Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ujedinjeni narodi

RH suzdržana na prijedlog da se Palestini prizna status promatrača

'29.08.2012., Zagreb - U  Ministarstvu regionalnog razvoja, na Trgu kralja Petre Kresimira 4., predstavljena nova teritorijalna podjela Hrvatske,  Vesna Pusic,  .   Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
'Zarko Basic/PIXSELL'
Autori: sve, i.kri
29.11.2012.
u 09:15

Iako se Hrvatska željela prikloniti većini, unutar EU nije postignut konsenzus

Hrvatska će biti suzdržana, doznajemo iz diplomatskih izvora kako će se Hrvatska očitovati o prijedlogu rezolucije kojom se Palestini priznaje status promatračke države, nečlanice UN-a, o čemu bi se danas trebalo glasovati u Općoj skupštini UN-a. Iako se Hrvatska željela prikloniti većini, unutar EU nije postignut konsenzus. Za sada su Francuska, Španjolska i Danska od članica Unije te Norveška i Švicarska objavile da će podržati prijedlog, dok je Njemačka izrazila neslaganje. Velika Britanija čekala je potvrdu Palestinaca da su spremni vratiti se na mirovne pregovore.

Konsenzusa među članicama EU nije bilo ni na glasovanju za prijam Palestine u UNESCO prošle godine: pet ih je bilo protiv (Njemačka, Češka, Nizozemska, Švedska te Litva), 11 za (Španjolska, Austrija, Belgija, Cipar, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Luksemburg, Malta i Slovenija), ostale – također 11 – bile su suzdržane, kako se očitovala i Hrvatska.

U to vrijeme, današnja ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić izrazila je svoje nezadovoljstvo tadašnjem ministru Gordanu Jandrokoviću. On je takvu odluku branio i obrazlagao, između ostalog, i partnerskim odnosima sa SAD-om, koji je lobirao tada, kao i sada, za odbacivanje rezolucija. Pusić je tada smatrala da je Hrvatska – izolirano, u slučaju UNESCO-a – trebala glasati za prijam te da hrvatski glas "za" ne bi državi nanio političku štetu.

"Podržavamo pravo Palestinaca na vlastitu državu"

Iz Ministarstva vanjskih poslova objasnili su da će Hrvatska biti suzdržana o pitanju Palestine u UN-u zato što države članice EU nisu postigle zajednički stav o tome pitanju.

"Hrvatska u potpunosti podupire načelo dviju država kao rješenje koje će biti postignuto kroz pregovore, a koje će u svojim temeljima imati pravo Izraela na život u miru i sigurnosti te pravo Palestinaca na vlastitu državu", izvijestili su iz ministarstva te dodali da će Hrvatska Palestini priznati status promatračke države nečlanice, ako tako odluči UN.

"Hrvatska će i nadalje podržavati napore međunarodne zajednice u pronalaženju održivog rješenja", zaključuju iz ministarstva.

Komentara 47

RO
RobyRoby
11:15 29.11.2012.

Koja sramota.

BR
BratCroat
11:28 29.11.2012.

Rvacki vazali niste ni do koljena Slovencima, koji su pravi slobodari, sukladno sa njihovom srednjevijekovnom poviješču ljudovlade ili biranja kneževa na prijestol!

Avatar broz
broz
09:54 29.11.2012.

Pa još nismo članica EU,u čemu je problem.Kad si u opoziciji,onda je sve nekako lakše,pa i lajati na zvaničnu politiku,a kada dođeš na vlast,gledaš što će SAD reći.Sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije