Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve za majku rusiju

Ruski špijuni u SAD-u regrutirali i vlastitu djecu

'Spy, Anna Chapman,  please credit: EAST2WESTNEWS Spy Anna Chapman'
''
27.07.2012.
u 11:22

S obzirom na to da su djeca rođena na teritoriju SAD-a, u budućnosti bi bila manje izložena provjeri vladinih službi pa su kao takvi bili idealan materijal za regrutiranje i obuku.

Sve su šokantniji podaci o metodologiji rada ruskih špijuna u SAD-u koje su prije dvije godine razotkrile američke obavještajne službe. Wall Street Journal piše da su ruski agenti, prema planu projekta ruskog SVR-a (nasljednik KGB-a), za špijuniranje na teritoriju SAD-a bili spremni regrutirati i vlastitu djecu. Riječ je o desetak uhićenih špijuna koji su imali sedmero djece u dobi od jedne do 20 godina.

S obzirom na to da su djeca rođena na teritoriju SAD-a, u budućnosti bi bila manje izložena provjeri vladinih službi pa su kao takvi bili idealan materijal za regrutiranje i obuku. Najprominentniji kandidat za obnašanje špijunske dužnosti navodno je bio mlađahni Tom Foley koji je u vrijeme uhićenja roditelja pohađao drugu godinu studija sveučilišta George Washington.

Iako se prvotno vjerovalo da djeca ruskih špijuna nisu imala spoznaja o tajnim aktivnostima roditelja, izvori Wall Street Journala opovrgnuli su takve tvrdnje. Nekolicina bivših i sadašnjih dužnosnika SAD-a potvrdila je da je FBI prisluškivao osumnjičene te otkrio kako su djeca nekih špijuna znala prave identitete roditelja. Odnosi se to ponajprije na Foleyja koji je u jednoj prilici navodno salutirao ''majci Rusiji''. On je, navodi WSJ, jedini posjetio domovinu svojih roditelja radi špijunske obuke.

Dok mlađa djeca članova ruske špijunske mreže u SAD-u nisu osumnjičena, Foleyjeva obitelj unajmila je odvjetnika Petera Kruppa koji tvrdi da su informacije o njegovu klijentu, kojem se u međuvremenu zagubio trag, ''najobičnije smeće''.

Rusko veleposlanstvo u Washingtonu odbilo je komentirati slučaj, a kao što je poznato, Rusija i SAD špijunsku krizu razriješili su najvećom poslijehladnoratovskom razmjenom privedenih tajnih agenata u bečkoj zračnoj luci. Tada je ruskim vlastima predana i špijunka Anna Chapman (30) koja je zbog atraktivnog izgleda postala medijska zvijezda. Ona danas uživa povlašteni status, dok su neki od njenih bivših kolega iz špijunske mreže optuženi za tajne djelatnosti na Zapadu te pritvoreni u moskovskim zatvorima.

>>FBI objavio snimku na kojoj ruska špijunka predaje dokumente

Komentara 13

TT
The Time of Troubles 1612
12:25 27.07.2012.

Prije prvog svj. rata je bila hajka na njemacke gradjane po Britaniji. Nekad je bila hajka na japanske gradjane u Americi a sad na ruske drzavljane. Usput na slici je Ana Chapman, koja ima 30 godina i nema djece. Wall Street Journal radi za americki rezim, na svakom koraku promice interese Majke Amerike. Ove iste novine su se istakle u demoniziranju Hrvata za vrijeme domovinskog rata.

OB
-obrisani-
12:32 27.07.2012.

Americka vlada ima skole za svoju djecu u Rusiji gdje oni uce savrseno govoriti ruski. Djeca americkih diplomata se vjezbaju od malena kroz skolovanje za upis u fakultete koji ce ih kasnije zaposliti za CIA sluzbu. Condoleezza Rice govori prfektno ruski - to joj je omogucilo da udje u Bijelu Kucu pa cak i da postane ministar vanjskih poslova. U Americi ako zels imati karijeru u Foreign Affairs a to je strane sluzbe najaci ti je argumenat ako si zavrsio ruske studije. CIA sluzbenici preporucuju svojoj djeci da krenu stopima svoji oceva, njima se vjeruje.

ST
stomugromova
12:24 27.07.2012.

Glupost uvijek ide na glupost.U SAD se emigracija trenira za potrebe CIA i onda kad se ruše nepoćudni ,nepoželjni i neposlušni režimi,odmah se uvale trenirani špijuni u zemlju iz koje su emiigrirali i rade u korist zionističkog režima u SAD. Ne vidim što ima u tome strašno da špijuni svoju djecu pripreme da se jednom ne iznenade ako ih otkriju i da u tom slučaju njihova djeca budu žrtve mobbinga i različitih ucjena. Kad bi otkrili metode koje koristi CIA ili Mossad,tek onda bi vidjeli što je strašno i da ovo apsolutno ne zaslužuje posebnu pažnju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije