Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tužba srba

Savo Štrbac gubi, ništa od 10 milijardi dolara odštete

'15.04.2011.,  Haag, Nizozemska - Na Medjunarodnom krivicnom sudu za bivsu Jugoslaviju izrecena je presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Cermaku i Mladenu Markacu. Odvjetnik Luka Misetic d
'Davor Puklavec/PIXSELL'
18.04.2013.
u 18:22

Sudovi u SAD-u nisu nadležni za parnice u kojima se traži odšteta za kršenje međunarodnog prava u drugoj državi

Da, past će tužba protiv MPRI-Ja, to je pitanje dana. Vrhovni sud proglasio je da sudovi u SAD-u nisu nadležni za parnice koje traže odštetu za kršenje međunarodnog prava za djela koja su počinjena u drugoj suverenoj državi, kaže odvjetnik Luka Mišetić koji je pomno pratio kakva će biti sudbina odštetnog zahtjeva organizacija Srba protiv tvrtke MPRI. Riječ je o savjetničkoj tvrtki bivših američki visokih časnika koji su ‘90. bili uključeni u program izobrazbe naših časnika. Srpske organizacije, vođene Savom Štrbcem, stoga su okrivile i “vojno-obavještajni” MPRI.

Štrbac je najavio da će u proljeće biti održano pripremno ročište za suđenje pred federalnim sudom u Chicagu protiv MPRI-ja “zbog sudjelovanja s hrvatskim vlastima u genocidu nad Srbima tijekom Oluje” te zatražio 10,4 milijarde američkih dolara odštete. Mišetić kaže da je Štrbcu akcija propala nakon što je Vrhovni sud u slučaju tužbe Nigerijaca protiv Royal Dutch Shella za navodno kršenje međunarodnog prava u Nigeriji odlučio da tu ne postoji nadležnost sudova u SAD-u. Taj će se presedan sada automatski koristiti i vezano za tužbu Srba. Oni pak mogu pokrenuti postupak protiv MPRI-ja pred hrvatskim sudovima.

>>Mišetić: Krajiškim Srbima će odbaciti tužbu protiv Amerikanaca

>> Štrbac: Neka svi objave svoj ratni put da lakše otkrijemo zločince

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije