Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne popuštaju

Sabor: Bez dogovora i kompromisa između vladajućih i oporbe

\'Zagreb, markov trg,   30.07.2009. Andrija Hebrang, saborski zastupnik i kandidat HDZ-a na predsjednickim izborima  Photo: Patrik Macek/Vecernji list\'
Patrik Macek/Arhiva VL
19.10.2011.
u 13:15

Prvi je sastanak radne skupine napustio Andrija Hebrang (HDZ). Rekao je da će Sabor nastaviti s radom do trenutka raspuštanja

Radna skupina saborskih klubova zastupnika koja je trebala postići kompromis i dogovor o daljnjem radu Sabora i datumu raspuštanja nije postigla nikakav dogovor.

HDZ inzistira da Sabor normalno nastavi s radom, dakle raspravlja i glasa o cijelom nizu zakona te se raspusti 28. listopada, dok oporba ostaje pri tome da će glasovati za pet europskih zakona, Deklaraciji o europskim vrijednostima te o odlukama o raspuštanju Sabora i privremenom financiranju.

Prvi je sastanak radne skupine napustio Andrija Hebrang (HDZ) koji je rekao da će Sabor nastaviti s radom do trenutka raspuštanja.

– Po Ustavu Sabor ima svoje obveze i izvršit će ih, više od toga ne mogu reći – kratko je poručio Hebrang.

Milanka Opačić (SDP) i Vesna Pusić (HNS) zaključile su da sastanak nije polučio nikakav rezultat, što je bilo očito već jučer kada je postalo jasno da će se HDZ vratiti na postojeće pozicije zbog čega neće biti nikakve mogućnosti za dogovor.

– Jučer smo na Predsjedništvu napravili jedan ustupak i predložili da se izglasa još pet zakona i jedna deklaracijau vezi s  Europskom unijom. HDZ i dalje stoji na svojim pozicijama, s njihove strane kompromisa nema, prema tome nema nikava dogovora. Mi kao oporbene stranke ostajemo izvan sabornice, bit ćemo u parlamentu i raditi svoj posao, ali nećemo sudjelovati u glasovanju niti u raspravama u idućih šest dana – objasnila je Opačić.

Vesna Pusić rekla je da će, sudeći po svemu, točke na odlučivanje staviti tek 28. listopada.

– Sve će biti moguće izvesti jedino ako točke koje smo pristali izglasati stave na kraj popisa odluka o kojima se glasuje. Budući da je zadnja odluka ona o raspuštanju, sve bi odluke trebale biti grupirane na kraju popisa, jer mi se nećemo dovoditi u poziciju da se dalje degradira ova institucija i da hodamo 'nutra-van – rekla je Pusić te ustvrdila kako ima dojam da se HDZ-ovim inzistiranjem na tome da se glasuje o svim zakonima na neki način želi isforsirati većina.

U toj će većini veliku ulogu trebati odigrati i SDSS, a njihov zastupnik Milorad Pupovac primijetio je da će biti velikih problema ako se ne postigne nikakav kompromis. Nije jasno o kakvu se kompromisu govori jer, sudeći prema riječima oporbe, ovaj je pokušaj dogovora gotov zato što HDZ ne odustaje od svojih zahtjeva iako je oporba jučer pristala na neke važne europske zakone, a u konačnici će sve ovisiti o tome kakav je ustupak HDZ spreman napraviti.

SDSS nije spreman glasovati o Zakonu o ništetnosti, ali jest o europskim zakonima, a tako i o Zakonu o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan RH, na kojem će Hebrang inzistirati, kao što je jučer najavio. Pupovac je naglasio da je svjestan toga da se neće svi zakoni stići raspraviti i izglasati.

– Mi sigurno nećemo glasovati i nećemo ni na koji način pomagati da se donese Zakon o ništetnosti, koji je po našem mišljenju štetan za Hrvatsku, štetan za one ljude koji bi trebali imati koristi od njega, za međudržavne odnose, za europsku perspektivu, dakle štetan u svakom pogledu. Ako se bude inzistiralo na njemu, to može proizvesti štete veće od toga zakona – primijetio je Pupovac i nastavio da bi se do kraja sjednice trebalo osvrnuti i na Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, ali ne mogu inzistirati da on bude na dnevnom redu ako realno ne bude vremena.

Kako će ova "parlamentarna kriza" završiti i hoće li ovaj saziv Sabora uspjeti dostojanstveno dovršiti sjednicu te izglasati neke od zakona i odluka, za sada, izgleda, zna samo HDZ.

Komentara 42

VI
vina
14:36 19.10.2011.

Milorade prekini tu lakrdiju da se ne lomi preko vaših leđa i da se raspišu izbori što prije , gdje su bili prije da donose zakone i stavljaju na dnevni red,a ne na zadnjoj sjednici.

OB
-obrisani-
16:53 19.10.2011.

. ...O Hebrangu i njegovom (bez)karakteru ne treba uopće trošiti riječi... .

Avatar million
million
13:32 19.10.2011.

Tko sa vragom tikve sadi , obije mu se o glavu ! Mislim na SDSS

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije