Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neće biti plinskog rata

Rusija i Ukrajina postigle dogovor o cijeni transporta nafte

plin
Reuters
30.12.2009.
u 08:40

Prema neslužbenim podacima koje prenosi Reuters cijena tranzita plina u idućoj godini iznosit će 9,5 dolara za tonu nafte, dok je dosad ta cijena iznosila 7,8 dolara za tonu nafte.

Prošlog tjedna izgledalo je kao da nas ponovno očekuje sad već "tradicionalni" rusko- ukrajinski plinski rat koji obično započinje u blagdansko vrijeme. Ipak, ukrajinska državna elektroenergetska kompanija Naftogaz jučer je objavila kako je Rusija pristala na povećanje cijene tranzita za transport ruske nafte preko Ukrajine u Europu i to za 30 posto.

Rusija je također potvrdila kako su prihvaćeni uvjeti novoga naftnog sporazuma s Ukrajinom te kako neće doći do izbijanja nove krize.

Prema neslužbenim podacima koje prenosi Reuters, cijena tranzita plina u idućoj godini iznosit će 9,5 dolara za tonu nafte, dok je dosad ta cijena iznosila 7,8 dolara za tonu nafte. Ukrajina također traži da se cijena tranzita iz dosadašnjih dolara počne izražavati i definirati u eurima.

Dogovorena je i količina nafte koja će se ovim putem isporučiti, a ona iznosi 15 milijuna tona u idućoj godini. O tranzitu nafte ovim putem posebno ovise Slovačka, Mađarska i Češka, a ne treba zaboraviti kako i ostatak Europe koji ovisi o ruskom plinu i nafti, te ukrajinskim plinovodima i naftovodima, pažljivo prati tijek događaja kako se ne bi ponovili hladni radijatori prouzročeni rusko-ukrajinskim "ratom".

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije