Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zapeo na aerodoromu

Putin: Snowden je slobodan čovjek i neće biti izručen SAD-u

Edward Snowden
Reuters/PIXSELL
25.06.2013.
u 17:42

Zbog američkog špijuna i američkog prisluškivanja mnogih zemalja traje verbalni rat SAD-a, Kine i Rusije

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da se američki "zviždač" Edward Snowden nalazi u tranzitnoj zoni Šeremetjevo na moskovskom aerodromu i neće biti izručen SAD-u.

- Snowden je slobodan čovjek. Što prije odabere svoju konačnu destinaciju, prije će slobodno otputovati drugdje - rekao je Putin novinarima prilikom posjete Finskoj. Objasnio je da Snowden nije prešao državnu granicu, stoga je slobodan otputovati gdje god želi.

Snowden je u nedjelju iz Hong Konga odletio u Moskvu, a i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ranije je rekao kako Snowden nije prešao granicu.

‘Neutemeljene optužbe’

– Edward Snowden nije prešao rusku granicu – tvrdi Lavrov, obrušivši se na napade na Rusiju zbog špijunova nestanka kao na neutemeljene i neprihvatljive. Iz ministrovih riječi novinari zaključuju da Snowden nije napustio aerodrom Šeremetjevo i tehnički nije ušao na ruski teritorij.

– Ni na koji način nismo upetljani u poslove Snowdena, njegove odnose s američkim pravosuđem niti u njegovo kretanje svijetom – rekao je Lavrov. Ističe da su o njegovu kretanju doznavali iz medija.

– Pokušaji da se ruska strana optuži za kršenje američkih zakona i za uključivanje u zavjeru potpuno su neutemeljeni i neprihvatljivi – kaže Lavrov. Snowden je prema Reutersovim izvorima na moskovskom aerodromu u nedjelju poslijepodne stigao iz Hong Konga u Moskvu i trebao je otputovati dalje, u glavni grad Kube Havanu, ali tu kartu nije iskoristio.

‘Washington bez maske’

Prema istim izvorima, sa Snowdenom putuje Sarah Harrison, britanska pravnica koja radi za Wikileaks. I Kina je u međuvremenu odbacila optužbe da je omogućila bjeguncu da otputuje iz Hong Konga, a kineske su vlasti izjavile kako su vrlo zabrinute zbog Snowdenovih navoda da je SAD hakirao mreže u Kini. Snowden je u novinama kineske Komunističke partije pohvaljen kao onaj koji je “Washingtonu strgnuo licemjernu masku”. Bijela kuća je prije toga kritizirala Kinu jer je namjerno pustila bjegunca unatoč vrijedećem uhidbenom nalogu. Snowden je, podsjetimo, zatražio i azil od Ekvadora, baš kao i osnivač Wikileaksa Julian Assange, koji se i nakon godinu dana skriva u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu.

>>Snowden došao u Moskvu, zatražio azil od Ekvadora

>>Neprijateljima Zapada svi putevi vode u Ekvador

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije