Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smjene

Sedam najvećih sindikata izlazi iz SSSH i najavljuje stečaj

ANA KNEŽEVIĆ
Alen Brodar/VLM
07.06.2010.
u 13:21

- Na djelu je egzekucija i demontaža Saveza - rekla je Ana Knežević, koja je danas istodobno i smijenjena i podnijela neopozivu ostavku na mjesto predsjednice.

Na dramatičnoj sjednici Vijeća SSSH  danas nije samo izabran v. d. predsjednika,  dosadašnji potpredsjednik Sindikata metalaca Mladen Novosel iz Daruvara, nego se najveća sindikalna središnjica uzdrmala iz temelja i prijeti joj gašenje.

- Na djelu je egzekucija i demontaža Saveza - rekla je Ana Knežević, koja je danas istodobno i smijenjena i podnijela neopozivu ostavku na mjesto predsjednice. Trakavica s njenim odlaskom kulminirala je njenim žestokim otvorenim priopćenjem u kojem je ogolila duboke i dugotrajne sukobe unutar SSSH, nakon što je izbilo na vidjelo da sedam najvećih sindikata udruženih u SSSH istupa iz članstva: Sindikat PPDIV-a, EKN-a, Sindikat metalaca, Sindikat trgovine, Sindikat graditeljstva, Sindikat turizma i usluga te Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima. Riječ je o sindikatima koji čine oko 90 posto članstva SSSH, a svoje su istupanje najavili još neki manji sindikati. Namjera im je oformiti novu središnjicu, tvrde, a ne prelaziti u postojeće.

Večernji list ima njihovo pismo namjere sastavljeno prije tjedan dana, kojim iskazuju svoja stajališta glede rješavanja problema Saveza i koja su podloga za nastajanje nove organizacije. Na odlazak su prisiljeni, kažu, zbog dugo gomilanih organizacijskih, financijskih i upravljačkih problema koji su toliko opteretili središnjicu da ih samo drastičan rez može riješiti.

“Sedmorka” je suglasna, kaže se nadalje u pismu, ne samo u tome da istupe iz krovnog sindikata nego i da pokrenu stečaj istog, kao i da nastave dogovor o osnivanju nove organizacije, a ponudit će zaposlenima u Savezu da prijeđu tamo.

– Pismo je sirov materijal bez potpisa koji ne znači ništa – negodovala je Dragica Mišeljić, šefica Sindikata trgovine, uoči današnje sjednice, no ipak je potvrdila da je njen sindikat već donio odluku o istupanju i veže ih još samo tromjesečni “otkazni” rok, a drugi su u tom postupku. Kaže da je riječ o nužnom zdravom restrukturiranju, a ne bankrotu Saveza, koji duguje više od milijun kuna. Vođa metalaca Vedran Dragičević smatra da Savez mora agresivnije djelovati, a manje teoretizirati.

Struktura Saveza s mrežom ispostava i 95 zaposlenih postala je financijski uteg središnjici koja otplaćuju veliki kredit podignut prije nekoliko godina za otpremnine zaposlenih. Prihodi su znatno pali zbog smanjenja članstva, što zbog gubitka radnih mjesta u krizi, a što zbog prelaska pojedinih sindikata u druge središnjice. Afera s Anom Knežević samo je dodatno zakomplicirala situaciju.

– U lipnju slijede izlasci sindikata i osnivanje novog saveza, to je najbolji put do zdrave, učinkovite, moderno ustrojene središnjice, jer to iznutra nismo uspjeli. Broj zaposlenih morat ćemo prepoloviti – govori Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma.

A stečaj i masovno otpuštanje 95 zaposlenih radnika za čije plaće više ne žele odgovarati i jest cilj, tvrdi dojučerašnja šefica.

- Izigravanje demokracije i instituta tajnog glasanja, manipuliranje članstvom i tajni planovi za ukidanje SSSH i proglašavanje stečaja, te najavljene namjere za osnivanje nove sindikalne središnjice, koja bi se odrekla odgovornosti za zaposlene i za postojeće dugove,  koja bi bila jeftina i valjda bez zaposlenih, tužna je istina o hrvatskom sindikalnom pokretu i najjačoj sindikalnoj središnjici - piše A. Knežević.

SSSH duguje više od milijun kuna, mjesečno im nedostaje oko 160 tisuća kuna. No, u "sedmorci" kažu da, postanu li pravni sljednik Saveza, nasljeđuju i dugove.  

Kolege iz drugih središnjica nadaju se samo da se ovo dramatično preslagivanje SSSH neće odraziti na Svesindikalni sabor i pripreme za referendum, ključne poteze koji su upravo ujedinili sindikalnu scenu.
- Ne mogu povjerovati da to rade kako bi otpustili ljude, pa onda se ponašaju kao  i poslodavci - ustvrdio je Krešimir Sever iz NHS-a.

Komentara 5

UD
Utjerivać dobroga
15:11 07.06.2010.

Imao sam tu (ne)sreću da sam je poznavao. Otišla je danas najveća Kenjara, tragom onog odurnog lopova Kunsta...

GL
Goran-lefty
02:53 08.06.2010.

Samo cekam da ljudima prekipi pa da se krene u novu \"revoluciju\" ili \"oslobodenje\" ili \"novu pravnu Hrvatsku\" pa ce nam opet reci da smo svi mi krivi....

HU
hugo
00:43 08.06.2010.

Onda nije ni čudno što nas neki balavac iz središnjice već nekoliko godina uvjerava kako bi sva lova od članarine morala ići u središnjicu, pa bi nam oni onda poslali nazad neki djelić, banda pokvarena, 160.000kn duga svaki mjesec, zbog debelih otpremnina i rasipanja, e gospodo odosmo mi bilo kud ,samo ne k vama,a vi se hebite sa SVOJIM dugom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije