Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SULTAN I CAR

Erdoğan spaja NATO i Putina

Putin i Erdoğan susreli su se jučer na 23. Svjetskom energetskom kongresu u Istanbulu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
11.10.2016.
u 08:59

“Ruski car” Vladimir Putin posjetio je “turskog sultana” Tayyipa Erdoğana – novu/staru ljubav mogli bi narušiti samo dijametralno suprotni interesi u Siriji

U jeku ponovnog hladnog rata i zahladnjenja odnosa zbog rata u Siriji, ruski predsjednik Vladimir Putin došao je u Istanbul gdje se sastao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom i razgovarao o ambicioznim novim energetskim projektima unatoč neslaganjima oko Sirije. Naime, novi ruski car Vladimir Putin stigao je u Istanbul kako bi se pridružio 23. Svjetskom energetskom kongresu koji se održava u tom gradu i iskoristio priliku da s novim turskim sultanom Erdoğanom finalizira dogovor o planovima za Turski tok kojim bi se ruski plin dopremao ispod Crnog mora do Europe, kao i planove da Rusija izgradi prvu nuklearnu centralu u Turskoj. Cilj projekta je da se godišnje preveze 63 milijarde kubičnih metara prirodnog plina u Europu putem cjevovoda na Bosporu.

Plin za Tursku i Europu

Projektom koji je Putin najavio u prosincu 2014. godine tijekom posjeta Turskoj predviđeno je da se plinovodom po dnu Crnog mora plin doprema do zapadne pokrajine Turske – Trakije. Jedan cjevovod kapaciteta od 15,75 milijardi kubika opskrbljivat će tursko tržište, dok će drugi cjevovod dopremati plin u Europu.

Procjenjuje se da bi se godišnja bilateralna trgovinska razmjena između dvije zemlje bila oko 100 milijardi dolara. Analitičari smatraju da je taj sastanak dvojice čelnika izuzetno važan za obje zemlje.

Dok je Putin došao u drugu zemlju po vojnoj snazi u NATO-u dogovarati poslove u vrijeme najvećeg zahladnjenja odnosa i zveckanja oružjem između Rusije i SAD-a od pada SSSR-a, Erdoğan se, koji je u izuzetno lošim odnosima s Washingtonom zbog neizručenja Fetullaha Gülena (optužio ga je za puč), koristi Putinovim dolaskom u Tursku kako bi napravio dodatni pritisak na Obamu da izruči Erdoğanova neprijatelja broj 1.

Ovo je treći sastanak dvojice predsjednika nakon što su se Moskva i Ankara u lipnju dogovorile da normaliziraju odnose poremećene turskim obaranjem ruskog vojnog aviona iznad Sirije u studenom 2015., za što se Erdoğan bio prisiljen ispričati Putinu, jer su ekonomske sankcije nametnute Rusiji zbog Ukrajine, koje se postupno ukidaju, nanijele ozbiljne štete trgovini između Rusije i Turske, a zabrana čarter-letova u Tursku, koja je sada ukinuta, znatno smanjila priljev ruskih turista.

Naglo utihnule kritike

Novu ljubav između Putina i Erdoğana jedino može narušiti sirijski predsjednik Bashar Al-Assad jer Rusija i Turska imaju dijametralno suprotne stavove oko sukoba u Siriji – Moskva podržava Assadov režim, a Assad je Erdoğanov neprijatelj broj 2. Iako je Turska prije nekoliko mjeseci oštro kritizirala Rusiju za ratne zločine u Siriji, proteklih je dana bila suzdržana u vezi s bombardiranjima u Alepu. Iako su do sada Moskva i Ankara pokazale pragmatizam i ostavile sporove po strani kako bi se koncentrirale na stratešku suradnju, pitanje je do kada će vladati takva tolerancija između dviju zemalja s obzirom na porast Erdoğanovih apetita što se tiče Sirije i ulaska turske vojske duboko u sirijski teritorij.

>> Može li itko zaustaviti masakr Assadovih, ruskih i iranskih postrojba

Komentara 16

DU
dukidudoje
11:36 11.10.2016.

traziliste pa gledajte.......spajaju se diktatori svih zemalja da rasplecu zlocine nad svojim rtvama,pa tako diktatori zapada traze veze sa rusijom sada uz pomoc onih koje su optuzivali za neposlusne,a jos kada se doda kaos i krvoprolice koji vode na bliskomm istoku onda se sam daje odgovor da se medju zapdnim i ruskim teroristima trazi neki erdogan da spaja ponovo hijene koji su se suprotstavili jedan drugome zbog pljena ,tojest nafte i zbog diktatora koje zele ubuduce da podrzavaju

DU
dukidudoje
11:48 11.10.2016.

vecernji list sve najcrnije pisao dosada o erdoganu, a sada hvali erdogana,.....kako se providno vidi da su desna ruka proruske propagande ,a kad im treba hvale i zapad ako je to trenutno sto treba rusiji

DU
dukidudoje
12:09 11.10.2016.

dve suprotstavljene strane zbog interesa na pljen,tojest zbog toga tko ce postaviti svog diktatora u siriji su vrlo blizu rata,fitilji su omoceni,ceka se samo tko ce kresnuti iskru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije