Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Produljen pritvor

Sanader se brine za obitelj i ne razumije zašto ne mogu do novca

sanader (1)
screenshot RTL
27.12.2010.
u 11:50

Bivši premijer nije se očitovao o izručenju Hrvatskoj. Pritvor mu je produljen zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke

Ivo Sanader u salzburškom zatvoru ostaje do 27. siječnja, rekla je Barbara Feichtinger, glasnogovornica Državnog tužiteljstva u Salzburgu. Drugo ročište o pritvoru koje je vodila sutkinja Carina Habringer bivši premijer ponovno nije iskoristio za očitovanje o tome pristaje li na ubrzani postupak o izručenju. Tako su se sutkinja i državna tužiteljica Herta Stix usuglasile kako je najbolje da se Sanaderu ponovno odredi pritvor u trajanju od 30 dana, objasnila je Feichtinger koja je dodala kako se Sanader očitovao o kaznenim djelima koja mu se stavljaju na teret, no, s obzirom na to da suđenje nije javno, o tome ne može davati podrobnije informacije.

>>Sudski ovršitelji stigli u Kozarčevu po Sanaderove umjetnine

- O jamčevini nema govora, niti su to hrvatski odvjetnici zatražili. Još uvijek postoji opasnost od bijega kao i mogućnost da dr. Ivo Sanader, izađe li na slobodu uz jamčevinu, utječe na svjedoke. Visina očekivane zatvorske kazne kao i vrlo dobri Sanaderovi međunarodni kontakti daju naslutiti da postoji mogućnost da pobjegne kao i mogućnost dogovora sa "sudionicima" u kaznenim djelima za koja ga se tereti. Međutim, opasnost od ponovnog počinjenja kaznenog djela, smatra sutkinja, više ne postoji, što je do danas bio jedan od krucijalnih razloga zašto nije pušten iz pritvora - kazala je Barbara Feichtinger na konferenciji za novinare.

Tek poslije blagdana novi termin saslušanja

U sljedećih 14 dana, rekla je Feichtinger, održat će se ročište o izručenju.

- Ekstradicijsko saslušanje održat će se u sljedeća dva tjedna jer je dr. Sanader zatražio vremena da prouči svu dokumentaciju. Ovo je sada formalni postupak, no i dalje postoji mogućnost da Sanader pristane na pojednostavljeni postupak izručenja - objasnila je glasnogovornica dodajući kako bi pristanak Ive Sanadera na izručenje cijeli slučaj ubrzao.

Naime, na ročištu o izručenju Sanader će se morati očitovati o tome pristaje li na povratak u domovinu. No, u slučaju da sutkinja procijeni da je zadovoljena procedura i da se Sanadera izruči, bivši će premijer moći uložiti žalbu, a slučaj će se preseliti u Linz na viši sud i time cijeli postupak postaje svojevrsno "čekanje Godota".

Austrijski mediji o produljenju pritvora Sanaderu

- Prema savjetima svojih odvjetnika, Sanader se nije zasad očitovao o tome pristaje li na pojednostavljeni postupak izručenja. Naime, njegovi odvjetnici u Hrvatskoj još uvijek nisu dobili mogućnost uvida u spise - izjavio je Sanaderov odvjetnik u Austriji Werner Suppan za austrijsku novinsku agenciju APA.

Dodao je i kako je Sanader zaprepašten samovoljom hrvatskih institucija, prije svega ponašanjem državnih tijela prema njegovoj ženi i kćerima. Odvjetniku se požalio i da ne razumije zašto je blokiran poslovni račun njegove supruge Mirjane i da se jako brine za obitelj. Naglasio je da zahtjev za političkim azilom za sada nije tema.

A na špekulacije da je Sanader u istoj ćeliji s Friedrichom Lorenzom, B. Feichtinger je rekla:
– Dr. Sanader ne može biti u ćeliji s nasilnom osobom. Jasno je da treba dijeliti prostor s osobom koja mu odgovara, no o tim špekulacijama ne mogu ništa reći.

Pod naslovom „Od političara do izviždanog čovjeka Hrvatske“ i podnaslovom „Sanaderova politička karijera počela je i završila u Austriji“ APA piše o usponu i padu bivšega hrvatskog premijera.

- Kad je postao hrvatski premijer 2003., Sanader je slavljen kao novi jaki čovjek. Kad je 2009. godine podnio ostavku, Sanader je još uvijek bio kako u Hrvatskoj, tako i u međunarodnim krugovima visoko cijenjen. No, kada se je 2009. uz pomoć puča pokušao vratiti na vlast, postao je izviždani čovjek svoje nacije, koja je priželjkivala da završi u remetinečkom zatvoru na rubu Zagreba - piše APA.

Isti izvor navodi kako nakon Sanaderova uhićenja 10. prosinca u Salzburgu temeljem raspisane međunarodne tjeralice put do Remetinca „više nije tako dug“ .

U nastavku se ističe da je karijera bivšeg hrvatskog premijera počela i završila u Austriji, gdje je prije 20 godina u Innsbrucku osnovao austrijski ogranak HDZ-a. Baveći se njegovim životopisom, APA na kraju piše da je „omča na Sanaderovu vratu postajala sve uža i uža“ nakon što je njegova nasljednica Jadranka Kosor najavila rat korupciji .

- Njega se dovodilo u vezu s gotovo svakom otkrivenom korupcijskom aferom - piše APA u izvješću u kojem se spominju afere vezane uz ime Damira Polančeca te Berislava Rončevića. A i WikiLeaks je nedavno otkrio da se Sanadera već dugo istražuje, između ostalog zbog njegove umiješanosti u aferu koruške Hypo Alpe Adria grupe, izvještava APA i dodaje da je Sanader već opovrgnuo sve optužbe.

Gotovo svi austrijski mediji prenijeli su u ponedjeljak i vijest da su hrvatski sudski ovršitelji zaplijenili više od stotinu Sanaderovih umjetnina u Zagrebu te kako u „slučaju Sanader“ hrvatsko pravosuđe namjerava saslušati više od stotinu svjedoka.

Ključne riječi

Komentara 48

OB
-obrisani-
12:43 27.12.2010.

, Vazno je da se vrati u RH do dolaska Pape, jer treba neko Papu primiti a i Sanadera ispovidjeti i grijehe mu oprostiti jer mi Vjernici smo dobre hr-ovcice.

KU
kukuriku
15:35 27.12.2010.

pa nije blesav, da bi se vratija..., bolje pricékati sa ulaskom u EU kada bude PravDa-e !!...a i y-udbasí cé se politicki-smiriti,....jer stizé i za njih -Lustracija !!

Avatar poetic_justice
poetic_justice
00:58 29.12.2010.

eto savršeno \"žrtveno janje\" udri po njemu i obitelji da se narod osjeća \"zadovoljnim\" ne osporava se da je uzeo, dakako ali nikako sam, a oni koji su snjim dijelili ko kurve drukaju da dobiju oprosnicu iako su i sami zaradili, a drugi etabliraju kao nepoželjnog, opakog i opsesivnim u samostalnoj pljački? donedavno omiljeni vrh HDZ-a a sad otirač za sve grijehe stranke......................e to nije fer, niti od govana tzv novinara koji kroje politiku Hrvatskom narodu a ne istina koja se ne samo zameće već sustavno zaboravlja. proklet narod mi Hrvati jedva čekamo nekoga da se stavi na \"ražanj\" pa da nam duše budu zadovoljne.................do drugog smranadera kako ga Petrač svojevremeno prozvao i opet u i opet tonemo a dugovi će tek uslijediti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije