Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKONČANA KRIZA

Schmidt proglasio zakonitim imenovanje vlade Federacije BiH

Sarajevo: Christian Schmidt održao je konferenciju za medije
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/2
27.04.2023.
u 19:04

Schmidt je svojom odlukom obvezao predsjedateljicu Zastupničkog doma Marinu Marinković Lepić da najkasnije 28. travnja, odnosno u petak zakaže sjednicu tog tijela kako bi se odlučivalo o novoj vladi za što je potrebna većina koju čini 50 od 98 zastupnika

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt donio je obvezujuću odluku kojom je proglasio zakonitim imenovanje vlade Federacije BiH bez obzira na činjenicu da tu odluku nije potpisao dopredsjednik tog entiteta iz reda Bošnjaka Refik Lendo.

Nakon Schmidtove izjave novinarima na kojoj nije govorio o potankostima, na mrežnim stranicama Ureda visokog predstavnika (OHR) objavljena je odluka na engleskom jeziku u kojoj stoji kako to znači da je suglasnost na imenovanje vlade koju su dali predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara iz HDZ-a i dopredsjednik iz reda Srba Igor Stojanović dostatna i zakonita. Stoga više nema zapreka da o potvrdi imenovanja vlade odlučuje Zastupnički dom entitetskog parlamenta.

Schmidt je svojom odlukom obvezao predsjedateljicu Zastupničkog doma Marinu Marinković Lepić da najkasnije 28. travnja, odnosno u petak zakaže sjednicu tog tijela kako bi se odlučivalo o novoj vladi za što je potrebna većina koju čini 50 od 98 zastupnika.

Visoki je predstavnik također je pozvao Zastupnički dom da što prije pokrene proces izmjena Ustava Federacije BiH kojim bi se trajno riješilo potanje blokade uspostave vlade s obzirom na to da je odluka što ju je donio u četvrtak jednokratna.

Komentara 7

FU
Fulir555
21:28 27.04.2023.

Radikalni islamisti najveća su opasnost za mir i opstanak BiH zato bi Schmidtu trebalo dati veće ovlasti.

DU
Deleted user
22:19 27.04.2023.

Protektor Schmidt samo je "izvršno tijelo",odluku donosi vlada SAD-a i američka ambasada. Alijin mali htio je zajeb... Hrvate,usput zaje... sebe.U politici se ne može koješta potpisat,obećat,a onda se pravit lud. Krajnje je vrijeme da se maknu svi oni koji truju Bošnjake snom o "unitarnoj državi" i "građanskom modelu".

DU
Deleted user
02:59 28.04.2023.

uvjek nama neki Schmidt-ovi govore sta ce mo mi radit. u bosanskoj demokraciji nema mjesta za Schmidt-a. neka Schmidt donosi pravila i uredjuje njemacku ili austriju od kud je vec. ako bosanci oce entitet neka ga ako hrvati moce svoj neka ga ako srbi oce svoj neka ga a europa nek da 50 miliardi pa nek si ih urede.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije