Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
susret u sudnici

Kosor: Mislila sam da pjevači besplatno nastupaju u kampanji

jadranka kosor, ivo sanader (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/4
03.07.2012.
u 08:07

Novac koji je predao Barišić nikad nisam vidjela, kaže Kosor, dodajući da bi s ovom pameću i ovim saznanjima koja ima danas novac uplatila u državni proračun ili vratila donatorima

Svi su sa znatiželjom iščekivali što će Jadranka Kosor reći na suđenju Sanaderu i ostalima u aferi Fimi media. Staložena, odlučna i s osmijehom na licu odgovarala je na pitanja dosljedno i samouvjereno.

Mislila je, kaže, da su pjevači članovi HDZ-a u kampanjama pjevali besplatno. Nikad nije ni pomišljala da bi HDZ-u bila potrebna crna blagajna jer je stranka koju je preuzela u srpnju 2009. godine od 2003. imala prihode od čak 230 milijuna kuna. Dodatni novac nije bio potreban. Ni jedna lipa.

>>Sanader: Nisam strahovao, očekivao sam da će reći istinu

Kad je Sanader u ljeto 2009. naprasno dao ostavku i ona postala svjesna da preuzima vođenje države u iznimno teškoj situaciji, bila je zabrinuta, a o novcu koji bi došao ispod ili iznad stola nikad nije čula. Da se takvo što dogodilo, pitala bi što to znači, tvrdi. Na izravno Sanaderovo pitanje je li bilo priče o novcu ispod stola, Kosor je odlučno kazala ne. To je bio njihov jedini kontakt u sudnici. 

Jednako odlučna bila je i oko dva milijuna kuna i 300.000 eura koje je Barišić predao u stranku nakon što je razriješen s mjesta rizničara.

– Nikad nisam vidjela taj novac za koji nam je rečeno da je prikupljen od donacija – tvrdi nekadašnja šefica HDZ-a dodajući kako u HDZ-u nakon predaje tog novca u stranku o njemu nisu uopće razgovarali. Na novac nije ni pomišljala. Nije im bio potreban. Godinu su, kaže, zaključili u plusu. 

– S obzirom na okolnosti sada, sigurno da bih tada bila predložila da se novac vrati donatorima ili da se uplati u državni proračun. Naravno, s ovim saznanjima i ovom pameću koju imam danas – kaže Kosor.

Nije ni čudno da su Prodanović i Sanader bili zadovoljni njezinim odgovorima. Nisu, kažu, strahovali od današnjeg svjedočenja J. Kosor. Kažu, kazala je istinu, a tome su se i nadali.

Mladen Barišić, koji je pak USKOK-u tvrdio da je Sanader pri odlasku upoznao Kosor s crnim staračkim novcem, samo je promarširao pored novinara kad su ga upitali: "Jeste li vi onda sve to izmislili?".

Detaljan tijek suđenja pratite u nastavku

9.35 sati

Jadranka Kosor na početku suđenja kazala je da je bila članica Predsjedništva HDZ-a kao zamjenica predsjednika i aktivno je sudjelovala u radu Predsjedništva.

– Sjednice je sazivao dr. Ivo Sanader te je određivao dnevni red. Dakako, svatko od članova mogao je predlagati točke dnevnog reda, no na kraju je odlučivao predsjednik stranke – kazala je Kosor.

Na pitanje tužiteljice Ž. Mostečak koja je bila uloga predsjednika u odnosu na Predsjedništvo odgovara:

– Njegova je uloga bila u tome da saziva sjednice, a na Predsjedništvu su se donosile i mnoge odluke koje su se ticale Vlade. No, predsjednik je uvijek određivao o čemu će se odlučivati i raspravljati te donosio zaključke.

Predsjednik, jer je sastavljao dnevni red, predlagao je i zaključke, a mi smo sve to donosili jednoglasno – prisjetila se Kosor.

Kazala je da je Predsjedništvo prema statutu imalo obvezu vođenja materijalno-financijskog poslovanja, ali nije obavljalo tu ulogu. Kad je ona preuzela vođenje stranke, tražila je kaže zapisnike sa sjednica Predsjedništva, no nije ih našla, a riječ je o zapisnicima koji bi se ticali rasprave o financijskom planu, završnom računu i sl.

9.40 sati

Je li predmet rada Predsjedništva bilo financiranje medija, pjevanje pjevača u kampanjama, pitala je tužiteljica Željka Mostečak na što je Kosor odlučno rekla ne.

– Ja sam mislila da pjevači koji su članovi HDZ-a u kampanjama pjevaju besplatno, mislila sam da se to podrazumijeva – kazala je Kosor.

Ne sjeća se da je Predsjedništvo odlučivalo o financiranju jedne škole, a sjetila se kako je ponekad Predsjedništvo znalo odlučiti o donacijama, npr. Zakladi Ana Rukavina i sl.

– Što se tiče kupnje BMW-a 2008., za nju sam doznala tek kad je oštećen u Mokricama – kazala je Kosor.

Što se tiče novca koji je B. Bačić odnio u DORH, Kosor je kazala da je riječ o novcu koji je predao Barišić.

– Nikad nisam vidjela taj novac za koji nam je rečeno da je prikupljen od donacija – tvrdi nekadašnja šefica HDZ-a dodajući kako u HDZ-u nakon predaje dva milijuna kuna i 300.000 eura u stranku, o tom novcu nisu uopće razgovarali.

9.50 sati

Ja sam u svom iskazu u USKOK-u rekla da se radilo o deset milijuna kuna viška 2010., no riječ je bila o većem iznosu jer se tada svi podaci nisu bili zbrojili, objasnila je zašto nisu imali potrebu posegnuti za novcem pohranjenim u blagajni.

– Rekla sam da nije bilo sugestija za evidenciju. Ja ga nisam vidjela, nije ni bilo potrebe da ga vidim. S obzirom na okolnosti sada, sigurno da bih tada bila predložila da se novac vrati donatorima ili da se uplati u državni proračun. Naravno, s ovim saznanjima i ovom pameću koju imam danas – kaže Kosor.

Na pitanje sugestije od koga, kaže od bilo koga, od ljudi koji su sudjelovali u predaji tog novca.

– Ne znam je li novac mogao biti upisan u knjige – dodala je i napomenula da se u to vrijeme više bavila Vladom i gospodarskim oporavkom, a manje strankom.

10.00 sati

U slučaju donacija, moraju li one biti evidentirane u posebnim knjigama, pitala je tužiteljica?

Kosor kaže da, svakako, to je ona činila kad je bila predsjednica. Kaže da joj nije poznato je li u knjigama stranke zabilježeno kad je predan DORH-u.
– Ne, ništa mi nije poznato.

Zašto je on predan u listopadu 2010?, pitala je tužiteljica.

Zbog sve više napisa u medijima i indicija da može biti problema s tim novcem, da može biti problema sa zakonitim prikupljanjem tog novca, zato smo donijeli odluku da predamo taj novac. Razgovor smo vodili glavni tajnik i ja, a pretpostavljam da je on razgovarao i s M. Glavaš, kaže Kosor.

10.05 sati

– U trenutku razgovora s Barišićem, on ni u jednom trenutku nije dao nasluti da se radi o novcu koji je bio prikupljen na bilo koji drugi način osim od donatora – napomenula je Kosor.

– Molim vas, to mi se čini važnim – kazala je Kosor predsjednici sudskog vijeća kako bi ona i to unijela u sudski zapisnik.

10.10 sati

Unakrsno ispitivanje započeo je Čedo Prodanović. Zanima ga tko je u operativnom dijelu vodio financije i koja je bila uloga tajnika?

– Bilo bi logično oni koji su zaduženi za to po statutu, blagajnik. Ali, sasvim je sigurno da se ni jedna isplata nije mogla dogoditi bez suglasnosti predsjednika stranke. To govorim iz vlastitog iskustva – kaže Kosor.

Jesu li završni račun i financijski plan bili dostupni članovima Predsjedništva, pitao je Prodanović.

– Ne mogu sada reći da su bili ili nisu bili dostupni, možda bi i bili od interesa da se znalo da oni postoje.

– Ako ste htjeli, jeste li mogli vidjeti te dokumente, jučer smo čuli da su bili na web-stranicama HDZ-a – inzistira Prodanović na što je Kosor kazala: – Svakako, bili su na stranicama stranke.

10.15 sati

Sanaderov odvjetnik Jadranki Kosor predočio je zapisnik s Barišićeva ispitivanja u istrazi od 4. studenog: "Razlog sastanka bio je da se J. Kosor kaže za postojanje tog novca. Sanader je tada Kosor rekao da se izbori dobivaju s dvije trećine novca ispod stola".

– Ja sam o tome već dala iskaz. Ja se uopće ne sjećam da je razgovor išao u tom smjeru. Taj dan Sanader je dao ostavku i tek tada postalo mi je jasno da on stvarno ide. On je bio neprijeporan autoritet i ja sam tog dana shvatila da preuzimam vođenje države u teškim okolnostima. Prijetilo nam je da već u rujnu ne isplatimo mirovine. Tada mi je Sanader rekao da postoji rizničar stranke i da se on bavi financiranjem. Ali vezano za financiranje ispod stola, toga se ne sjećam, mislim da to nije bilo tako. Poznavajući sebe, pitala bih što to znači?!

– Znala sam da HDZ ima redovite izvore financiranja i da možemo dobro funkcionirati. Vjerojatno sam bila veoma zabrinuta i s obzirom na okolnosti, koliko pamtim, sastanak je trajao dvije tri minute i tada je I. Sanader izašao iz Vlade.

– Ali, vi ste to isto rekli i pri davanju iskaza USKOK-u – kaže Prodanović

– Sada dopunjujem, da se tako govorilo, ja bih postavila pitanje "što to znači", a nisam postavila to pitanje. Sada mi se čini važno, pokazivanje na stol ili pod stolom, da je to bilo tako, pitala bih za objašnjenje.

Na Prodanovićevo pitanje je li o Barišićevom novcu obavijestila Predsjedništvo stranke, s obzirom na to da je uvodno kazala da je Predsjedništvo odlučivalo o materijalno-financijskom poslovanju, Kosor je kazala da se nije raspravljalo o dva milijuna kuna i 300.000 eura.

– Ne, taj se novac nije trošio pa nisam smatrala da je bitno da se o tome raspravlja na sjednicama Predsjedništva – objasnila je Kosor.

10.25 sati

Odvjetnik HDZ-a Davorin Budin pitao je J. Kosor je li HDZ imao potrebu za crnim fondovima i trošenjem bez evidentiranja.

– Ne – odlučno kaže Kosor. – HDZ nije imao ni jednog razloga za prikupljanje novca osim iz ova tri izvora – donacija, članarina i proračuna. Čak i 2010., kad smo bili u krizi i prikupili samo oko 700.000 kuna, imali smo dosta, prodali smo sedam automobila, smanjivali plaće... No, unatoč tome završili smo godinu s viškom.

Iz svih navedenih razloga, Kosor je zaključila da nije bilo razloga za crne fondove. Bilo kakva odluka da se tako čini bila bi pogubna jer je stranka vodila državu, a stranka koja vodi državu mora biti uzorna.

– Zato smo mi bili odlučili u državni proračun vratiti dio sredstava, kako bismo ostalim strankama pokazali primjer da i one učine isto.

Sjetila se još jednog podatka, u razdoblju od kraja 2003. do sredine 2009. samo iz proračuna u stranku se slilo oko 230 milijuna kuna, i to je jedan od razloga zbog kojeg je smatrala da ni jedna lipa ne treba biti prikupljena na bilo koji drugi način.

10.30 sati

Molim vas, gospođo Kosor, jeste li u iskazu USKOK-u demantirali da sam ja rekao da se izbori dobivaju s dvije trećine novca ispod stola, pitao je Sanader.

– Ne mogu se sjetiti iskaza u USKOK-u, ali riječi o tom novcu ispod stola nije bilo – odgovorila je Kosor.

– U USKOK-u sam odgovarala na pitanja koja sam tamo dobivala. Vrlo sam jasno tada rekla da je sastanak bio vrlo kratak. Kako je Barišić rekao da sam bila prestrašena, objasnila sam da sam bila zabrinuta zbog preuzimanja države te da nije bilo riječi ni o kakvom novcu – objasnila je Kosor.

Je li Predsjedništvo odlučivalo o kupnji bilo kojeg auta, nastavio je Sanader.

– Ne, ne sjećam se. A zašto mi se to učinilo važnim, kad sam došla na čelo stranke, vidjela sam da imamo previše automobila. A bila je kriza i morali smo se racionalno ponašati, zato smo i prodali sedam automobila, kao što sam već napomenula.

Ne može se sjetiti je li predsjednik stranke ikad odbio na dnevni red uvrstiti neko pitanje koje bi predložio netko od članova Predsjedništva, a vezano za materijalno-financijsko poslovanje.

10.38 sati

Dodatno ispitivanje. Ž. Mostečak pitala je je li glavni tajnik samostalan u svom radu?

– Ne, on se uvijek mora konzultirati s predsjednikom stranke, osim kad je riječ o tekućim pitanjima. No, ona se utvrđuju u financijskom planu i onda glavni tajnik ne mora tražiti suglasnost za svaki potpis. No, ne može samostalno odlučivati – kazala je.

10.45 sati

Budući da Č. Prodanović zadržava pravo da J. Kosor naknadno pozove za glavno ispitivanje, a ostali branitelji nemaju pitanja, suđenje je za danas gotovo.

Komentara 242

PR
propalismoFranjoskroz
08:50 03.07.2012.

a kak će se branit,pa zna se kako,svi ko i Jarnjak."poštovani sude,znate ja sam vam malo pretulav da bi išta znao"

OB
-obrisani-
08:51 03.07.2012.

Jaca će reć da ne zna kako se preziva

OB
-obrisani-
08:19 03.07.2012.

Drugarica i drug znaYU sve !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije