Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Doktor na Columbiji

Sanader će zarađivati kao da je i dalje premijer

\'30.08.2010., Alpbach, Austrija - Europski forum u Alpbachu. Bivsi premijer Ivo Sanader sudjeluje na forumu na temu Dayton - 15 godina poslije. Photo: Petar Glebov/PIXSELL\'
Petar Glebov/PIXSELL
09.09.2010.
u 21:40

Sanaderu će zbog novog angažmana biti odobrena poslovna viza koja nije zelena karta

Vodstvo Instituta Harriman Sveučilišta Columbia objavilo je u čevrtak na službenim internetskim stranicama informaciju koju je ekskluzivno objavio Večernji list, o "imenovanju dr. Ive Sanadera, bivšeg hrvatskog premijera, gostujućim znanstvenim suradnikom u akademskoj godini 2010./2011." Pozdravljajući Sanaderov dolazak na Harriman, u priopćenju za javnost stoji: "Dr. Ivo Sanader predvodit će novoosnovanu znanstvenu grupu Instituta Harriman koja će se baviti temom Dovršetak integracija jugoistoka Europe u Europsku uniju".

Radit će u timu

– To je tipičan angažman, čest na američkim institutima. Sanader će raditi u timu, sudjelovati u uobičajenim aktivnostima Instituta, držati predavanja, sudjelovati u diskusijama... Ne treba pri tome zaboraviti da je Institut u New Yorku u kojem zanimljivih gostiju i posjetitelja nikada ne nedostaje – kaže povjesničar Ivo Banac, koji je i sam više puta gostovao na Institutu Harriman.

Tako Banac i zna kolike svote "sjednu" na račune angažiranim vanjskim suradnicima.

– Vjerujte mi, nije to nikakva svota od koje bi čovjeku mogao stati dah – prvo nas je upozorio Banac, a potom i otkrio da je najčešće riječ o "plaćici" od 50 do 70 tisuća dolara u godini. Drugim riječima, minimalna plaća koju Sanader može očekivati jest ista ona koju je imao, a potom i izgubio kao premijer – 260.000 kuna godišnje ili malo više od 21.600 kuna na mjesec. Jedina je razlika u tome što je u Hrvatskoj za to Ivo Sanader morao na posao svaki dan, a na Harriman će morati navodno dva puta u mjesecu. Jasno, Sanaderov angažman ne mora biti uobičajen, no o detaljima oko honorara, ali i oko ulazne vize i nove Sanaderove stambene adrese njegovi buduće kolege na Institutu nisu željeli govoriti.

Obveze prema Hrvatskoj

Večernjak doznaje da će Sanaderu zbog znanstvenog angažmana na američkom sveučilištu sigurno biti odobrena poslovna viza koja nije zelena karta, odnosno ne podrazumijeva stalni boravak u SAD-u te je njen nositelj i dalje pod potpunom pravnom i svakom drugom obvezom prema Hrvatskoj, čiji je državljanin.

Novi posao bivšeg premijera koji je izazvao neviđen interes javnosti ne iznenađuje previše ni bivšeg hrvatskog ministra vanjskih poslova Miomira Žužula koji je i sam kao profesor mnogo puta gostovao na raznim uglednim sveučilištima, jednom i na Sveučilištu Columbia. I njemu je takav angažman normalan i uobičajen.

No iako Sveučilište Columbia smatra odličnim, Žužul bivšeg premijera svejedno ne vidi kao gosta predavača i na svome privatnom Međunarodnom sveučilištu u Dubrovniku.

– Iskreno govoreći, nisam o tome razmišljao niti sam ikada o tome s Ivom Sanaderom razgovarao. Teško mi je u ovom trenutku takvo što potvrditi. Niti imam potrebe ni razloga. Moje sveučilište ovaj je mjesec dobilo profesora s Harvarda i bivšeg savjetnika Svjetske banke. To su kombinacije koje su nam potrebne – kazao je Žužul.

Komentara 62

OB
-obrisani-
23:49 09.09.2010.

j...o vas sanader, opskurni predavač, opskurni institut i ljudi koji ga financiraju, ko je za to čul i kakav je to profesor bil žužul, pišete komedije i na kojem će to jeziku sanader držati predavanja, hahahaha

AU
aurora08
13:03 10.09.2010.

propalice iz hrvatske koje uzdrzava japa i mama uce amerikance kaj je dobro i kak bi to morali napravit, ak je od hrvatskih ljencuga i mugaca previse je.

OB
-obrisani-
22:56 09.09.2010.

09.09.2010. u 22:51h Individuao je napisao/la: . . covjek se sluzi Hrvatskim, Engleskim, Talijanskim jezikom that is different

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije