Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Guverner ne oprašta

Rohatinski prijeti ostavkom zbog napada iz HDZ-a

rohatinski
Jurica Galoić/Pixsell
02.03.2010.
u 18:31

Marić je istupio dan pošto je HBOR podijelio prvih 500 milijuna kuna jeftinih kredita, a novce osigurao HNB. Glavna tema kuloarskih rasprava jučer je bila što je pokrenulo prvi sukob J. Kosor i guvernera HNB-a, postojanje kojeg je premijerka nevoljko demantirala u Moskvi, i to nakon što je priča izišla u javnost.

Guverner HNB-a Željko Rohatinski zaprijetio je ostavkom ako predsjednica Vlade ne zaustavi napade na HNB! Sve je počelo prošlog tjedna istupom HDZ-ova zastupnika Gorana Marića u Saboru, a nastavilo se jučer nedemantiranim navodima HTV-ova urednika Zorana Šprajca o guvernerovoj ostavci. Marić je optužio HNB da nije spriječio aferu Podravka, nije zaustavio rast kamata i općenito pomogao gospodarstvu.

>>Hebrang: Marić ostaje u HDZ-u, ali mora zastupati stavove stranke

Nije mišljenje Vlade


On je istupio dan pošto je HBOR podijelio prvih 500 milijuna kuna jeftinih kredita, a novce osigurao HNB. Glavna tema kuloarskih rasprava jučer je bila što je pokrenulo prvi sukob J. Kosor i guvernera HNB-a, postojanje kojeg je premijerka nevoljko demantirala u Moskvi, i to nakon što je priča izišla u javnost.

– To je bio pojedinačan istup, nije mišljenje Vlade ni Kluba zastupnika HDZ-a, što sam i rekla guverneru – kazala je premijerka. Zašto je to učinila tek jučer, a ne odmah u Saboru nije objašnjavala. Inače, bivši državni strateg ekonomist Ante Babić smatra da iza Gorana Marića stoji potpredsjednik Vlade Ivan Šuker.

– Zna se da ministar Šuker svaku kritiku proračuna doživljava kao osobni napad. Marić kao član HDZ-a nije samostalno pokrenuo napad bez znanja Šukera i Kluba HDZ-a, a ako je to i učinio, potpredsjednik Vlade morao ga je prisiliti da se ispriča – kaže Babić koji ističe da Marić nije slobodni strijelac već HDZ-ov zastupnik i predsjednik Odbora za financije.

Smjena nije dobra za HDZ

Prema nepotvrđenim informacijama iz Sabora, Rohatinski je tražio od premijerke da makne Marića s mjesta predsjednika Odbora, ako doista Vlada ne stoji iza njega, no to se nije dogodilo. Smijene li ga, HDZ ostaje bez jednog svog glasača jer postoji opasnost da ode u nezavisne zastupnike i s Dragutinom Lesarom, Silvanom Hreljom i Zlatkom Horvatom formira klub nezavisnih zastupnika. Rohatinski je davao otvorenu potporu premijerki, pomogao joj je i u pregovorima s bankama o interventnim kreditima, a ovih se dana pregovara i o novim zaduženjima države. Do kraja tjedna trebao bi biti dogovoren plasman novih državnih obveznica (najmanje 3 milijarde kuna) na domaćem tržištu, a do kraja mjeseca 500 milijuna eura sindiciranog kredita kod domaćih banaka. Ništa od toga ne bi bilo moguće da Rohatinski nije olabavio monetarnu politiku.

Komentara 35

OB
-obrisani-
18:55 02.03.2010.

slusajte Rohatinskog jedini koji zna nesto oko novaca a nekrade .mozda on malo vuze na svoje igrace neke vanka aliopet sa njime ste sigurni

BI
bigboii
19:20 02.03.2010.

Nekako mi ovo djeluje kao da je Rrroohhhatttiinnsssskkkkkkkiiii jedva čekao neki povod da ode jer je i sam svjestan da je predugo (neopravdano) održavao kunu na tako visokoj razini!

BA
baš
19:09 02.03.2010.

Ili je brod toliko nagnut da se počeo prevrtati pa Rohatinski traži izlaz ili Rohatinski ima status i ugled da se može suprostaviti HDZ-u i to je odlučio iskušati. U svakom slučaju bilo bi dobro da je potonje. Doista se ne treba zanositi da Marić istupa samo za sebe. Nije HDZ stranka takvoga formata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije