Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje Sanaderu

Prvi dan suđenja Sanaderu završen. Sutra svjedoči N. Valentić

sanader (1)
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/4
03.11.2011.
u 08:49

Suđenje je trebalo početi prije točno tjedan dana, no Sanader se žalio na zdravstvene probleme

13.07 Prvi je dan suđenja završen, a nova rasprava zakazana je za sutra u 9.30 sati.

13.06 Rasprava je nastavljena nakon stanke, a izgleda da je riječ bila tek o malom nesporazumu. Sudac Turudić za sutra je najavio svjedočenje Nikice Valentića, Miroslava Kovačića, bivšeg člana kabineta u MVP-u, te Božene Ključarić, tadašnje direktorice tvrtke Elan koja je sklopila ugovore s Hypo bankom. Bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić svjedočiti bi trebao 11. studenog.

12.50 Optuženik Sanader moli da mu se dopuste konzultacije s odvjetničkim timom pa je određena stanka od 10 minuta.

12.47 Među dokazima je i pismo Aloisa Mocka Mati Graniću. Tužiteljica je završila s navođenjem dokaza, a sudac poziva stranke da iznesu možebitne primjedbe. Sanaderovi odvjetnici traže da se u svojstvu tumača ispita Vesna Ivančić, profesorica germanistike s Filozofskog fakulteta, kako bi se rastumačilo je li Eugen Laxa stvarni ili fiktivni primatelj provizije radi jasnog tumačenja optužnice.

11.48 Počeo je nastavak rasprave. Svjedočenja prvih svjedoka, među kojima su Božena Ključarić, Mate Granić i Nikica Valentić, najavljena su za sutra. Prelazi se na dokazni postupak, koji je počela tužiteljica Tamara Laptoš iznoseći prijevode dopisa odvjetničkog ureda iz Klagenfurta, isplatnice iz 1995. godine, kao i dopis Eugena Laxe direkciji Hypo banke.

Procjenjuje se da bi predstavljanje dokaznog materijala moglo potrajati oko dva sata.

10.41 Čeka se početak nastavka rasprave.

10.36 Predsjednik vijeća sudac Turudić odredio je stanku do 11.45 sati.

10.27 – I na kraju, DORH nije dostavio ključne dokumente koji idu meni u prilog i što je bio po zakonu dužan. Ta financijska ponuda iz kolovoza 1994. glasila je na Matu Granića, a ja sam uključen puno kasnije. Po onome što znamo, nema razlike između financijske ponude iz kolovoza '94. i onog potpisanog 1995. Na kraju želim reći  da pomoćnik ministra vanjskih poslova nema ovlasti bilo kome što obećati jer nije ni ministar, ni premijer, niti guverner HNB-a. Ovo je konstrukcija koja mi se želi prišiti nakon 20 godina služenja Republici Hrvatskoj na koje sam ponosan – zaključio je Sanader.

10.22 Sanader je iznio i svoju ulogu o istrazi o Hypo banci u Austriji gdje je, kako kaže, ispitan samo u svojstvu svjedoka. Osporio je i vjerodostojnost nabrojenih  svjedoka i njihove iskaze o njemu. 

– Riječ je o jednoj konstrukciji Državnog odvjetništva koja nema veze sa životom – kazao je Sanader.

10.17 – Najprije želim zahvaliti svom odvjetničkom timu za iznošenje moje obrane. Ja nikad nisam tražio ni primio proviziju za kredit Hypo banke. Na svim dužnostima koje sam obnašao vodio sam se idejom da je časno služiti svojoj domovini. Zato s gnušanjem odbacujem ovakve optužbe da sam ratni profiter – kazao je Sanader. Objasnio je i svoju ulogu u ratu i kako je čin pukovnika primio od tadašnjeg vrhovnog zapovjednika dr. Franje Tuđmana 1993. godine zbog pregovora sa srpskim teroristima o puštanju naših 400 gardista zarobljenih u Kninu.

– Nisam se dosad time hvalio, neću ni ubuduće, ali samo želim razjasniti svoju ulogu u Domovinskom ratu, koja je bila takva kakva je i ja sam u tom trenutku napravio što se od mene tražilo – kazao je Sanader.

10.11 Obrana će dokazati, kazao je Prodanović, da je gospodin koji se predstavljao kao Eugen Laxa postojao, što se pokušava osporiti, te kako je preko njega Hypo banka isplatila i brojne druge provizije. Sanader nije imao osnove dobiti bilo kakvu proviziju jer, s obzirom na funkciju zamjenika ministra vanjskih poslova, nije mogao dati relevantno obećanje da će ih uvesti na bankarsko tržište. On nije imao takve ovlasti. Smatramo da je optužnica utemeljena na indicijama.

10.06. Sanader nije bio glavni pregovarač u slučaju dobivanja kredita od Hypo banke, mi tvrdimo da je glavni pregovarač bio tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić i to u dogovoru s predsjednikom Tuđmanom koji je istaknuo i potrebu podizanja kredita u to vrijeme.

10.04 Prodanović se osvrnuo i na Sanaderov čin pukovnika.

– Gospodin Sanader nije stekao čin pukovnika u loži splitskog HNK. On je obavljao važne ratne dužnosti na području Dalmacije, o čemu će vam sam reći u svojem obraćanju – istaknuo je Prodanović.

9.57 Obrana će dokazati da ne postoji kaznena odgovornost za inkriminirano kazneno djelo, počeo je izlaganje Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović. Na početku je upozorio na problem retroaktivnosti zakona o ratnom profiterstvu jer 1994. godine, kada se to događalo, nije bio u legislativi.

– Postavlja se i pitanje primjene zakona o nezastarijevanju kaznenog djela ratnog profiterstva u ovom slučaju jer još nismo čuli na koji je način ratno profiterstvo ovdje počinjeno. Mi takvu korelaciju ovdje ne vidimo – kazao je Prodanović i nastavio s iznošenjem uvodne riječi obrane. Obrana smatra da se ratno profiterstvo u ovom slučaju koristi kako bi se premostio problem zastare.

9.48 Uvodni govor iznosi tužiteljica Laptoš. U svom izlaganju obrazlaže na koji je način Sanader dobio proviziju Hypo banke te navodi svjedoke, među kojima najviše Eugena Laxu i Roberta Tafru. Spomenula i povlašteni položaj koji je Sanader obećao Hypo banci. Sanader je prema optužbi zatražio, a potom i primio nezakonitu proviziju od 7 milijuna šilinga, odnosno 3,6 milijuna kuna. To je bilo krajem 1994. godine, kada je u Hrvatskoj trajao Domovinski rat i sve okolnosti tada u Hrvatskoj karakteriziraju ovo djelo kao ratno profiterstvo.

9.47 Sanader se izjasnio da će se o optužnici očitovati na kraju dokaznog postupka.

9.46 Turudić: Jeste li razumjeli optužbu? Sanader: Jesam.

9.45 Tužiteljica Tamara Laptoš čita optužnicu kojom se Sanadera tereti za spomenuta kaznena djela.

9.44 Sudac Turudić pozvao je tužiteljicu da pročita optužnicu i pozvao Sanadera da ustane, pod uvjetom da može stajati. Počinje čitanje optužnice.

9.42 – Imam čin pukovnika HV-a – rekao je Sanader.
– Imam i više odličja, od Spomenice Domovinskog rata do drugih odličja – dodao je. – Nisam ranije osuđivan.

9.40 Sanader sjeda za govornicu i sucu Turudiću daje osobne podatke, ime i prezime, bračni status, zanimanje...

– Imam udjele u trgovačkim društvima, nešto ušteđevine, stari Renault 8 iz 1967., a u Austriji sam suvlasnik jedne tvrtke – kazao je Sanader na pitanja o imovinskom stanju. Kazao je i da ima zbirku umjetnina koja je prije godinu i pol dana procijenjena na 1,5 milijuna kuna.

Kao posljednje zaposlenje naveo je posao zastupnika u Hrvatskom saboru s plaćom od oko 16 tisuća kuna.

9.35 Počinje zasjedanje, nitko nema primjedbe na sastav sudskog vijeća.

9.32 U sudnicu ulaze sudac Ivan Turudić i ostatak sudskog vijeća.

9.28 Ivo Sanader ušao je u sudnicu. Ovaj je put u odijelu, a u ruci nosi zeleni fascikl i izgleda pomalo umorno.

9.24 Odvjetnici Ive Sanadera Jadranka Sloković, Čedo Prodanović i Goran Suić ulaze u sudnicu. Prije ulaska u sudnicu odvjetnik Prodanović najavio je da će se Sanader obratiti sudskom vijeću.

9.11 Sudnica je još uvijek prazna. Mjesta polako zauzimaju televizijske ekipe i novinari, čiji je ulazak u zgradu suda znatno bolje organiziran nego prije tjedan dana. Očekuje se ulazak odvjetnika i samog Sanadera te početak suđenja. Optužnicu će pročitati tužiteljica Tamara Laptoš, nakon čega će odvjetnički tim Ive Sanadera dati uvodni govor.

8.57  Ivo Sanader pod policijskom pratnjom stigao je iz Remetinca na Županijski sud u Zagrebu.

Na zagrebačkom Županijskom sudu u 9.30 sati trebalo bi početi suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu zbog ratnog profiterstva. Tereti ga se da je 90-ih godina uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od kredita koji je Hrvatskoj dala austrijska Hypo banka.

Suđenje je trebalo početi prije točno tjedan dana, no Sanader se žalio na zdravstvene probleme, a sudski je vještak procijenio da bivši premijer nije sposoban za praćenje rasprave.

>>Odvjetnici: Sanader u bolnici ostaje do ponedjeljka

Odmah nakon toga Ivo Sanader prevezen je na KBC Zagreb gdje su mu napravljene detaljne pretrage, a nakon vikenda provedenog u bolnici, u ponedjeljak je vraćen u pritvor u Remetincu. Promijenjena mu je terapija, a liječnici su zaključili da nije u potpunosti zdrav, no kako mu zdravstveno stanje nije ozbiljno ugroženo te da ne bi trebao imati problema u praćenju sudske rasprave.

>>Sanader: Mislio sam da idem u bolnicu, zato nisam u odijelu

Ključne riječi

Komentara 292

KO
koro
18:34 03.11.2011.

Odmah se vidi da je to političko suđenje .onaj sudac samo šmrca, tužiteljica se trese,nema više prijenosa na tv,a Sanader im je izbio sve hadute iz rukava

OB
-obrisani-
09:26 03.11.2011.

danas bu...srce...preskakalo.....Čedi.........

FR
fran108
11:48 03.11.2011.

horvat---pa normalno da treba ispitat kako su curili tajni podaci u hagg dok je mesić bio predsjednik. ali počelo je , doći će polako svi na red.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije