Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tražitelji azila

Romi u Makedoniji zarobljeni u vlastitoj zemlji

Jules iz \"Pulp Fictiona\"
Foto: Miramax
1/2
25.03.2013.
u 08:31

Njemačke vlasti zastupaju stav da su zahtjevi za politički azil srpskih i makedonskih Roma tek pokušaj da se na mala vrata uđe u atraktivni sustav njemačke socijalne pomoći.

U drugoj polovici prošle godine njemačke su vlasti zaprimile tisuće novih zahtjeva za političkim azilom. Njihovi podnositelji dolaze i iz Sirije i Afganistana, ali najveći broj ima putovnicu neke od zemalja bivše Jugoslavije. Riječ je uglavnom o Romima iz Srbije i Makedonije koji tvrde da su u svojoj domovini izloženi diskriminaciji i ugnjetavanju.

Njemačke vlasti pak zastupaju stav da su zahtjevi za politički azil srpskih i makedonskih Roma tek pokušaj da se na mala vrata uđe u atraktivni sustav njemačke socijalne pomoći. Zato su nadležni organi dobili naputak da ih po kratkom postupku odbiju i tražitelje vrate onamo odakle su došli – na primjer u Šutku, romsku četvrt u predgrađu Skoplja u kojoj živi više od 20.000 Roma. Procjenjuje se da ih je 90 posto nezaposleno. To je pogodno tlo za nasilje, droge, kriminal. I za stvaranje predrasuda.

>>Hrvatska postaje atraktivnija za tražitelje azila i useljavanje

 

Ključne riječi

Komentara 2

KA
karambita
08:49 25.03.2013.

U Njemacku se u zadnje vrijeme doselilo pun q, Roma sa Balkana i sire. Drzava im dala socijalnu pomoc i smjestaj, A oni pored toga kradu, provaljuju i bave se kriminalom. Ovo je gola cinjenica i normalno je da im se vec jednom zabrani dolazak u Njemacku i po mogucnosti da i ove koji su dosli protjeraju. Poznato je svima da Romi nece da rade, samo kradu, prose i slicnim zanatima se bave. A Njemacka je odavno postala raj za kriminal i lopovluk....u danasnje vrijeme biti policajac u Njemackoj je kao ruski rulet. Njemacki narod je totalno nezadovoljan sa njemackom politikom u vezi useljenja i integracija, ali Njemci ne smiju protestirati jer vuku posljedice jos od 2 svjetskog rata....stvarno zalosno da Njemci u svojoj domovini moraju cutiti i gutati gofna sto im je njihova politicka elita servirala..a toboze je Njemacka demokratska drzava, da ali u qurcu

Avatar gutenabend
gutenabend
09:18 25.03.2013.

dzukaficuka je napisao/la: Koje gluposti puno Roma se doselilo u Njemacku.Ne govore koliko Rusa Njemaca i DDR se doselilo u zapadnu Njemacku i uzimaju Penzije itd a nisu ni jednu Marku uplatili. -------------------------------- Mogao si spomenuti kako je Zapadna Njemačka po hrvatskom privatizacijskom i neoliberalnom receptu uništila neke od uspješnih tvornica u Istoćnoj Njemačkoj i time ostavila milijune istoćnih Nijemaca bez posla. Uostalom zašto bi Nijemci trebali dodatno opterećivati svoju zemlju doseljavanjem nekvalificirane radne snage koja uz ostalo nema dobru reputaciju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije