Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nastavak sukoba

Pupovac: Josipović me napada jer ne želim slaviti Oluju

milorad pupovac,ivo josipović
Filip Brala/PIXSELL
23.08.2012.
u 21:27

Bilo bi mi žao ukoliko predsjednik misli da takvim postupcima čini dobro bilo svojoj ulozi, bilo Hrvatskoj, rekao je Pupovac

Moje odbijanje da dođem na proslavu Oluje, a što od mene dosad nije tražio nijedan hrvatski predsjednik i premijer, svakako je jedan od razloga što je predsjednik Josipović odlučio pokrenuti kampanju protiv mene i optužiti me da ja i nisam toliki zagovaratelj pomirenja između Hrvata i Srba jer na mnogim mjestima „održavam međuetničke tenzije niskog intenziteta“. Reći kao što je predsjednik Josipović rekao povodom dolaska Veljka Džakule na proslavu Oluje da su time Srbi „priznali hrvatsku pobjedu i tako prihvatili Hrvatsku kao svoju domovinu“, predstavlja vrlo opasan način potvrđivanja državljanske lojalnosti. Predsjedniku očito nije dovoljno što sam kao narodni zastupnik u četvrtom mandatu prisegao na Ustav Hrvatske, što je kao predsjednik vanjskopolitičkog odbora Sabora predstavljam u svijetu i što svakodnevno inzistiram na važenju njezina Ustava i zakona za sve njezine građane, pa i građane srpske nacionalnosti. Predsjednik se očito opredijelio za čudnu trgovinu pomirenja s Veljkom Džakulom - ja ću priznati srpske žrtve ukoliko Srbi priznaju hrvatsku pobjedu - rekao je Milorad Pupovac u intervjuu beogradskom dnevniku Danas zamoljen da označi uzroke "napada" hrvatskog predsjednika na prvog čovjeka Srpskog narodnog vijeća i saborskog zastupnika.

>> 'Milorad Pupovac opasan je za srpsku manjinu u Hrvatskoj'

>> Srbi: Pomozite nam da izađemo iz kulta ličnosti Milorada Pupovca

>> Josipović kontra Pupovca: Vaša je politika etnobiznis

Nije došao u Jadovno

Pupovac drži kako je Josipović "u posljednjih nešto više od godinu dana otpočeo s pomicanjem udesno" odgovarajući na pitanje "dokazuje li Josipović pred biračima svoj „patriotizam“ napadima na vas?".

- Prošle godine je odbio doći u Jadovno, gdje je zajedno s bivšim predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, čiji preci su ubijeni u tom strašnom logoru smrti, trebao komemorirati. Ni prošle ni ove godine nije se odazvao pozivu na komemoraciju srpskim žrtvama u Glini. Ni prošle ni ove godine nije se odazvao pozivu na obilježavanje Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu, 27. kolovoza. Bilo bi mi žao ukoliko predsjednik misli da takvim postupcima čini dobro bilo svojoj ulozi, bilo Hrvatskoj. Mnogi su dokazivali svoj patriotizam na meni i mojem političkom radu. Bilo bi štetno za predsjednika ukoliko bi se i on odlučio za tako nešto - odgovorio je Pupovac.

Europski Srbi

Kako gledate na stav Josipovićevog savjetnika Siniše Tatalovića kako „Hrvatsku treba graditi kao modernu europsku naciju, a ne skup etničkih zajednica“, što se u Srbiji tumači i kao kroatizacija Srba?, bilo je pitanje novinara Danasa, na što je Pupovac odgovorio kako "Tatalović nikada nije govorio i ne govori iz svoje glave, ne samo zato što mu savjetnička uloga to ne dopušta nego zato što mu to ne dopuštaju mnogo ozbiljniji razlozi".

- On je svoju znanstvenu i svoju savjetničku karijeru gradio na manjinskoj politici, ali ne na aktivnoj, promanjinskoj politici i uvijek je vezivao konja gdje mu gazda kaže. On je samo izgovorio ono što je predsjednik Josipović napisao - posebna prava Srba treba ukinuti i njihova prava osiguravati preko političkih stranaka i tako dobiti ono što neki ovdje zovu „političkim Hrvatima“, neki „pravoslavnim Hrvatima“ a neki poput Tatalovića „europskim Srbima“. Naravno da smo mi protiv podijeljenog društva i da smo protiv etničke segregacije i to je sukus naše politike i našeg političkog djelovanja, ali smo isto tako protiv asimilacije i protiv razaranja institucija koje mogu biti otpor toj asimilaciji - rekao je Pupovac dodajući kako je bila "iluzija vjerovati da bismo mi mogli zaustaviti proces zaključenja hrvatskih pregovora, kao što je bila iluzija da se krajinskom politikom moglo zaustaviti međunarodno priznanje Hrvatske" odgovarajući na kritike izbjeglih Srba kako ih nije podupirao kada su oni htjeli pisati EU neka ne prime Hrvatsku jer, tobože, nije ispunila obveze prema Srbima.

Komentara 228

Avatar -Piktor-
-Piktor-
18:40 24.08.2012.

Perone je napisao/la: jebi se ti i " To si mogao caci rec. Svi bi bolje prosli :-)

Avatar El Indio
El Indio
18:40 24.08.2012.

Ko da Josipovic slavi Oluju? Tamo mora bit zbog reda kao predsjednik drzave, inace bi pljc - pljuc ko i ostali drugovi

KO
kovacipotkivac
18:39 24.08.2012.

24.08.2012. u 15:48h Libela je napisao/la: Kome je lojalan Pupovac, RSK ili RH? Radi li on za nas ili za njih?! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ A šta bi ti da radi za vas kao što ste vi rmbačili za vaše gospodare i robovlasnikee Mađare i Švabe e taj film otpiši odmah !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije