Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u hrvatskoj

Sedam žena u RH je zanijelo nakon odmrzavanja jajne stanice

milinović
Arhiva VL
VL
Autor
Diana Glavina
05.05.2010.
u 09:37

Preliminarni rezultati “umjetne oplodnje” u Hrvatskoj po novom zakonu bit će službeno objavljeni na skorašnjem Kongresu o medicinskoj oplodnji.

– Ne bih zaslužio fotelju ministra zdravstva da sam zabranio zamrzavanje zametaka, a da nemamo dobru alternativu – odgovorio je jučer ministar zdravstva Darko Milinović na pitanje hoće li intervenirati u Zakon o medicinskoj oplodnji ako se pokažu loši rezultati – manji broj trudnoća i rođene djece u postupcima izvantjelesne oplodnje. Zamrzavanje jajnih stanica umjesto zamrzavanja zametaka i oplodnja samo triju jajnih stanica – dvije su sporne točke zakonskih odredbi.

Prikupljaju podatke
Jedanaest državnih i privatnih centara u Hrvatskoj ovih dana intenzivno prikuplja svoje podatke o uspješnosti koje moraju poslati Povjerenstvu Ministarstva zdravstva i u skraćenom obliku Društvu za humanu reprodukciju. Šestomjesečni rezultati s usporedivim ranijim razdobljem bit će objavljeni na skorašnjem Kongresu o medicinskoj oplodnji pa se podaci do tada tretiraju kao tajna.

Kako doznajemo, u Hrvatskoj je trenutačno sedam trudnica koje su zanijele nakon odmrzavanja jajne stanice. Dvije od njih “pripadaju” Centru Klinike “Vuk Vrhovac” u Zagrebu. Njihova prva trudnica koja nosi blizance u 23. je tjednu trudnoće. A prema dostupnim podacima, u tom najvećem hrvatskom centru za potpomognutu oplodnju” rezultati uspješnosti u trudnoćama metodom svježeg embriotransfera nekoliko su postotaka slabiji nego u razdoblju prije novoga zakona, no u bolnici su rezultatima zadovoljni.

No, da je još prerano donositi konačne sudove – situacija nije katastrofalna ni izvanredna – pokazuje i iskustvo u riječkom KBC-u. Ravnatelj prof. Herman Haller rekao nam je da su dosad odmrznuli 11-12 jajnih stanica te da su vraćene tri ili četiri oplođene jajne stanice.

– Te se brojke svakodnevni mijenjanju, ali vjerujemo da ćemo uskoro imati i prve trudnoće nakon odmrzavanja jajnih stanica. Nakon početnih neuspjeha, moji mi biolozi kažu da su metodu zamrzavanja jajnih stanica svladali te da je uspješno primjenjuju. Rezultati u dijelu svježeg embriotransfera, a znamo da se smiju oploditi do tri jajne stanice, slični su kao prije zakona – kaže prof. Haller.

Napominje također kako problema s lijekovima za stimulaciju ovulacije nemaju jer se više ne plaćaju iz bolničkog proračuna pa se mjesečno obavlja nešto više postupaka nego prije, time je i lista čekanja kraća i iznosi oko mjesec dana.

Uspješnost 33 posto
Voditelj Centra za medicinski potpomognutu oplodnju KB-a “Sveti Duh” dr. Renato Bauman kaže da su od 1. rujna do 15. travnja ove godine imali 55 trudnica, a u istom razdoblju godinu prije, dakle prije zakona, 59 trudnoća. – Postotak uspješnosti je, dakle, vrlo sličan, između 33 i 34 posto.

Podaci se odnose na žene do 40. godine. Kod onih iznad 40. uspješnost začeća je, općenito, manja od 10 posto – kaže dr. Bauman. Dodaje da se prije zakona nisu bavili zamrzavanjem zametaka, a uskoro će imati i prvo odmrzavanje jajne stanice. U Petrovoj bolnici obavljeno je 10 posto više postupaka, a u svježem embriotransferu uspješnost je bolja 7 posto.

Komentara 16

14
14words
10:29 05.05.2010.

Zašto bi ubijali ljude tj zametke zbog nekoga tko je godinama razmšljao o tko zna čemu i onda pod stare dane odlučio imati djecu. Zašto se čuje samo glas Rode koje predstavljaju zanemariv broj hrvatskih obitelji,zašto se ne čuje glas udruge grozd??

MK
mala_kap
10:24 05.05.2010.

čak sedam trudnica! A u isto vrijeme bilo jedno 50 trudnica iz zamrznutih zametaka otprije zakona po koje se ljudi još vraćaju. Kakav fenomenalan uspjeh, 7 trudnica u skoro godinu dana. Fuj ministre, riga mi se od tolike tvrdoće!

Avatar Grunf
Grunf
10:25 05.05.2010.

dobro da nije uzeo uzorak kod jednog ginekologa primarne zdrastvene zaštite na uzorku od 23 pacjenta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije