Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sanader u New Yorku: Pomažem u promociji RH

sanader
Foto: Jadranka Jureško-Kero/VLM
1/2
25.09.2009.
u 19:00

Neću davati izjave za novinare, možete slušati moje predavanje - rekao je Sanader okupljenim hrvatskim novinarima koji su tražili da odgovori na pitanja koja interesiraju hrvatsku javnost tri mjeseca nakon što je iznenada u srpnju podnio ostavku.

Bivši premijer Ivo Sanader izgleda zdravo i veselo, a neki tvrde i da je vratio nekoliko kilograma. To je prvi dojam koji su dobili novinari nakon što su dočekali Sanadera ispred zgrade kluba Metropolitan u New Yorku gdje se ujutro održavao godišnji summit Globalnog kreativnog čelništva na kojem je pozvan da govori o izazovima globalizacije.

- Neću davati izjave za novinare, možete slušati moje predavanje - rekao je Sanader okupljenim hrvatskim novinarima koji su tražili da odgovori na pitanja koja interesiraju hrvatsku javnost tri mjeseca nakon što je iznenada u srpnju podnio ostavku. Sanader se smješkao, rukovao sa svima i uporno ponavljao da nema potrebe da daje izjave jer je dovoljno saslušati njegovo predavanje.

U neslužbenom razgovoru za Večernji list naglasio je da se ne želi miješati u dnevnu politiku i da je njegov dolazak u New York na poziv predsjednice gospođe Louise Blouin dogovoren prije pola godine dok je još bio na funkciji predsjednika Vlade RH.

- Normalno je da ću poput tradicije uvriježene u svijetu, gdje to rade svi bivši predsjednici i premijeri koristiti svoja poznanstva, utjecaj i znanje da pomognem u promicanju hrvatskih interesa. To radim i danas u New Yorku i radit ću uvijek kad me pozovu iz međunarodnih krugova - rekao je Sanader za Večernji list.

Louise Blouin, uspješna poslovna žena i osnivačica istoimene Zaklade u ulozi domaćice summita Globalnog kreativnog razvoja dočekala je Ivu Sanadera u devet sati ispred kluba Metropolitan i novinarima izjavila da izuzetno cijeni znanje i iskustvo bivšeg hrvatskog premijera koji je pokazao da se i mala zemlja može potvrditi kao uspješna u tranziciji i približavanju globalnim integracijama ako ima kvalitetno liderstvo i viziju.

- Dr. Ivo Sanader će uvijek biti moj dragi gost i uvjerena sam da od njega možemo puno učiti te računam da će i ubuduće pomagati u radu Globalnog kreativnog čelništva - naglasila je.

Sanader je u govoru poručio da je promjene u Hrvatskoj na približavanju europskim integracijama i prilagodbi zakonodavstva počeo njegov prethodnik Ivica Račan, a uspješno ih nastavlja i njegova nasljednica Jadranka Kosor.

Na pitanje Večernjeg lista zašto je spomenuo Račana i Jadranku Kosor u govoru naglasio je da on ozbiljno misli da Hrvatskoj treba političko zajedništvo i da se u međunarodnim krugovima ne mogu potisnuti Račanovi uspjesi kao i oni što ih niže Jadranka Kosor.

Finski premijer Matti Vanhanen se tijekom rasprave nakon govora stalno obraćao Sanaderu tražeći da pojasni hrvatska iskustva u poreznom sustavu, obrazovanju i javnoj upravi.

Sanader je naglasio da su njegovi premijerski mandati bili obilježeni diplomatskom borbom za što brži ulazak Hrvatske u EU i NATO te na reformama unutar zemlje koje su nužne za približavanje Bruxellesu.
- Mi smo brzo shvatili da bez pripadnosti tim euroatlantskim integracijama nismo ravnopravni među drugima u financijskim i gospodarskim krugovima jer kad ste u EU i NATO-u onda vas drugačije gledaju investitori, kreditori i politički krugovi prijateljskih zemalja - kazao je bivši hrvatski premijer.

Na pitanje zašto ne želi komentirati politička događanja u Hrvatskoj Sanader je rekao da bi to bilo nepristojno u trenutku kad se u funkciji bivšeg premijera nalazi u New Yorku na summitu posvećenom globalnim temama. 
- Ovdje sam da odradim ovaj posao i radujem se gostovanju, a u Hrvatskoj možemo razgovarati o unutarnjopolitičkim temama - bio je odlučan Sanader.

Na summitu je Globalnog čelništva Sanader poručio da na jugoistoku Europe ima još "problema koje međunarodna zajednica treba rješavati".
Na informaciju Večernjeg lista da je premijerka Jadranka Kosor u Zagrebu pozitivno komentirala njegov boravak u New Yorku, Sanader se nasmiješio i dobacio - Eto vidite, premijerka je pametna žena i zna da je svaka promocija Hrvatske dobrodošla.

Ključne riječi

Komentara 71

CA
Capolo
20:17 25.09.2009.

Sanader je više napravio za Hrvatsku na području vanjske politike nego će Mesić napraviti u cijelom svom životu.

TH
thevoice
20:17 25.09.2009.

kad bi samo znali s kime imaju posla , ili su i svi oni poput nasega salamandera .?

FA
Fantomlat
19:26 25.09.2009.

Molimo te nemoj nam pomagati.Možda bi mogao predavati na temu - \"Kako organizirati državu u mafijaškom ustrojstvu\" i uspjeti zbrisati na vrijeme\" !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije