Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strah od daljnje eskalacije

Rusija zatražila sastanak: Vijeće sigurnosti UN-a sastaje se zbog američkih vojnih napada

A destroyed building is pictured at the site of a U.S. airstrike in al-Qaim
Foto: Stringer/REUTERS
1/7
03.02.2024.
u 22:45

Sirija i Irak osudili su napade SAD-a protiv elitnih iranskih snaga i proiranskih oružanih skupina na njihovim teritorijima, u kojima je poginulo najmanje 45 ljudi, uključujući civile

Vijeće sigurnosti UN-a u New Yorku raspravljat će o američkim raketnim napadima na proiranske milicije u Siriji i Iraku u kojima je poginulo najmanje 45 ljudi, uključujući civile, dok raste strah od daljnje eskalacije na Bliskom istoku. Prema diplomatskim izvorima, sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zakazan je za ponedjeljak. Rusija je zatražila sastanak i optužila Sjedinjene Države da zračnim napadima namjerno žele eskalirati sukob na Bliskom istoku.

Američka vojska priopćila je u petak da je napala više od 85 ciljeva u Siriji i Iraku kao odgovor na smrtonosni napad proiranskih milicija koje su prošlog tjedna ubile tri američka vojnika u Jordanu. Prema izvješćima iz Sirije i Iraka, američki zračni napadi prouzročili su i brojne civilne žrtve.

Sirija i Irak osudili su u subotu osvetničke napade SAD-a protiv elitnih iranskih snaga i proiranskih oružanih skupina na njihovim teritorijima, u kojima je poginulo najmanje 45 ljudi, uključujući civile, javlja agencija AFP.

VIDEO Posljedice američkih napada na proiranske ciljeve u Iraku

Vlasti u Bagdadu osudile su "povredu iračkog suvereniteta" i pozvale američkog otpravnika poslova kojemu su uručile "prosvjedno pismo". Kako su navele, prisutnost međunarodne antidžihadističke koalicije predvođene Washingtonom na njihovom tlu "postala je prijetnja sigurnosti" zemlje.

U Damasku je sirijska vojska ocijenila da se "okupacija određenih dijelova sirijskog teritorija, koje su izvršile američke snage, više ne može nastaviti".

Od početka rata u Gazi između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas u listopadu, proiranske milicije izvode gotovo svakodnevne napade na američke vojne baze u Iraku i Siriji. SAD je odgovorio zračnim napadima u obje zemlje.

GALERIJA Posljedice američkog zračnog napada na Siriju i Irak

A destroyed building is pictured at the site of a U.S. airstrike in al-Qaim
1/7

Komentara 3

RA
Raptor
08:29 04.02.2024.

Koji paradoks. Rusija traži sazivanje VS zbog napada Amerike na terorističke ciljeve. To je ono kad lopov viče " drzite lopova". Šteta da je jedna tako velika i močna zemlja, velike povijesti i kulture, zbog bolesnih ambicija jednog diktatora, pala na tako niske grane. Trebat će stoljeće da se šteta popravi. To se događa kad se bolesnom pojedincu da tolika vlast.

Avatar Viktor999
Viktor999
22:58 03.02.2024.

Ne znam samo di je to tzv. vijeće sigurnosti bilo zadnje 2 godine dok je Rusija razarala susjednu Ukrajinu ili nešto friško, dok su divljaci hamasa masakrirali 1200 izraelskih civila; stvarno taj UN je postao takva sprdačina koja nije zaa drugo nego da se raspusti

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
17:53 04.02.2024.

Pa Rusija stoji iza svega toga.Nije Hamas baš sad slučajno napao Izrael uz pomoć potpore Irana.Iranski dronovi ‘kamikaze‘ stalno se koriste u napadima na ukrajinske gradove.Znamo kome najviše odgovara ovakva situacija na Bliskom istoku uz blokadu Adenskog zaljeva gdje prolazeze samo ruski brodovi bez zaštite ? Dosad je bila uglavnom opasnost od pirata.Sve je dobro smišljeno da SAD uvedu u novi sukob tako da se Rusi mogu nesmetano pozabaviti sa Ukrajinom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije