Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
guverner hnb-a

Rohatinski želi i treći mandat: Loptica je na Milanovićevoj strani

'unutrasnja zagreb,hnb , 13.11.2007. rohatinski, press, hrvatska narodna banka  snimio Patrik Macek'
'Patrik Macek'
12.05.2012.
u 09:00

S premijerom sam razgovarao u siječnju. Loptica je isključivo na njihovoj strani, rekao je Rohatinski

Sredinom srpnja istječe mandat sadašnjeg guvernera Hrvatske narodne banke i članova savjeta pa bi do 12. srpnja Vlada trebala parlamentu predstaviti nove ljude koji će idućih šest godina krojiti monetarnu politiku.

Bira se i Savjet

Očekuje se da će sadašnji guverner Željko Rohatinski dobiti treći mandat, o čemu smo ga jučer i pitali u Opatiji, gdje je bio gost na konferenciji Tržišta novca, s koje je poručio da nas i u ovoj godini čeka pad gospodarskih aktivnosti i smanjenje BDP-a od približno jedan posto.

– Početkom siječnja razgovarao sam s premijerom Milanovićem, a tom prilikom govorilo se i o budućem vodstvu HNB-a. Točno je da sam tom prilikom rekao da sam spreman ostati na mjestu guvernera ako Vlada ocijeni da uspješnom suradnjom s HNB-om može početi rješavati gospodarske teškoće i promijeniti negativne tendencije – kazao je Željko Rohatinski.

Uz novog guvernera Vlada treba izabrati šest unutarnjih i osam vanjskih članova Savjeta. Unutarnji članovi savjeta, koji su ujedno zaposlenici HNB-a, također se biraju na šest godina, a vanjskih osam birat će se samo na godinu dana jer nakon ulaska Hrvatske u EU u Savjetu HNB-a više neće biti vanjskih članova nego samo šest unutarnjih. Guverner kaže da se nakon siječanjskog razgovora s premijerom više nije susretao s njime niti su se još konzultirali o sastavu Savjeta HNB-a. No, nekoliko puta su se čuli telefonski.

– Loptica je isključivo na njihovoj strani – dodaje Rohatinski. Rezerve koje je ministar financija Slavko Linić iznio prema “statističarima” i analitičarima koji uporno prognoziraju pad BDP-a pa to čini i HNB, Rohatinski ne uzima kao suštinski problem.

Nije to suština

– Na Vladinu projekciju od 0,8% posto rasta u ovoj godini gledam kao na cilj koji si je Vlada postavila, a ne kao pokazatelj koji proizlazi iz analiza dosadašnjih kretanja. Bio bih vrlo zadovoljan kad bi Vlada uspjela ostvariti taj cilj. Dosadašnja kretanja i ograničenja na vanjskim i unutarnjim tržištima ostavljaju male šanse da se to dogodi. To nije suština. Hoće li biti 0,8% rasta ili 1% pada nije najvažnije. Važno je da se počnu stvarati pretpostavke za budući rast – istaknuo je Rohatinski.

Ključne riječi

Komentara 58

OB
-obrisani-
09:05 12.05.2012.

ovaj Rohatinski ...kao da nezna što bi. . malo bi u politiku....malo bi bio guverner....malo je umoran od svega..... jbg......pa kaj mu je ???

OB
-obrisani-
09:24 12.05.2012.

U Hrvatskoj vodi se interno knjizenje, prikazuju se lazne bilanse , kada se sjete pisu dug tvrtki na drzavu i prikazuju ga kao javni dug, drzava privredno propada a banke i do 10 puta imaju vece zarade.. Rohatinski vodi brigugu banaka i mocnih interesa dok bolove u vidu novca placa narod!! Bozo Prka, Franjo Lukovic i Rohatinski ce i dalje biti bankarske vodilje u Hrvatskoj ne sto to hrvatski narod zeli nego servis mocnih!

MI
mirluk
11:24 12.05.2012.

Sudstvo je korumpirano i sad se radi a tome da se Sanader oslobodi sto bi vodilo opcim neredima i propasti drzave...Rohatinski je jedan od lopova kojima treba suditi za veleizdaju zajedno sa ostalim banditima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije