Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADA BLOKIRANA

Barack Obama sada više nema ni za kavu u Ovalnom uredu

amerika (1)
Reuters/PIXSELL
01.10.2013.
u 20:54

Ništa ne radi: Zatvoreni su muzeji, Kip slobode, a ne radi ni svemirska agencija NASA

Političke smicalice, ego, želja za brzim političkim poenima, otpor prema Obaminoj politici i njegovoj zdravstvenoj reformi doveli su Ameriku u prvim minutama utorka u najveću blokadu rada državne uprave u proteklih 17 godina. Naslovnice dnevnog tiska “vrište” – vlada je zatvorena, SAD je bankrotirao, Kongres je dopustio da se “ugasi država”, a na svoje radno mjesto nisu otišle stotine tisuća državnih službenika, od onih koji rade u nacionalnim parkovima, muzejima i poreznoj upravi do civilnih zaposlenika u Pentagonu, po školama...

Obećao isplatu vojnicima

Ne radi ni svemirska agencija NASA, osim kontrolnog tornja u Teksasu, što znači da je zbog neizglasavanja proračuna ugrožen i rad astronauta i američka nadmoć u svemiru. Istekao je rok za dogovor o novom proračunu između Bijele kuće i demokratske većine u Senatu s jedne strane i Zastupničkog doma s republikanskom većinom s druge pa je američka vlada privremeno zatvorila svoja vrata.

Obama je ljutit, nije vjerovao da će se to dogoditi, u ponoć se pojavio pred javnošću i obećao sigurnu isplatu naknada vojnicima, posebno onima u Afganistanu te još jednom pozvao Kongres na razumno ponašanje.

– Kongres nije ispunio svoju dužnost. Prisilili su vladu na gašenje zbog zdravstvenog zakona. Pa oni su to zaista učinili – bio je šokiran Obama.

Obamacare je važniji

Zastupnički dom nudio je privremeno financiranje savezne vlade nakon ponedjeljka, a zauzvrat tražio da se zakon o povoljnoj zdravstvenoj zaštiti, nazvan Obamacare po svom tvorcu, odgodi na godinu dana, ali Obama i Senat, u kojem većinu imaju demokrati, taj su prijedlog u ponedjeljak dva puta odbili. To je bilo očekivano jer je republikanski zahtjev doživljen kao napad na najvažniju reformu koju predsjednik priprema od prvih dana svog mandata. To je uostalom jedino što je konkretno, osim povlačenja vojske iz Iraka, dosad napravio Obama.

Većina zaposlenika savezne vlade odlazi na neplaćeni godišnji odmor. Blokada rada vlade mogla bi umanjiti američki BDP do jedan posto potraje li tri tjedna. Ne dogovore li se do 17. listopada o proračunu, Ameriku očekuje još jedna drama jer je dostigla zakonski limit za nova zaduživanja.

>>Republikanci izglasali odgodu 'Obamacarea' na godinu dana

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije