, dali potporu prosvjedu i rekli da će im se pridružiti.

– Prevarili su nas. Danas govore jedno, a sutra drugo i sližu se s političarima koji nas varaju. Valja građanima objasniti kako seljaci ne žive od poticaja jer 80 posto seljaka dobiva 20 posto od mase poticaja, a 20 posto velikih proizvođača 80 posto od te mase. Seljake su zakinuli za dvije milijarde kuna, nekoga za 35.000, nekoga i za 800.000 kuna, ali u nekakvom prosjeku seljacima duguju 700 kuna po hektaru – kaže Tomislav Pokrovac, šef Sindikata hrvatskih seljaka.

>>Seljačka buna: 'Blokirat ćemo granicu pa neka si vlast misli'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije