Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaoštravanje

SAD i Kinezi gomilaju vojne trupe i naoružanje oko S. Koreje

avion
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
02.04.2013.
u 07:50

Kineska vojska - 
Tenkovi, oklopni transporteri i vojnici uočeni su uz samu granicu s Korejom.

Sjeverna Koreja u utorak je objavila da će ponovno pokrenuti nuklearne reaktore u nuklearnoj elektrani u Yongbyonu koji su bili stavljeni u mirovanje 2007. godine nakon što je postignut dogovor između Pyongyanga i međunarodne zajednice o gašenju nuklearnog programa u zamjenu za humanitarnu pomoć. No nakon objave ratnog stanja, paljenjem kompleksa u Yongbyonu Sjeverna Koreja dobiva pogon za obogaćivanje urana, neophodan za proizvodnju plutonija, odnosno punjenja za nuklearnu bombu.

Ovo je samo jedan u nizu poteza koje je povukao režim u Pyongyangu u posljednjih nekoliko tjedana, a glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon smatra da bi upravo ovo mogla biti kap koja će preliti čašu te misli da je kriza koju je izazvala Sjeverna Koreja već otišla predaleko i da bi se napetosti na Korejskom poluotoku mogle pretvoriti u nešto puno ozbiljnije.

Dovlačenje naoružanja

Dodatnu zabrinutost izazvala je činjenica da je Kim Jong-un objavio da je pod punom spremom oko 6,5 milijuna vojnika koji su spremni za ratovanje.

 I Sjedinjene Države, koje su dosad intenzivno pozivale na suzdržavanje od nasilja, jučer su prema Sjevernoj Koreji poslale jedan ratni brod koji prati specijalni radarski sustav smješten na plutajućoj platformi, a koji će poslužiti za praćenje pokreta vojske, ali i za detektiranje eventualnih priprema za lansiranje dalekometnih projektila. Washington ne isključuje ni slanje dodatnih mornaričkih snaga ako se za to pokaže potreba. Kina je pak počela mobilizirati vojne snage oko Korejskog poluotoka kao odgovor na rastuću napetost. Kineske snage, uključujući tenkove i oklopne transportere, uočene su u gradu Ji'an i u blizini rijeke Yalu, koja razdvaja Kinu i Sjevernu Koreju.

Istodobno su SAD i Južna Koreja nastavili vojne vježbe, a Seoul je upozorio Sjevernu Koreju da će na bilo kakvu oružanu provokaciju odgovoriti istom mjerom. Ovih su dana iz Sjedinjenih Država na vojne vježbe stigli golemi nevidljivi bombarderi B-2, koji mogu nositi i nuklearno naoružanje, nevidljivi lovci bombarderi najnovije generacije F-22, kao i masivni hladnoratovski bombarderi B-52.

Obraniti Južnu Koreju

Iako Pentagon demantira da dovlačenje ove vojne mašinerije nadomak Sjeverne Koreje nema ništa s najnovijim zaoštravanjem, već je isključivo u funkciji vojne vježbe, većina komentatora i analitičara smatra da su procjene pokazale da u posljednjih nekoliko desetljeća situacija nikada nije bila napetija i da Sjedinjene Države žele biti sigurne da će moći obraniti svoga saveznika Južnu Koreju ako dođe do ozbiljnijeg rata.

>>SAD poslale 'nevidljive' lovce u Južnu Koreju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije