Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manjine

Sabor podržao inicijativu o 5. studenom, Danu romskog jezika

veljko kajtazi
Željko Lukunić/Pixsell
25.05.2012.
u 14:40

Velik je ovo dan za Hrvatski sabor, dan kada Republika Hrvatska riječju i djelom pokazuje podršku romskom narodu, kaže saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi.

Hrvatski sabor danas je jednoglasno sa 122 glasa donio Zaključak o potpori međunarodnoj inicijativi o ustanovljenju 5. studenog Svjetskim danom romskog jezika. Inicijativu je pokrenuo saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi koji je zastupnicima predstavio povijest romskog jezika, a tom su prigodom u sabornici bili i predstavnici Udruge romske nacionalne manjine iz svih hrvatskih županija.

– Velik je ovo dan za Hrvatski sabor, dan kada Republika Hrvatska riječju i djelom pokazuje podršku romskom narodu, podršku koja je simbolična i suštinska. Silno me veseli da je inicijativa došla od Roma, da su sebi i drugima pokazali da nisu i ne trebaju biti objekt nego subjekt svoje budućnosti, da su prepoznali važnost romskog jezika za očuvanje romske kulture i identiteta – rekao je ponosno Kajtazi te dodao da se romski jezik, iako su Romi stoljećima raseljeni širom svijeta, sačuvao i opstao.

Inicijativa za Svjetski dan romskog jezika pokrenuta je 5. studenog 2008. kada je u Zagrebu objavljen prvi romsko-hrvatski rječnik. Taj se dan od tada obilježava svake godine u Zagrebu, a proglašenje Svjetskog dana podržala je i Međunarodna unija Roma, a datum se nalazi i u agendi Vijeća Europe.

– Podrška će, uvjereni smo, imati pozitivan učinak na ubrzavanje procesa standardizacije romskog jezika na kojem se radi. Posebno je značajno sada kada za mjesec dana Republika Hrvatska preuzima predsjedanje Desetljećem za uključivanje Roma 2005.-2015., u koje je uključeno 12 europskih zemalja – poručio je Kajtazi te dodao kako je siguran da će odluka Sabora imati pozitivan učinak na proces standardizacije romskog jezika (romani chib) koji je priznat kao službeni jezik Roma na Prvom kongresu Roma 1971. godine u Londonu, kao i na ostvarivanje prava pripadnika romske nacionalne manjine u RH.

Na jesen će, istaknuo je Kajtazi, na zagrebačkom Filozofskom fakultetu krenuti dva nova predmeta – romski jezik 1 i 2 te književnost i kultura Roma.

Komentara 3

DE
demokršćanin
22:27 25.05.2012.

ROMSKI JEZIK! Svaka manjina ima pravo na očuvanje svojeg jezika.No postavlja se jedan problem.Za koji je to romski jezik proglašen dan obilježavanja.Siguran sam da predstavnik romske manjine u Saboru V.Kajtazi neće razumjeti jezik kojim govore ROMI BAJAŠI (iz Međimurja).

EX
excell
16:17 26.05.2012.

neka cigani sami proglase dan svojih jezika ...što imaju cigani iz sabora za ostale njušćije glasovati

TO
točkica1
19:31 27.05.2012.

Neromska djeca u osnovnim školama gdje u razredu ima 75% Roma već sad mogu upisati taj studij Romskog jezika. Ta djeca romski govore bolje nego njemački i engleski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije