Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon Remetinca

Sapunar savjetnik uprave u tvrtki koju je oštetio za milijune kn

josip sapunar
Željko Lukunić/PIXSELL
31.12.2010.
u 09:30

Ostaje u istom uredu u kojem je radio i do sada, s plaćom od 15 tisuća kuna, a ostao mu je i službeni automobil

Josip Sapunar, nedavno smijenjeni član uprave Hrvatskih autocesta, postao je savjetnik uprave te državne tvrtke!

A da bude još gore...

Sapunara je Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture, smijenio u prošli utorak, tek peti dan nakon Sapunarova izlaska iz pritvora u kojem je završio sredinom studenog zbog sumnji da je preko Fimi medije, s dva bivša predsjednika uprave HAC-a, Marijom Crnjakom i Juricom Prskalom, oštetio tvrtku za 23 milijuna kuna. Nakon izlaska iz pritvora Sapunar je odmah došao na posao u HAC, i to u isti ured i na isto mjesto člana uprave na kojem je i počinio kaznena djela za koja se tereti. A da bude gore, Sapunar je, kako neslužbeno doznajemo, priznao sve što mu se u aferi Fimi media pripisuje. Zato je i pušten samo on iz pritvora, u kojem je proveo mjesec dana, dok su Prskalo i Crnjak još u Remetincu.

Kalmeta je Sapunara smijenio s mjesta člana uprave HAC-a tek nakon medijskog pritiska, ponajprije Večernjeg lista, koji je upozorio na apsurd da se čovjek koji je priznao da je izvlačio novac iz HAC-a vrati nakon pritvora na isto radno mjesto na kojem je počinio ta nedjela iako mu je pritvor i bio određen zbog opasnosti da počini ista kaznena djela.

Kako doznajemo, i nakon smjene s mjesta člana uprave, Sapunaru kao savjetniku ostaju sve privilegije koje je dosad imao. Prema našim informacijama, Sapunar ostaje u istom uredu u kojem je i dosad radio, a ostaje mu čak i službeni automobil. A i plaća će mu biti navodno oko 15.000 kuna neto, koliko je imao i kao član uprave. Te povlastice stavljaju ga u povlašteni položaj naspram ostalih savjetnika uprave HAC-a, kojih uz njega ima još čak devet!

Uhićen, a privilegiran

I tim je savjetnicima plaća 15-ak tisuća kuna, no oni nemaju svoje osobne urede, nego su raspoređeni po organizacijskim jedinicama, a nijedan od njih nema službeni automobil. Savjetnikom uprave HAC-a postali su uglavnom bivši direktori sektora, kojima se, kao i članovima uprave, u ugovorima garantira da će u slučaju smjene s funkcija biti savjetnici uprave.

Sapunar je također privilegiran u odnosu na druge uhićene članove uprave i direktore HAC-a, u aferi s tunelima i aferi Fimi media, jer su Jurica Prskalo i Marijo Lovrinčević te Goran Legac još u pritvoru i ne samo smijenjeni nego su dobili otkaz jer se nisu pojavili na poslu. Sapunar je u svom iskazu istražiteljima, prema neslužbenim informacijama, kao svog nalogodavca za Fimi mediju imenovao Božidara Kalmetu.

No istražiteljima je on zanimljiv jer zna sve tajne o tome kako se izvlačio novac iz cestogradnje. Zbog svega toga vjerojatno ima zaštićen status i u HAC-u, tvrtki koju je kao član uprave oštetio za milijune, a sad bi taj isti čovjek trebao savjetovati upravu!

Ključne riječi

Komentara 40

PI
piccolo
10:42 31.12.2010.

Ovaj kretenski HDZ bi pljačkaša banke koji bi tu pljačku i priznao stavio za savjetnika direktora te Banke. Samo imaju jedan uvjet: da ukrade najmalje 5 milijuna eura pa naviše. Ako mazne 100 eura e onda ide u zarvor na 20 godina. ............... koja li je to banda majko Božija, ovo još nije majka rodila

EU
eurobanana
09:43 31.12.2010.

Tajne evidencijske kartice iz paralelnog knjigovodstva HAC-a mogle bi skrivati najvecu tajnu Afere HAC: tajnu zbog koje premijerka ne smije smijeniti svojeg ministra mora, prometa i infrastrukture. Ministar Božidar Kalmeta, cini se, jedan je od rijetkih koji znaju tajnu 1011 milijarde kuna iz paralelnog knjigovodstva HAC-a. Model pljacke novca preko HAC-a dogovoren u Vladi Upravo taj model izvlacenja novca iz HAC-a, za kojeg su znali clanovi Vlade Ive Sanadera (a time i aktualna premijerka Jadranka Kosor) glavni je razlog zbog kojeg Kosor ne smije dirati ministra Božidara Kalmetu Moj izvor otvoreno mi je potvrdio kako je s Bajicem dogovarano „do kuda ce se u Aferi HAC ici“, odnosno kako je na tom sastanku izricito dogovoreno da se ne inzistira na istrazi i procesuiranju uloge Božidara Kalmete u Aferi HAC.

ZA
ZagorskiVitez
22:16 31.12.2010.

Pitam se gdje su sada sindikalci NCS-a Stanić i Kasunić, kako „veliki borci“ zviždači ne vrše pritisak preko medija da se povlastice „čudu od djeteta“diplomatu sa Harvarda dr.Josip Sapunaru ukinu, odjednom maca im „popapala jezik“, čudno da ovaj dvojac nikadkad niti jednom riječi nije napao prvu lisnicu HAC-a, a zna se i zašto, on im je mentor koji im je preko svoje mreže pomagača dostavljao dokumente za dilanje medijima kako bi skrenuo pozornost sa sebe.Od kada je mentor pokošen (čitaj završio u zatvoru i razvlašten) hodaju obezglavljeni valjda su se uplašili da će ga Boban poslati u NCS da im vodi knjigovodstvo i financije.Usput moj hrvatski puče ova dva profesionalna sindikalca zajedno sa onim trećim iz „žutog „ HAC-e koje ih plaćaju novcem poreznih obveznika koštaju godišnje cca 600 000 tisuća kuna u brutu, k tome ne moraju radit kao ostala jadna radnička klasa, dolaziti svako jutro na posao, prijavljivati se, zaštićeni su kao lički medvjedi, ne može im se dati otkaz, mogu istupati u medijima, lagati, pljuvati po svima bez dokaza i ne odgovarati za laži, još im se pojedini novinari klanjaju, pa to je strašno.A onaj „sindikalni lupež Stanić“ kako ga nazva Livaković, pored plaće u HAC-a uzima još i mjesečnu plaću cca 7000 kuna(op.naknadu) iz sindikata.Zar je to normalno i moralno,zar takav lik može nekom biti uzor i moralna veličina.Sramota.Zašto novinari ne istraže malo sindikalne bastione, ili zašto u ovim teškim trenucima ne smanje svoju članarinu na 0,5% i podijele sa radnicima teret krize.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije