Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karamarko

HDZ ima tri cilja, a glavni je – Split!

HDZ Karamarko (1)
Goran Jakuš/PIXSELL
21.05.2013.
u 14:20

Zagreb – 
HDZ otvoren je za koaliranje s Bandićem, uvjeti nisu “kadrovski”. Neće sudjelovati u neprirodnoj koaliciji protiv HDSSB-a u Osijeku.

Uoči drugog kruga lokalnih izbora HDZ ne krije da je postavio svoj glavni (preostali) izborni cilj – 2. lipnja uspjeti postaviti svog Vjekoslava Ivaniševića za gradonačelnika Splita. Računica kaže da to nije jednostavan zadatak s obzirom na to da Ivanišević za SDP-ovcem Ivom Baldasarom zaostaje 7,5 postotnih poena, no svejedno su u HDZ-u uvjereni u uspjeh. Računaju da je SDP već blizu svog plafona potpore u Splitu, a da Ivanišević ima širi potencijal. Drugi je cilj dogovoriti se o koaliciji s Milanom Bandićem te se tako vratiti na vlast u Zagrebu. Treći je cilj mobilizirati i birače koji nisu izašli u prvom krugu izbora da daju potporu mladom Ivanu Penavi koji se u drugom krugu bori sa SDP-ovcem Sabom za mjesto gradonačelnika Vukovara.

Bez čudnih savezništava

Pored toga, stratezi HDZ-a nakon prvog kruga izbora drže, kada je riječ o raspletu dramatično zanimljivih izbora u Osijeku, da je važno da se stranka tu mora principijelno ponašati.

– HDZ neće sklapati neprirodne koalicije, mi se ne ustežemo od “fajta” s HDSSB-om, no bilo bi neprirodno stvarati čudna savezništva onih kojima je zajednički cilj tek rušiti HDSSB – tvrde stratezi iz središnjice HDZ-a u Zagrebu. Analitičari, naime, puno govore o mogućnosti stvaranja sveopće “antihadeesesbeovske” koalicije u Osijeku, koja jest moguća, a sve u cilju da se suzbije vlast i utjecaj Glavaševe stranke. Postavila se odmah i enigma – treba li računati da će se i HDZ uključiti u tu frontu. Kako stvari stoje, HDZ nema namjere sudjelovati u toj priči. Što se tiče promišljanja cilja da se HDZ nakon dugog niza godina vrati i sudjeluje u vlasti i u glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu, slučajnost i način izračuna po već znamenitoj D’Hondotovoj metodi učinili su da HDZ postane presudni partner u formiranju vlasti u Zagrebu. Premda je ostvario lošije rezultate u odnosu na 2009., HDZ svejedno izlazi moćniji i iz tog izbornog “potopa” – umjesto 7, sada ima čak 10 od 51 vijećnika, što otvara mogućnost da Bandićeva lista u koaliciji s HDZ-om uspije formirati gradsku vlast, čak i bez trećeg (a planiranog) partnera Ferdeljija.

– Rezultati izbora u Zagrebu govore da su ljudi glasali protiv SDP-a, dakle mi jesmo spremni za razgovore o koaliciji, naravno ne sa SDP-om, nego s Bandićem, tvrde izvori iz središnjice stranke. Bude li interesa kod Bandića, postavlja se, međutim, pitanje o cijeni te koalicije s obzirom na to da je HDZ još uoči izbora naveo osvajanje mjesta predsjednika Gradske skupštine kao svoj cilj. Bandić je to mjesto namijenio Davoru Šternu, koji je jedno vrijeme figurirao i kao HDZ-ov kandidat u Zagrebu, no nije pristao kandidirati se za gradonačelnika.

– Ovdje su HDZ-ovi uvjeti više svjetonazorski, dakle da se poštuje naša politička platforma, nego kadrovski – otkriva izvor blizak središnjici. Čini se, dakle, da je prostor za pregovore s Bandićem time otvoren.

Borba za gradove

Analize pak potvrđuju da u 13 županija HDZ i partneri već imaju većinu u županijskim skupštinama, a borit će se za još 3. Od 126 gradova u 41 su izbori riješeni u prvom krugu, a HDZ-ova koalicija pobijedila je u njih 24, SDP u 6, HSS u 3, HNS u 2, IDS u 4, PGS i HSLS u po jednom. U preostalih 85 gradova ide se u drugi krug, a HDZ u 65 njih ima kandidata u drugom krugu. Nije loše za “neurbanu” stranku, kažu u HDZ-u.

Sve o lokalnim izborima čitajte u našem specijalu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije