Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
raketni sustav 'Kinžal'

Rusija prvi put priznala korištenje hipersoničnih raketa: 'Uništili smo skladište streljiva u Ukrajini'

Russian guided missile frigate Admiral Gorshkov fires the Tsirkon hypersonic missile during the exercises by nuclear forces
Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/REUTERS/PIXSELL/Ilustracija
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
19.03.2022.
u 10:18

Radi se o balističkim raketama koje mogu letjeti u gornjem dijelu atmosfere pet puta brže od brzine zvuka

Rusija je uništila podzemno skladište streljiva u Ukrajini koristeći hipersonične rakete, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov u subotu.

Konašenkov tvrdi da su se u skladištu nalazile rakete i "zrakoplovno streljivo ukrajinskih snaga".

Rusija dosad nikada nije priznala da je koristila hipersonične rakete u borbi. Radi se o balističkim raketama koje mogu letjeti u gornjem dijelu atmosfere pet puta brže od brzine zvuka.

VIDEO Hrvatski dragovoljac obratio se iz Ukrajine onima koji se žele priključiti u rat, otkrio i kolika je 'plaća'

Prema ruskoj vojsci, raketni sustav "Kinžal", koji je korišten u napadu, sposoban je gađati mete na udaljenosti od više od 2000 kilometara i može savladati sve postojeće sustave protuzračne i proturaketne obrane, prema ruskoj vojsci.

Prije nekoliko dana, pojavile su se i nove snimke ruskog projektila Cirkon, ispaljenog s fregate Admiral Gorškov u Bijelom moru. Ruska TV Zvezda, kanal u vlasništvu ruskog ministarstva obrane, opisao je brzinu rakete. 

- Brzina hipersonične rakete Cirkon je toliko velika da sprečava protuzračni obrambeni sustav protivnika da na vrijeme otkrije njezin udar. Zapravo, lansiranje te rakete bit će poznato tek nakon što je meta pogođena - navodi se te dodaje kako projektil ima "promjenjivu putanju" kako bi se izbjegla njegova detekcija. Kako ističe Mirror, projektil bi mogao pogoditi London u roku od pet minuta. 

Putin je u prosincu kazao kako se Cirkon ispaljuje s mora na morske i kopnene ciljeve. 

– Ovo je veliki događaj za našu zemlju, značajan korak u poboljšanju sigurnosti Rusije, u povećanju naše obrambene sposobnosti – naveo je tada. 

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Ključne riječi

Komentara 40

Avatar Le-Freak
Le-Freak
10:52 19.03.2022.

Lijepo. Mislim da kada bi takav projektil kojemu se Rusi hvalisu pogodio London direktno nakon toga Moskva, St Petersburg... itd. bi od Londona dobili old school atomsku. Pa nek oni skinu pola, pola ce stignuti na cilj. I tako supersonicne rakete mogu pripomoci ugledu ruske vojske. 🙀

LE
lektor
10:51 19.03.2022.

Priznala, ili se pohvalila?

FR
franc251
10:44 19.03.2022.

"Rusija dosad nikada nije priznala da je koristila hipersonične rakete u borbi. " Naravno, jer ih do sad nisu imali. Tek su nedavno napravili testove i stavili ih u vojnu upotrebu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije