Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ odgovara:

'SDP više ne zna ni matematiku, mi smo dobili 3% više'

HDZ Karamarko (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/5
21.05.2013.
u 20:07

Od 1,698.219 glasova za županijske skupštine njih 502.049 otišlo je HDZ-u i partnerima, a 439.457 SDP-u i njegovoj koaliciji.

To što SDP i šef stranke Zoran Milanović nakon prvog kruga lokalnih izbora brojkama dokazuju da je na njihovu kontu veći broj biračkih glasova nego kod HDZ-a i njegovih partnera, u HDZ-u smatraju jadnim. – Pokušavaju promijeniti stvarnost, a budući da im ni matematika ne ide u prilog, pokušavaju selekcijom dijela podataka iz izbornih rezultata doći barem do pobjede u sebi sklonim i medijima koji su im spremni vjerovati – tumače u središnjici HDZ-a.

A gdje su općine?

Posebno im je zanimljiv način zbrajanja glasova, gdje se tumači da je SDP dobio više glasova od HDZ-a, što je objavljeno u jednom dnevnom listu, gdje su zbrajani rezultati u 127 hrvatskih gradova, a brojači su pritom zaboravili da postoje i općine!? No, kad su im se politički protivnici već uhvatili matematike, učinili su to i u HDZ-u. Njihovi podaci kažu sljedeće: kad se zbroje svi glasovi koje su birači dali kandidatima za župane, od 1,780.635 glasova HDZ i koalicija osvojili su 578.585 glasova (32,49%), a SDP i njegova koalicija 548.558 (30,81%). Oko 650.000 otišlo je drugim kandidatima. Navedeni rezultati pokazuju da je HDZ ostvario puno bolji rezultat od SDP-a, a podaci za izbore za županijske skupštine pokazuju još veću razliku u korist HDZ-a i njegove koalicije. Od 1,698.219 glasova birača njih 502.049 (29,56%) odlazi HDZ-u i partnerima, 439.457 SDP-u i koaliciji (25,88%).

Ankete protiv izbora

Podaci su zbrojeni za cijelu Hrvatsku prema rezultatima izbora za župane i gradonačelnika Zagreba, odnosno za županijske skupštine i skupštinu Zagreba. U HDZ-u su zbrajali glasove kao da je RH jedna izborna jedinica. Napominju pak da su u izračun uzeti glasovi glavnih dviju stranaka i njihovih koalicijskih partnera. Tako su, primjerice, u glasove za župana SDP-u uračunati i glasovi don Ivana Grubišića i Damira Kajina, a HDZ-u glasovi za župana Stjepana Kožića i Darka Korena. U HDZ-u podsjećaju da su isti mediji uoči izbora objavili anketu u kojoj je SDP-ova koalicija dobivala 3% više glasova od HDZ-a, a izbori su pokazali da je tih 3%, upravo suprotno, prednost HDZ-a.

>>Sve o lokalnim izborima čitajte u našem specijalu

>>HDZ ima tri cilja, a glavni je – Split!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije