Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sabor raspravio konačni tekst Zakona o elektroničkim medijima

sabor3
Arhiva VL
04.12.2009.
u 13:49

Zakonom se osigurava javnost vlasništva, a proširene su ovlasti regulatora, koji će, osim nadzora, izricati opomene i podnositi optužne prijedloge, donositi preporuke, poticati samoregulaciju, medijsku pismenost itd.

Sabor je na samom kraju ovotjednog zasjedanja raspravio konačni tekst Zakona o elektroničkim medijima, koji znatno šire uređuje područje elektroničkih medija.

Zakonom se osigurava javnost vlasništva, a proširene su ovlasti regulatora, koji će, osim nadzora, izricati opomene i podnositi optužne prijedloge, donositi preporuke, poticati samoregulaciju, medijsku pismenost itd. 

Međutim, IDS-ov zastupnik Damir Kajin iskoristio je raspravu  kako bi prozvao protukandidata na predsjedničkim izborima Ivu Josipovića, ustvrdivši da se uništavaju kabelske televizije, haračem nad haračem, a to su ZAMP-ove naknade, koje treba ukinuti.

Optužio je komercijalne televizije da ruše ustavni poredak, jer u izbornoj kampanji prednost daju kandidatima koji su po ukusu kapitala. Dodao je, međutim, da je režimska televizija, HTV mila majka prema komercijalnim televizijama, koje kao eksponenti kapitala biraju kandidate za ovo ili ono i tako određuju budućnost naše djece.

Nenad Stazić (SDP) se, pak, u raspravi obrušio, po tko zna koji put, na HTV zbog posebne emisije u kojoj je emitiran jednosatni govor bivšeg premijera i čelnika HDZ-a Ive Sanadera sa Sabora njegove stranke u srpnju, uvjeren da je riječ o kršenju zakona. Zakon zabranjuje političkim strankama da budu pokrovitelji emisija izvan izbornih kampanja.

- Ne znam je li HDZ bio sponzor HRT-a, ali sponzorirati se ne mora samo novcem, nego i drugim uslugama, a to je onda korupcija - poručio je Stazić dodavši da interes javnosti određuje Hloverka Novak Srzić, koji (interes javnosti) postoji za HDZ, ali ne i za ostale političke stranke. Da je Vijeće za elektroničke medije tada barem na 24 sata HTV-u ukinulo koncesiju, glavna urednica Informativnog programa već bi tada podnijela ostavku - rekao je SDP-ov zastupnik.

A Ratko Gajica (SDSS) zauzeo se da se manjinskim udrugama pomogne u pripremi programa kojima mogu konkurirati za novac iz Fonda za poticanje pluralizma. Dok je Boris Kunst (HDZ) u  raspravi ustvrdio da su ti koji se logiraju pod kodnim imenima i vrijeđaju na sve načine frustrirane i iskompleksirane osobe, često zaslijepljene mržnjom jer njima portali ne služe  za javnu raspravu i argumentirano sučeljavanje mišljenja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije