Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPG ZLATA VRIJEDAN

Ekološko vino prave bez ikakve kemije, u pjenušavi podrum uložili su 3 milijuna eura

Hrašćina: Vinarija Bolfan
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/8
07.08.2023.
u 10:29

Svoje ekološko vino Bolfan pravi u vinogradima, na 100 posto prirodan način, bez ikakve kemije

O sebi će ukratko reći da je rođen u Zagrebu, odrastao u vinskom podrumu i da je otkako zna za sebe išao u berbu grožđa i bio okružen vinogradima. Ipak, želio je popravljati televizore, završio elektrotehniku, radio u struci, bio obrtnik, ali prva ljubav je, kako to često biva, nadvladala. Danas je Tomislav Bolfan cijenjeni i priznati proizvođač ekoloških vina, a njegov Vinski vrh u Gornjakima iznad Hrašćine, sela u Hrvatskom zagorju na koje su u 18. stoljeću pala dva meteorita, omiljeno odredište ljubitelja vinskih druženja, vinograda, prirode i vrhunske kuhinje temeljene na lokalnim namirnicama. Uz vinograde u sustavu ekološke poljoprivrede Tomislav Bolfan ima i goveda angus u sustavu krava - tele, na slobodnoj ispaši.

Vile koje hrabre rimske vojnike

- Ljubav prema vinu oduvijek je bila prisutna. Rodio sam se s tim - kaže na svome brijegu, otvorenom na sve četiri strane svijeta, na kojem se loza uzgaja tisućama godina, o čemu svjedoče zapisi koji od trgovca mesom Mehuna, preko grofova Draškovića vode sve do starih Rimljana i legenda o nastanku vina kojem su kumovale i vile što su na Vinskom vrhu hrabrile rimske vojnike vinom i pjesmom koja se u noćima obasjanim mjesečinom i danas može čuti...

Na tom je brijegu prije dvadesetak godina Bolfan kupio imanje na kojem su bile započete investicije u vinograd i podrum. Imao je tada sedam hektara, šikaru, nasuprot polje kukuruza...

VEZANI ČLANCI: 

- Na kraju sela, svima je to bilo izvan interesa - kaže.

No Tomislav Bolfan ovdje je razvio uspješnu priču, uspio je okrupniti zemljište i sad ga, za zagorske prilike, ima jako puno u komadu, 20 hektara. Svoje ekološko vino Bolfan pravi u vinogradima, na 100 posto prirodan način, bez ikakve kemije. Grožđe se bere ručno. Na imanju su i dva vinska podruma, jedan otprije, a drugi, pjenušavi podrum, nedavno je završen i vrijedan tri milijuna eura. Vinar Bolfan proizvodi oko sto tisuća litara vina godišnje, na čemu će se i zaustaviti jer ne namjerava povećavati kvantitetu nauštrb kvalitete.

- Bolfan Vinski vrh vinarija je u Hrvatskom zagorju, ponad sela Hrašćine. Mi smo tu već 23 godine i proizvodimo rizling, sauvignon bijeli i pinot i radimo pjenušce, čemu se u budućnosti želimo sve više i orijentirati jer smo ustanovili da u ovim našim zagorskim krajevima daju izvrsne rezultate. Trenutačno imamo dva pjenušca od miješanih sorta, a imat ćemo rose pjenušac. Vinarija se u 23 godine razvila do subjekta koji je prepoznat, na dobrom je putu da ima financijsku stabilnost, da se može dalje razvijati. Budućnost će pokazati kamo će to ići - govori Tomislav.

VEZANI ČLANCI: 

Kina, Australija, London...

Sudeći prema priznanjima koja dolaze sa svih značajnih vinskih natjecanja u svijetu, od Decantera, Concours Mondiala, AWC-a do Mundus Vinija s kojeg je stiglo posljednje priznanje u nizu, za rizling, jasno je u kojem smjeru Bolfanova vinska priča ide. Uostalom, potvrđuje to i tržište, osim zagrebačkog i gradova na obali, ono se proširilo na Kinu, Australiju, Kanadu, SAD, Nizozemsku, Švedsku, Finsku... I London, gdje ga je i najviše:

- Nastojimo naći krajnje kupce kao partnere koji vole vrhunska vina, koji vole svježa vina, vina koja ukusu daju više, aromatična, takva da čovjek u njima uživa - objašnjava filozofiju kojom se rukovode on i njegov tim - upravitelj Branimir Puškadija, enolog Andrej Rebernišek i ostali zaposlenici.

Poput svakog pravog zagorskog brega i Bolfanov ima drvenu klijet. U njoj su restoran, rustikalne sobe, a s terase se pruža pogled na ekološke vinograde zlatarskog vinogorja.

Na nadmorskoj visini od 250 do 380 metara položaji su ekoloških vinograda u kojima se na 20 hektara uzgajaju rajnski rizling, sauvignon, pinot crni, pinot sivi, graševina, cabernet sauvignon i muškat koji se odmah nakon branja prerađuju u vrhunska vina. Bolfan proizvodi i dva pjenušava vina, Centurion Gold i Silver. Na njegovu brijegu je i nekoliko goveda agnus koja se uzgajaju u sustavu krava - tele i koja su na slobodnoj ispaši na ekološkim pašnjacima. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije