Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
usporedba

Provjerili smo: Cijene osnovnih proizvoda (zasad) nepromijenjene

šoping
PIXSELL
Autori: mp/VLM, mbb/VLM
01.03.2012.
u 20:45

Unatoč povećanju PDV-a sa 23 posto na 25 posto, trgovački lanci obećavaju da cijene neće mijenjati čak tri mjeseca.

Cijene osnovnih namirnica i kućnih potrepština nisu se promijenile zbog povećanja PDV-a sa 23 na 25 posto. Provjerili smo danas cijene 20-ak najnužnijih proizvoda u trgovačkim lancima te ih usporedili s onima u veljači i došli do toga zaključka.

Cijene brašna, šećera, tjestenine, piletine, sira, salame, deterdženta, kave i drugih sličnih proizvoda ostale su iste. Mnogi su trgovci, u panici izazvanoj povećanjem PDV-a od dva posto, obećali da cijene neće mijenjati, a neki su se obvezali i dodatnim akcijama, sniženjima i slično. Kako bi kupce uvjerili da je doista tako, nerijetko se u trgovinama mogu vidjeti natpisi poput blokirane cijene, akcija, trajno sniženje ili popusti u iznosu novog PDV-a.

Ono što se promijenilo jesu cijene dječje hrane koje su zbog nižeg poreza (10 posto) nešto niže. Primjerice, čokolino je u jednom od posjećenijih trgovačkih lanaca koštao u veljači 13,39 kuna, a danas 11,89 kuna, što je ušteda od kunu i pol.

Cijene se u skorije vrijeme i ne bi trebale znatno mijenjati, ako je vjerovati brojnim reklamnim kampanjama trgovačkih lanaca u kojima garantiraju da ih određeno vrijeme neće povećavati.

– Spar Hrvatska će za svoje kupce blokirati cijene proizvoda koje su objavljene u posebnom letku, a kojima se stopa PDV-a mijenja sa 23% na 25% te će tako u Spar i Interspar trgovinama njihova maloprodajna cijena ostati ista najmanje sljedeća tri mjeseca – stoji u priopćenju Spara.

Komentara 14

Avatar puky
puky
21:14 01.03.2012.

... Podravkin mesni narezak 5 godina je koštao 11.99 a od prošlog tjedna 12.99 ... i nije danas poskupio zbog povećanja PDV-a ... strava ...

ST
stefj
21:14 01.03.2012.

Radi novih poreza i nepovoljnijih uvjeta poslovanja, te rasta cijene goriva možemo očekivati rast cijena od najmanje 10% u slijedećih mjesec-dva. Vjerojatno će cijene rasti i puno više. Čini se da vlada očekuje porast od nekih 20%, jer po najavljenoj cijeni benzina koju će braniti, to bi nam otkrilo visinu njihovih procjena. Znači da su potpuno svjesni što znači njihovo povećanje poreza i što nam to donosi. Mislim da će građani drugi puta dobro razmisliti kada će ponovo glasati za komuniste, bez obzira na crveno sljepilo medija i nevjerojatnu reklamu koje se svakodnevno provodi.

RA
rassol
21:10 01.03.2012.

Ne *****e...sve poskupljuje ali vas očigledno plaćaju \"gazde\" da tako pišete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije