Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZRUČEN I. SANADER

I. Sanader: Nisam u osvetničkoj misiji, vratio sam se dobrovoljno

sanader (1)
Igor Kralj/PIXSELL
19.07.2011.
u 08:38

U zatvoru je Sanader imao "vruć" doček. Jedan od zatvorenika, koji je izašao na slobodu, kazao je da su mu svi zatvorenici iz ćelija skandirali: "Ivo, lopove!".

Sanaderova je poruka da se dobrovoljno vratio u Hrvatsku i kako nije došao u osvetničku misiju. Nije se žalio na uvjete u zatvoru, a vidno je smršavio, kaže, jer puno vježba. Nismo razgovarali o načinu na koji je dočekan – kazao je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović nakon izlaska iz Remetinca.

Prvo suočavanje s optužbama i prvo saslušanje u svojstvu okrivljenika bivši premijer Ivo Sanader imat će u četvrtak u 13 sati kada će se u USKOK-ovim prostorijama očitovati o slučaju Fimi media.

– Aktivno će se braniti, držat ćemo se naloga za istragu i nećemo politizirati. To znači da ćemo se strogo držati onih detalja koji su navedeni u nalogu za istragu i Sanader će samo na to odgovarati. Ne želimo nikakve političke borbe i ratove – izjavio je u utorak poslije podne Sanaderov branitelj, odvjetnik Goran Suić nakon što su on i odvjetnik Čedo Prodanović nekoliko sati proveli u razgovoru sa svojim klijentom.

Dočekan uz povike

U prostorije pritvora u Remetincu bivši je premijer stigao u ponedjeljak kasno navečer. Prema svjedočenju jednog zatvorenika koji je pušten na slobodu, Sanader je dočekan uz povike “Ivo, lopove” što su mu zatvorenici skandirali iz svojih ćelija.

– Da je čuo takva skandiranja, Sanader bi mi to sigurno rekao. Budući da nije ni spomenuo takvo što, vjerujem da nije ni čuo da mu se išta dobacivalo – rekao je Suić.

Prije nego što su se uputili u pritvor, odvjetnici Suić i Prodanović bili su u USKOK-u, koji ih je obavijestio o prvom terminu saslušanja. USKOK je prvo očitovanje zakazao za četvrtak da bi bivšem premijeru dao vremena da se aklimatizira na nove uvjete te da se obave svi liječnički pregledi, posebice s obzirom na to da mu još uvijek nisu prošle posljedice ozljede u teretani pritvora u Salzburgu i da ima longetu na lijevoj nozi.

– Sanader se osjeća dobro, osim što ga boli noga i to je pomalo problem – rekao je Suić dodavši da je odmah po dolasku liječnik pregledao bivšeg premijera, a da su već za utorak bili zakazani dodatni pregledi.

Ipak, zdravstveno stanje neće utjecati na planirano saslušanje i obranu. Valja spomenuti da je Sanaderov dolazak ubrzao građevinske radove u Gajevoj ulici. U dvorišnom prostoru u Gajevoj gradi se nova zgrada da bi se proširio prostor DORH-a i USKOK-a, a zbog građevinskih radova na ulazu u dvorište danima je bila golema rupa i nije se moglo ulaziti automobilom. No u utorak je na brzinu zatvorena, preko nje je izliven beton, tako da su stvoreni uvjeti da se u četvrtak bivšeg premijera vozilom uvede u USKOK, odnosno da ga se ne izvodi na ulici u lisičinama i ne izlaže kamerama, objektivima fotoaparata i pogledima znatiželjnih građana.

Prema našim informacijama, USKOK u idućih mjesec dana, koliko će Sanader sigurno provesti u pritvoru, namjerava obaviti ispitivanja vezana za sve istrage koje su protiv njega otvorene. Pored Fimi medije, koja je ishodište svih slučajeva, riječ je o istrazi primanja mita

Taj je predmet prvi na redu zato što je upravo u vezi s tom istragom (od nje je sve počelo) Sanaderu određen istražni zatvor od mjesec dana, pa mu USKOK mora dati priliku da se očituje o optužbama kako je bio politički mentor u procesu isisavanja novca iz državnih poduzeća i ministarstava.

Na pitanje kada će Sanaderu u remetinečki pritvor doći članovi obitelji, odvjetnik Suić rekao je da u idućih nekoliko dana sigurno neće jer bivši premijer nastoji obitelj držati podalje od medija koji su ovaj čas fokusirani na njega i pritvor u Remetincu.

Nakon što je sinoć spektakularno izručen Hrvatskoj i prebačen u zatvor u Remetincu, Ivo Sanader u samici iščekuje dovođenje na sud, 222 dana nakon što je pobjegao od uhićenja. Sedam mjeseci nakon napuštanja zemlje zbog pokretanja USKOK-ove istrage, Ivo Sanader ponovno je dostupan hrvatskom pravosuđu. 

Protiv Sanadera se vodi čak šest istraga (primanje mita od MOL-a, afera HEP, afera BMW i pranje novca, afera Fimi media, afera Hypo banka i afera Janaf).

Zbog ozljede lijeve noge, zbog čega hoda uz pomoć štaka, Ivo Sanader na sud ipak neće biti dovođen u lisičinama nego će ga držati dvojica pravosudnih policajaca.

Sinoć su ga u Remetincu pregledali liječnik opće prakse i psihijatar kojima je zbog dolaska bivšeg premijera bilo produljeno radno vrijeme. Pregled psihijatra bio je nužan zbog Sanaderova smještaja u samicu jer psihički labilne osobe ne smiju biti same u ćeliji. Doznajemo da bivši premijer izgleda poprilično loše, čak i prestrašeno.Također, Sanader je vidljivo smršavio – prvi je dojam nakon što je bivši premijer stigao u Remetinec.

>>Sanader ipak neće biti smješten na ženskom odjelu

U Remetinec je ušao u 21.50 sati u neoznačenom policijskom kombiju u pratnji specijalaca, a ondje su ga dočekali – novinari i građani.

Kada je u svibnju pristao na izručenje Hrvatskoj, svakodnevno su se razvijali scenariji o njegovu puta iz zatvora u Salzburgu do hrvatske metropole. Bilo je govora da će doći redovitom zračnom linijom iz Beča, da je moguće da ga se dopremi helikopterom ili pak da se po njega pošalje i posebni zrakoplov...

MUP se na kraju odlučio okrivljenika u šest istraga, od kojih je svaka “teška” milijunske iznose, prebaciti u zemlju bez velike pompe, i zato što je ta varijanta, kako kaže Krunoslav Borovec, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova, bila najekonomičnija. Iz Salzburga je krenuo poslije 18 sati. Sanadera je, naime, otamo u crnom kombiju izvezla austrijska policija. Koliko je poznato, u njegovoj su pratnji jedno vrijeme bili i specijalci. Štićena je kolona ušla u tunel Karavanke gdje je, daleko od očiju javnosti i bilo kakvih znatiželjnih pogleda, obavljena primopredaja najpoznatijeg hrvatskog pritvorenika slovenskim vlastima.

>>Josipović: Politika se ne smije miješati u postupak protiv Sanadera

Zbog procedure, promet kroz tunel kraće je vrijeme bio prekinut. Slovenska je policija dalje nastavila voziti Sanadera te su poslije 21 sat stigli na granicu na Bregani gdje je predan hrvatskoj policiji. Sama procedura Sanaderova izručenja ovdje se malo odužila, navodno zbog njegovih problema s bolesnom nogom. Bivšeg premijera na slovensko-hrvatskoj granici su već čekale brojne novinarske ekipe, no malo tko ga je zapravo mogao vidjeti i stvarno prepoznati u vozilu u kojem je dopremljen. Koloni je do zatvora trebalo samo 15 minuta.

Prolaznik pred Remetincem: Dosta mi je svega, i kriminala i afera!
– Znate što, dosta mi je već svega. I kriminala i afera. Sve je to naša zajednička sramota – rezignirano je kazao jedan od rijetkih prolaznika koji su jučer pred zagrebačkim zatvorom u Remetincu uopće bili voljni komentirati izručenje bivšeg premijera Ive Sanadera i njegov smještaj iza rešetaka. Iako su mnogi najavljivali da će zbog Sanadera pred zagrebački zatvor doći prosvjedovati ili mu prirediti “toplu” dobrodošlicu nakon sedmomjesečnog izbivanja iz države, to se ipak nije dogodilo.

>>Komentar: U ringu s HDZ-om tek nakon izbora

Da pred zatvorom gotovo cijelo jučerašnje poslijepodne nisu kampirale brojne novinarske ekipe, među kojima su primijećene i one Reutersa, APA-e... gotovo se ni po čemu ne bi moglo shvatiti da Remetinec iščekuje svog, u političkoj hijerarhiji, najvišeg “gosta”. Jer policijsko osiguranje pred zatvorom i oko njega nije bilo posebno vidljivo, prolaznika je bilo malo. Pomalo napetu atmosferu iščekivanja Sanaderova dolaska tek bi tu i tamo presjekla pokoja informacija, dostavljena od novinarskih ekipa raspoređenih o
d Salzburga do Bregane.

– Sada je ušao u tunel Karavanke – čulo se tako malo prije 20 sati. Kojih sat kasnije, među novinarima je prostrujala i informacija da je kolona vozila prešla hrvatsko-slovensku granicu na Bregani. Kojih dvadesetak minuta kasnije pred zatvor u Remetincu stigli su specijalci, ali i pedesetak građana. Svega stotinjak metara od zatvorske zgrade kolona je neplanirano morala stati – da prođe vlak. Nakon nekoliko minuta čekanja, vlak je prošao, rampa se podigla i kolona je nastavila do zatvora. U 21.50 sati vrata Remetinca zatvorila su se i za Sanaderom.

Bivši premijer došao je u pratnji četiri policijska kombija, a bio je u sivom koji je bio drugi u koloni.

Ključne riječi

Komentara 696

OB
-obrisani-
12:10 19.07.2011.

19.07.2011. u 12:07h 5533 je napisao/la: Ako ti vidiš raspravu s moje strane onda svaka čast.

MI
mica1111
13:12 19.07.2011.

...da ona bi bila idealna za kakvu gestapovicu...

OB
-obrisani-
09:02 19.07.2011.

Bitno da Hrvatska izgleda predivno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije