Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
a brinu o pravdi

Rasipnost: Ministarstvo pravosuđa na čak 11 adresa

\'24.01.2012., Zagreb - Hotel Westin, konferencija pod nazivom Hrvatski mediji u borbi protiv korupcije. Orsat Miljenic, Tihomir Kralj. Photo: Goran Jakus/PIXSELL\'
Goran Jakuš/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
26.01.2012.
u 11:00

Ministarstvo na najam i režije godišnje potroši osam milijuna kuna! Pola milijuna uzme HTV.

Orsat Miljenić mjesec je dana na dužnosti ministra pravosuđa, no vrlo vjerojatno još nije uspio obići cijelo svoje ministarstvo. Razlog tomu je to što je Ministarstvo pravosuđa razbacano na čak jedanaest lokacija u Zagrebu. Pritom većina prostora u koji su smještene pojedine jedinice Ministarstva nije državno vlasništvo, nego se na temelju različitih ugovora o najmu mjesečno najmoprimcima iz blagajne Ministarstva pravosuđa na račune slijeva više od pola milijuna kuna.

A prijevoz, vrijeme...?

Ukupni troškovi koje Ministarstvo godišnje plaća za najam i režije penju se čak do 8 milijuna kuna! Troškove koji proizlaze samo iz toga što je Ministarstvo razbacano na toliko lokacija, a u koje se ubrajaju stavke prijevoza zaposlenika s jednog mjesta na drugo, troškovi kolanja korespondencije, kao i veliki gubitak vremena, nitko nije ni pokušao izračunati.

No, ako se u obzir uzme da se danas u Zagrebu zgrada od 5000 do 6000 četvornih metara može kupiti po cijeni do 1500 eura po kvadratu, proizlazi da bi Ministarstvo pravosuđa moglo samo iz dvogodišnjeg najma kupiti potpuno novu zgradu u koju bi smjestilo sve svoje službe.

Najam i dužniku za PDV

Najveća stavka u razbacivanju novca za najam je prostor u samome središtu grada, u Dežmanovoj 6 i 10, gdje je na 4152 četvorna metra smješten Kabinet ministra, četiri uprave i tajništvo Ministarstva. Riječ je o zgradama koje su vlasništvo Hrvatske televizije, a u njih se Ministarstvo pravosuđa uselilo još 2004. godine, u ministarskom mandatu Vesne Škare-Ožbolt. Po ugovoru o najmu koji je tada sklopljen (i to na neodređeno vrijeme), HTV-u se plaća mjesečni najam od 421.845 kuna. Kasnije je sklopljen aneks toga ugovora tako da sada najam prelazi pola milijuna kuna svakog mjeseca! Država, dakle, Televiziji plaća enormnu najamninu, i to za prostor koji je potpuno nepraktičan jer u njega ne stane ni pola Ministarstva, prometno je nedostupan, a istovremeno HTV državi ne plaća PDV!

– Neprihvatljivo je da Ministarstvo bude dislocirano na toliko lokacija. Pokušat ću to riješiti, odnosno ujediniti Ministarstvo na jednoj lokaciji – kaže ministar Miljenić koji je zatekao niz neracionalnih ugovora o najmu koji ga obvezuju što god mislio o njima.

Iako je najveći trošak za najam onaj koji se daje HTV-u, zanimljivi su i drugi ugovori. Tako je Ministarstvo pravosuđa smješteno u dvije zgrade u Medulićevoj ulici, na broju 34 i 36. Tamo im je Tajništvo, Uprava za probaciju i podršku žrtvama i svjedocima, Uprava za organizaciju pravosuđa, Sektor za investicije...

Za prostor u Medulićevoj 34 najam 670 metara četvornih plaća se Ini, i to u mjesečnom iznosu od gotovo 74.000 kuna.

Prostor za koji nikome nije jasno po kojim je kriterijima unajmljen zakupljen je do kraja 2013. godine. Riječ je o 335 četvornih metara u vili u Nazorovoj ulici 50. Na tu elitnu lokaciju smjestila se Uprava za građansko, trgovačko i upravno pravo – Sektor za zemljišnoknjižno pravo. Najam toga prostora, koji je u vlasništvu Marka Angelija Radovanija (on je upisan kao vlasnik u gruntovnici), mjesečno iznosi 27.808 kuna.

Pet katova u Zagrepčanki

U Frankopanskoj 18, gdje se smjestio Ured za europske sudove, 72 kvadrata mjesečno košta 6200 kuna.

Konfuzna situacija je i na adresi Savska 41. Ministarstvo je na pet katova u takozvanoj Zagrepčanki. Dio prostora je u vlasništvu države, a dio navodno u gradskom. Ministarstvo ne plaća zakup, ali goleme svote odlaze na režije. Zgrade u Petrinjskoj, Mesničkoj i Dalmatinskoj u vlasništvu su države.

Komentara 15

KO
kole26
11:21 26.01.2012.

Sve je to u skladu sa zakonom i po zakonu jer nitko za ništa ne odgovara, šteta šta ja nisam podoban pa da iznajmim sudu svoju kuću po toj najmnini, ja obrtnik kreten iznamljujem apartmane, čistim na +30, letim dočekat goste, jer nemrem platit i čistačicu i gle čuda nisam zaradio te novce za objekat od 450 kvadrata i to 70 metara do mora, TKO ZNA; ZNA! TREBA DIĆ PDV NA 30% jer ovo ne bu dost od 25 %

Avatar dariodario551
dariodario551
11:56 26.01.2012.

ZNA SE tko ih je uspostavio

FA
Fantom47
11:19 26.01.2012.

A tko je izmislio da ministarstvo pravosuđa mora uopće biti u Zagrebu, i što su oni uopće učinili u ovih 21. godinu Hrvatske, a da su služiči građanima Hrvatske? Otuđena država, otuđeno Ministarstvo. Sve u službi režima vlasti u varijanti HDZ/SDP.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije