Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI GUBITAK TOG AVIONA?

VIDEO Dramatične posljednje sekunde ruskog SU-27: U plamenoj buktinji završio u Crnom moru

ruski Telegram kanali
29.03.2024.
u 11:53

Videozapisi koji su se pojavili na društvenim mrežama prikazuju trenutak kada je ruski borbeni zrakoplov SU-27 zahvaćen vatrom i pao u more iznad anektiranog Krima

Niz videosnimki snimljenih jučer na području anektiranog Krima pokazuje kako borbeni zrakoplov SU-27 ruske vojske zapaljen pada u more. Snimke su nastale iznad Sevastopolja, a na nekima se vidi i padobran kojim se pilot uspio katapultirati iz gorućeg aviona te su ga iz mora, prema tvrdnjama lokalnih stanovnika, izvukli lokalni ribari.

Dvije su priče na ruskim Telegram kanalima o uzrocima pada aviona – prijateljska vatra i mehanički kvar, a konkretno neki spominju i da je ptica ušla u jedan od motora koji se potom zapalio.

No, avion u plamenu može sugerirati i prijateljsku vatru iako na snimkama nema tragova prethodne eksplozije u zraku koja bi nastala od protuzračne obrane. Ali, do sada je ruska protuzračna obrana srušila podosta svojih aviona pa to nije ni ovaj put isključeno.

POVEZANI ČLANCI:

Isprva se mislilo da je avion srušen u četvrtak bio lovac Su-35 koji je vrijedan 67 milijuna funti i ima izuzetne manevarske sposobnosti. Ali guverner Sevastopolja, kojeg je imenovao Putin, Mihail Razvožajev, naznačio je da je riječ o Su-27, vrijednom inače oko 32 milijuna funti. Potvrdio je i da je pilot spašen.

„Pilot se katapultirao. Pokupili su ga spasioci na udaljenosti od 200 metara od obale. Njegov život nije u opasnosti.“ – rekao je Razvožajev.

FOTOGALERIJA Putinova 'Sotona' nanišanila je 14 meta: Ako dođe do nuklearnog rata, Rusija bi prvo gađala ove lokacije

1/28

Proruski, ali relativno pouzdan, Telegram kanal FighterBomber također je objavio da je riječ o Su-27. "Izgleda kao da je srušen", stoji u objavi, u kojoj se također navodi da je pilot "izvučen" iz mora.

Inače, Rusija, prema neovisnoj stranici za praćenje gubitaka vojne tehnike Oryx, do sada u ovom ratu nije izgubila nijedan avion SU-27, za razliku od mnogih drugih Suhoj zrakoplova. Ti avioni uglavnom i djeluju u pozadini ne izlažući se protuzračnoj obrani Ukrajine i koriste se za presretanje balističkih i drugih projektila koje Ukrajina često lansira na područje Krima.

Najzapaženija operacija 38. pukovnije, koja na Krimu ima SU-27 zrakoplove, do sada je u širem ratu bila u ožujku 2023., kada je rasporedila Su-27 kako bi presrela bespilotnu letjelicu američkih zračnih snaga Reaper koja je patrolirala međunarodnim zračnim prostorom iznad Crnog mora. Jedan je SU-27 manevrima izazvao rušenje američke bespilotne letjelice, a Su-27 sigurno su sletjeli u svoju bazu.

VIDEO Trenutak kada je uništen rijetki ruski tenk: Iz sovjetske je ere, a napravljeno ih je svega nekoliko

Ključne riječi

Komentara 21

SE
Serengeti
18:09 29.03.2024.

Ukrajinska propaganda je naravno pad aviona pripisala sebi 🤡

JO
JOZO
12:14 29.03.2024.

Ima dosta takvih snimaka koje su u stvari kompjuterska montaža tj. animacija.

Avatar IvanR
IvanR
15:22 29.03.2024.

Funti? Šta je to?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije