Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivno

Sanader dobio posao profesora na sveučilištu Columbia u New Yorku

\'03.06.2009., New York, USA - Premijer Ivo Sanader odrzao predavanje na Columbia sveucilistu.  Photo: Jadranka Juresko Kero/Vecernji list\'
Foto: Jadranka Jureško Kero/Vecernji list
1/5
08.09.2010.
u 22:34

Bivši hrvatski premijer predvodit će formiranu znanstvenu grupu koja će proučavati završne procese integracije jugoistoka Europe u EU. Njegova plaća nije poznata

Bivši premijer Ivo Sanader  imenovan je gostujućim suradnikom poznatog Harriman instituta Columbia sveučilišta u New Yorku. Tu je ekskluzivnu vijest Večernji list doznao od uprave Instituta Harriman, u kojem ističu da su ponosni što je bivši hrvatski premijer, koji je održao predavanje na Columbiji u rujnu 2006., a gostovao je kod njih i u lipnju 2009. godine, postao član njihova znanstvenog i istraživačkog tima.

Stiže sredinom rujna
Ivo Sanader, prema informacijama iz izvora na Columbiji, pakira kovčege za put u New York, a njegovo pojavljivanje u prostorijama Harrimana očekuje se do sredine rujna. Zanimljiva je informacija da su na prestižnom Institutu Harriman, gdje su često gostovali hrvatski političari poput Ive Banca, Ivana Šimonovića, Kolinde Grabar-Kitarović, Vladimira Drobnjaka i drugih, upravo Ivi Sanaderu odobrili da predvodi novoformiranu znanstvenu grupu koja će proučavati završne procese integracije jugoistoka Europe u Europsku uniju i sve zadaće koje se moraju riješiti na tom putu.

Sanader: Velika čast i izazov
Na Večernjakovo pitanje da komentira novi posao Ivo Sanader je odgovorio da je za njega osobno to velika čast i izazov.

Je li „novo radno mjesto" za Ivu Sanadera netko iz američke ili europske politike nametnuo, Večernjaku je iz Instituta Harriman odgovoreno da je "Sveučilište Columbia neovisna znanstvena institucija koja sama procjenjuje što je korisno za njezine studente i profesore te za ugled sveučilišta".

Ističu da se upravo Harriman u proteklih dvadeset godina od početka sukoba na prostorima bivše Jugoslavije intenzivno posvetio problemima na jugoistoku Europe te tvrde da je „hrvatski put prema EU" dobar primjer drugima te cijela priča o integraciji bivših jugoslavenskih kao i ostalih komunističkih zemalja u EU zaslužuje znanstveno proučavanje.

Večernjaku je potvrđeno da se Institut Harriman obvezao da neće u javnosti govoriti o visini primanja koja će dobiti Ivo Sanader za znanstveni posao na Columbiji.

- Ivo Sanader preuzet će svoje obveze, njegov će se tim proširiti i drugim zvučnim imenima s kojima se još pregovara. Sanader nema obvezu stalno boraviti u New Yorku, sam može procijeniti što mu je praktičnije, putovati svaki mjesec ili dva do Manhattana ili ostati živjeti u Americi, rekao je Večernjakov izvor sa Sveučilišta Columbia.

>>Sanader može odbiti svjedočiti ako bi se time izvrgnuo progonu

Sanaderova američka priča s viješću o novom poslu u New Yorku polako dobiva nove obrise jer se nedavno nagađalo da bivši premijer priprema temelje za potpuno preseljenje preko Atlantika. Podsjetimo da je njegov prvi angažman nakon odlaska iz Banskih dvora bilo savjetničko mjesto kanadske bogatašice Louise Blouin, predsjednice Zaklade koja organizira globalni summit kreativnog razvoja u New Yorku.

U rujnu prošle godine Sanader se prvi put u javnosti pokazao s Louise Blouin u New Yorku u vrijeme dok je bivši predsjednik Stipe Mesić držao govor pred Općom skupštinom UN-a. Tada je za Večernji list Louise Blouin potvrdila Sanaderov ulazak u Zakladu, ističući da je njegov angažman koristan Zakladi. Godinu dana poslije, na upit Večernjakova novinara o suradnji sa Sanaderom u Zakladi Louise Blouin ne žele ništa komentirati, a ne odgovaraju ni na elektroničku poštu. Je li i Louise Blouin lobirala za Sanaderov dolazak na Institut Harriman ili su se u tu priču upleli i neki bivši prijatelji iz Washingtona i State Departmenta, teško je trenutačno otkriti.

Gdje će živjeti?

Pitanje je i gdje će živjeti Sanader u New Yorku jer hotelski smještaj nije jeftin, a bivši premijer voli skupe hotele na Manhattanu poput Plaze, Waldorf Astoria ili Pierre hotela. Za unajmljivanje dvosobnog stana treba mu najmanje 5500 tisuća dolara mjesečno, a nije poznato koliko slobodnih soba ima u stanu njegove kćeri Petre Sanader na adresi 1 Irving Pl, koji je dosta udaljen od Columbije, a Sanader usto tvrdi da nije kupljen, nego iznajmljen.

>>Petra Sanader snimila film pod imenom Petra Sandovar

Večernjak doznaje da bi se Ivo Sanader i predsjednik Ivo Josipović prvi put nakon inauguracije u Zagrebu, na kojoj su građani zviždali bivšem premijeru, mogli susresti upravo na Columbiji u New Yorku, gdje će Josipović 24. rujna održati predavanje u organizaciji, ni više ni manje, nego Instituta Harriman. Kao gost Harrimana, Sanader je pred profesorima i studentima političkih znanosti dvaput u New Yorku govorio o Hrvatskoj i euroatlantskim integracijama u jugoistočnoj Europi.

- Postoji određeni postotak Hrvata koji su protiv ulaska naše zemlje u EU. Ja im kažem da za mene EU znači sjediti za istim stolom s onima u Bruxellesu koji kreiraju međunarodnu politiku, a time i našu budućnost. Bolje je biti s njima i pomoći u kreiranju politike nego čekati ispred vrata da drugi o nama odlučuju, a upravo to su Hrvati stoljećima morali trpjeti. Mi smo zemlja u srcu Europe i njihova budućnost je i naša, i obratno. Mi nemamo alternativu EU i NATO-u savezu, rekao je tada Sanader.

Komentara 325

OB
-obrisani-
22:41 08.09.2010.

Nakrao se taj novca,da kupi pola New Yorka

DE
detour
00:11 09.09.2010.

ak je pravde, nece dugo, lopuza.

VI
vitaszorcms
10:26 09.09.2010.

09.09.2010. u 10:25h kamocemo97 je napisao/la: Valjda miro pop jordanov

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije