Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova prepucavanja

SAD: Nećemo prihvatiti Sjevernu Koreju kao nuklearnu državu

sjeverna koreja (1)
Reuters/Pixsell
03.04.2013.
u 07:48

CNN javlja kako je Sjeverna Koreja jutros onemogućila radnicima iz Južne Koreje odlazak na posao u zajedničku poslovnu zonu koja se nalazi na granici dviju Koreja, ali sa sjeverne strane

– Sjedinjene Američke Države neće prihvatiti Sjevernu Koreju kao nuklearnu državu, izjavio je američki državni tajnik John Kerry samo nekoliko sati nakon što je Pyongyang najavio ponovno pokretanje nuklearnog reaktora u Yongbyonu isključenog prije pet godina.

Iako je sjevernokorejski vođa Kim Yong-un jučer ublažio ratnu retoriku prema južnom susjedu i SAD-u, odgovor s druge strane nije trebalo dugo čekati. SAD je poslao ratni brod u vode ispred Južne Koreje, a državni tajnik Kerry jasno je poručio nakon sastanka s južnokorejskim ministrom vanjskih poslova Yun Byung-seom:

– Ponavljam, SAD će učiniti sve što je potrebno da zaštiti sebe i svoje saveznike Južnu Koreju i Japan. Potpuno smo spremni za sve scenarije i mislim da je Sjevernoj Koreji to jasno, naglasio je Kerry.

Slično je ponovio i južnokorejski ministar obrane koji je danas izjavio kako je Južna Koreja spremna i na vojnu intervenciju kako bi zaštitila svoju sigurnost.

Situacija na terenu pokazuje kako stvari ne idu prema smirivanju. CNN tako javlja da je Sjeverna Koreja jutros onemogućila radnicima iz Južne Koreje odlazak na posao u zajedničku poslovnu zonu koja se nalazi na granici dviju Koreja, ali sa sjeverne strane.

Na smirivanje tenzija pozvao je i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon koji je kazao kako je situacija na Korejskom poluotoku otišla predaleko i pozvao na pregovore.

>>SAD i Kinezi gomilaju vojne trupe i naoružanje oko S. Koreje

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije