Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uhvaćen na djelu
Povratak na članak

Riječki profesor: Uhvatio sam studenta u varanju na ispitu putem WhatsAppa

"Mobiteli su nam trenutačno glavna prijetnja kršenju ispitnih pravila... Ali što kada, još i prije pametnih naočala, u širu uporabu uđu pametni satovi (smartwatch)?" pita se profesor Miroslav Joler koji je uhvatio studenta u varanju na ispitu putem WhatsAppa.

Komentari 52

RE
rennes
09:57 31.03.2014.

Na zapadu se prepisivačina, plagiranje tuđeg rada, nedozvoljeno prisvajanje tuđeg rada tretira uvijek kao kriminal, jer takvo ponašanje urušava akademski sustav, stvara probleme u znanosti i privredi, utječe na konurentnost ... A rijetko tko i želi prepisivati, jer mu je je tako nešto ispod časti! Nitko jednostavno ne želi, u prvom redu, pred vlastitim očima, biti lošiji , manje sposobniji ...od nekoga drugoga, a prepisivanje bi upravo bilo dokaz istoga! Također, na zapadu se iskreno vjeruje u napredak i postignuća na temelju vlastititog rada, zbog čega su, između ostalog, ta društva i napredna u gotovo svakoj sferi! Dok ovakve stvari ne počnu ozbiljno prodirati i mijenjati i naš mentalitet, budemo u svakom smislu na samom dnu!

VL
RE
rennes
09:46 31.03.2014.

Apsolutno se slažem s profesorom oko poštivanja akademskog kodeksa! Upravo je i smisao studiranja da se rezultati postižu vlastitim radom i inicijativom, ne uz obilnu pomoć sa strane! Kakvo je zadovoljstvo rezultatima, kad je ostvareno na nepošten način, i nije rezultat vlastitih stečenih znanja i vještina?! Nisu na zapadu i u SAD-u studenti glupi i naivni, kako se god nas voli misliti, nego im je jednostavno ispod časti da bilo tko odrađuje njihov posao, jer se svatko želi dokazati kao uspješan, postići uspjeh zahvaljujući vlastitom radu! Kod nas je, nažalost, jako raširen mentalitet ostvarivanja rezultata na sve moguće načine, za što se ne biraju sredstva! Čemu se čuditi u državi, u kojoj je više visokopozicioniranih javnih ličnosti uhvaćeno in flagranti u prevari oko izrade diplomskih, doktorskih i magistarskih radova? Koliko je samo onih, koji si beskrupulozno, bez trunke vlastitog zalaganja, prisvajaju tuđi rad u ime vlastite samopromocije, što u ovoj balkanskoj državi uglavnom prolazi nekažnjeno?!! U Hrvatskoj je fundamentalni problem taj što se jednostavno ne respektira pošteni RAD kao kategoriju, što je prisutno u svim sferama društva!

VL
RE
rennes
10:07 31.03.2014.

bosanac1951. Da, ali kako i sam kažeš, to je bilo davnih 70-ih godina prošlog stoljeća! Mnoge su se stvari od tada promijenile, neke na gore, ali ima i promjena na bolje! Svakako bi trebalo težiti prema tome da se i i u ovom području, pristupu radu - od osnovne škole, preko srednje i fakulteta, do posla, mijenjamo u pristupu prema radu! Društvo koje se temelji na varanju, plagiranju, krađi tuđih radnih zasluga, ... osuđeno je na stagnaciju, potencijano i propast! Moramo svi, svaki dan nastojati postizati bolje rezultate isključivo vlastitim radom, jer je samo pošten rad ono što donosi dugoročni uspjeh! Ovu lekciju u prvom redu moraju savladati naši političari, ali odnosi se i na sve ostale!

VL
LA
Landian
10:49 31.03.2014.

Realno je očekivati da će studenti koristiti mobitele i svakojake 'gadgete' za varanje na ispitima. U srednjim školama je to maltene uvriježena praksa, a isto se već događa i u osnovnim školama. Nažalost, reakcije nekih roditelja nisu nimalo ohrabrujuće. Kakav bi komentar trebao biti na reakciju jednog roditelja: "Nemojte se ljutiti, dečko je samo snalažljiv"?

VL
Avatar M O L O T O V
M O L O T O V
10:29 31.03.2014.

Za samo 200 - 300 KN možete kod nas kupiti blokator (mreže) mobitela koji djeluje do 10 ili 15 metara u krug, a za 200 KN više možete kupiti blokator koji djeluje do 50 m u krug. I nema muljažee niti s krilovnicima, niti s mobitelima, tablićima iliti naočalama - NIĆ sve je u blokadi !

VL
Avatar bosanac1951
bosanac1951
11:00 31.03.2014.

Odgovor Rennes: bosanac1951. Da, ali kako i sam kažeš, to je bilo davnih 70-ih godina prošlog stoljeća! Mnoge su se stvari od tada promijenile, neke na gore, ali ima i promjena na bolje! Svakako bi trebalo težiti prema tome daa se i u ovom području, pristupu radu - od osnovne škole, preko srednje i fakulteta, do posla, mijenjamo u pristupu prema radu! Društvo koje se temelji na varanju, plagiranju, krađi tuđih radnih zasluga, ... osuđeno je na stagnaciju, potencijano i propast! Moramo svi, svaki dan nastojati postizati bolje rezultate isključivo vlastitim radom, jer je samo pošten rad ono što donosi dugoročni uspjeh! Ovu lekciju u prvom redu moraju savladati naši političari, ali odnosi se i na sve ostale! :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Potpisujem sve. Lijepo si to sročio.

VL
KA
kafka
14:53 31.03.2014.

Znam da su neki nastavnici imali problema zato što su 'kažnjavali' prepisivače. Odmazda je stizala od samog vrha visokoškolske ustanove. Samo su rijetki bili hrabri stati u zaštitu takvih nastavnika, a neki od njih i sami su poslije postali žrtva nasilnika koji upravljaju visokoškolskom ustanovom. Ministarstvo je po principu moći uvijek na strani najodgovornijih na ustanovi i ne štiti korektne nastavnike - žrtve nasilnika-upravitelja.

VL
IS
istima
10:07 31.03.2014.

I onda se čudimo što nas je premijer pokrao..... A od prvog razreda djecu učimo kako se krađa isplati. Podrazumjeva se ukrasti na ispitu, ako ni to pak ne ide...kupiš ispit. Kasnije kupiš radno mjesto, uz pomoć kompića proguraš sese u politici i ako si se pokazao u umrežavanju mafije eto te i u ministarstvu.....

VL
KA
kafka
12:10 31.03.2014.

U mnogim obrazovnim institucijama 'normalnog svijeta' studenti žele znanje jer im ono omogućava dobivanje i održavanje posla. Samo da ne tuže ustanovu i nastavnika koji ih je obmanuo podijelio ocjene a nije ih ništa naučio. . . . . . . . . . . Kod nas takvi nastavnici dobivaju visoke ocjene na studentskim anketama kojima se ocjenjuje rad nastavnika. Nastavnik koji daje ali i traži znanje dobije slabu ocjenu.

VL
Avatar bosanac1951
bosanac1951
09:59 31.03.2014.

Ah, šta da kažem. Priznajem da sam i ja na strojarstvu davne 71-76 imao kod sebe (iskreno par puta) tzv. šalabahter premda mi i nije trebao, al nek se nađe, (mi smo to zvali šalabaza). Ali danas je tehnologija napredovala i eto ti ga......

VL
KA
kafka
15:07 31.03.2014.

Prepisivanje u školama je trening za kriminalne radnje na odgovornom radnom mjestu. Time se odgajaju varalice i potencijalni kriminalca. To nije normalno i nikako se ne smije tom problemu okretati leđa.

VL
MA
marlo
15:30 31.03.2014.

Vani u Americi to što studenti nauče tj. njihovo znanje koje steknu uistinu ima smisla i studenti itekako od njega imaju koristi, a to se isto ne može primjeniti i na ove prostore. Ovdje je profesoru najvažnije u što prijemem roku napisati nekakvu knjigu koja postaje obvezatna literatura te je važno što više ih prodati a sami sadržaj knjige je irelevantan. Takav slobodan rad, kod kuće, kakav ovaj profesor spominje je tamo normalan. Ovdje je stvoren osjećaj da svi studenti pohađaju fakultet radi profesora a profesor je apsolutni vladar koji može sve, dok u Americi profesori itekako pomažu studentima i studenti su tamo smireniji te shvaćaju rad sasvim drugačije, shvaćaju da je to važno za njih same te imaju kudikamo veću želju i motivaciju za učenjem. Čast iznimkama na našim fakultetima.

VL
MC
mcmarko
12:43 31.03.2014.

U srednjoj školi sam prepisivao na testovima iz glazbene i likovne umjetnosti. Ostalo nikada. Na faksu me na komisiji srušio jedan i morao sam ponovo upisati predmet. Prva tri puta sam uredno prolazio pismeni i uvijek me rušio na usmenom. Prepisivao sam peti put odnosno prvi ispitni rok nakon komisije koji sam smio izaći i prošao i pismeni i usmeni. Nisam znao ništa više, niti ništa manje nego prije. Još bih nekako ovima sa šalabahterima progledao kroz prste i zabranio izlazak na ispit tri sljedeća ispitna roka, ali ovima s mobitelima, e to je druga stvar. Takve bih izbacivao. Nisi se ni potrudio šalabahtere napraviti. Lijena guz...a.

VL
BL
bluesbob
09:49 31.03.2014.

Ak se student zove Vaso onda mu je oprošteno.

VL
KA
kafka
11:52 31.03.2014.

Sada će se svi okomiti na njega, jer treba zaštititi nečije dijete. A on se usudio .... . Quo vadis Croatia!

VL
LI
Lilith13
11:25 31.03.2014.

Da vam ispričam priču iz osobnog iskustva. Imala sam kolegicu na faksu, proglašena je najboljom studenticom na našoj godini, primala je stipendiju zbog svojih ocjena, ali ona je uvijek imala šalabahtere na ispitima! Uvijek! Bila je majstor u prepisivanju pa je stoga uvijek imala i dobre ocjene. Za razliku od nas koji smo i nekog jarca naučili ona ništa od gradiva nije znala kasnije. Nije koristila "pametne" uređaje već je imala one "old school" papiriće, bilježnice ili knjige ispod klupe i sl. I eto, žena je primala stipendije, imala smještaj u domu zbog ocjena, ali rijetko kad je nešto i naučila. Ako se i zabrane razni uređaji u učionicama opet će se naći način za prepisivanje i varanje. Srećom pa nismo medicinu studirale jer to bi bilo kobno danas....

VL
DU
Deleted user
18:48 31.03.2014.

Sve je to usijed sistema u kojem se ne vrednuje akademski uspjeh nego se vrednuje stric u gradskom ili teta u SDPu...Kad bi se vrednovao uspjeh i postignuta znanja i vještine nikome ne bi palo na pamet da dozvoli nekome da prepisuje budući da bi škola bila neka vrsta natjecanja za životne pozicije. Koji bi mi interes bio dati nekom rješenje kad bi u tom postigao isti uspjeh kao i ja i bio mi konkurencija?

VL
Avatar fijolica
fijolica
11:08 31.03.2014.

Svaka čast profesoru. Ali što se tiče kažnjavanja, trebali bi prvo oni koji bi propisivali kazne biti pošteni. I to se ne odnosi samo na ispite. To je naš začaran krug zbog kojeg nam i ide kako nam (ne) ide.

VL
Avatar Bojko
Bojko
10:46 31.03.2014.

Varanje, laganje, lopovluk... sve je to duboko, dubookooo u svjesti i karakteru naše male nacije. Državne službe duboko korumpirane i lijene, paraziti na proračunu. Političari lopine i nesposbnjakovići, a opet ništa nitko ne mijenja niti traži promjene. Tako i čitam da HDZ s Karamarkom opet vodi na nekim listama, nevjerovatno, kao da i kukurikavci nakon ničega, pardon, dodatnog urušavanja države, stoje čvrsto iza njih. Pa eto i varanje ovdje je naše "prirodno" ponašanje. No kad znam da su fakulteti veliko nula, ne sekiram se, naših fakulteta nema na svjetskim ni EU listama, nema ih ni na dnu, uopće ih ne razmatraju kao mjesta vrijedna spomena u akademskoj izobrazbi. Kvote za strance su prazne, niti oni ne žele trošiti vrijeme na toj nuli. Propali fakulteti, propali profesori, pa eto i propali studenti, tipično za naše države institucije.

VL
KA
Karlek1
12:55 31.03.2014.

Kod nas je sustav tako i postavljen da učenici često izlaz nalaze u prepisivanju. Dakle ne radi se tu samo o nepoštenim i lijenim studentima kako se želi prikazati. Neki profesori često imaju podcjenjivački pristup ili namjerno na ispite stavljaju (pre)teške zadatke. Na faksu smo imali sistem da nakon položenog pismenog ideš na usmeni, ako ne prođeš težak usmeni moraš ponovo i na pismeni. Rijetko tko je uspio položiti prije 3. pokušaja.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.