Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Karta inteligencije'

Prosječni IQ u Hrvatskoj ipak nije 90, podaci su stari nekoliko desetljeća

IQ
Foto: http://jakubmarian.com/average-iq-in-europe-by-country-map/
02.07.2014.
u 10:11

Matematičar nije bio svjestan da su podaci za Hrvatsku stari nekoliko desetljeća

Nakon što je češki matematičar Jakub Marian objavio prosječne kvocijente inteligencije u Europi prema kojima se Hrvatska s IQ-om od 90 nalazi pri dnu ljestvice, objavljena je nova verzija karte prema kojoj su podaci za Hrvatsku nepoznati.

– Nisam bio svjestan kako su podaci za Hrvatsku stari nekoliko desetljeća, na što me upozorio jedan čitatelj, objavio je Marian na svom blogu te IQ od 90 promijenio u ''nepoznato''  budući da za Hrvatsku ne postoje aktualni podaci.

Karta je nastala prema podacima iz 2007. godine, objavljenima u radu "G faktor međunarodnih usporedbi kognitivnih sposobnosti" Heinera Rindermanna, koji je koristio podatke o testovima inteligencije u državama Europe.

Rindermann je, naime u istraživanju za Hrvatsku koristio podatke stare nekoliko desetljeća, prema kojem je prosječni IQ u Hvata iznosio 90.

>> Hrvatska među europskim zemljama s nižim IQ-om

Komentara 44

JH
juraj.havrda
10:43 02.07.2014.

U "superinteligentnoj" Hrvatskoj maturanti na maturi polažu ispit iz MATERINJEG jezika za prosječnu ocjenu od 2.2, strani jezik za 3,1 a matematiku za 1,8. Toliko o "inteligenc-beštijama" i hrvatskoj obrazovanoj mladeži.

IL
ilijan
11:15 02.07.2014.

Bilo mi je nejasno buduci da znam sa kakvim kretenima i glupanima zivim da mozemo imati tak visok IQ. Trbate samo usporediti kakve bizarne stvari se kod nas dogadjaju od politike, ulice, nocnog Zivota i postaje ti jasno koliko jee nase drustvo u globalu ne inteligentno...

PK
puši kurac
11:08 02.07.2014.

ajmo pogledat sazive sabora i vlade od osamostaljenja!! jel nam se još uvijek čini da smo pametniji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije