Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dogovor pao
Povratak na članak

Propao dogovor oko Ljubljanske banke: Basel odbio Hrvatsku

J. Kosor pravila je 'račun bez krčmara' kada je mjesecima uvjeravala javnost da će Basel pomoći riješiti problem

Komentari 73

KR
krilnik2
03:27 15.11.2010.

HTZ je napisao/la: Bas me zanima u ciju ce korist presudit medjunarodni sud u pitanju slovensko hrvatske granice. /***************************/ U slovensku!

VL
KR
krilnik2
03:30 15.11.2010.

Miljenica Europe!

VL
UM
umag
20:09 14.11.2010.

svugdje se krade u slovebniji hrvatskoj švicarskoj švedskoj ali jedna zemlja odskače po ponašanju slovenska politička elita udara pse po guzi

VL
99
999jakob
20:05 14.11.2010.

hehehehehehe i to je bolje inace bi im ova dva mogla ispraznit i onu centralnu banku svih centralnih banaka na svijetu u bazelu hehehehehehehehehe

VL
DU
Deleted user
20:22 14.11.2010.

to je od pocetka bila amaterska politika. koje budalestine... pa sto ste ocekivali.. samo se s pritiskom ili zajednickim interesom moze nesto ostvariti, Kosor ne imade u pregovorima ni jedno nit drugo... Sto se onda ocekivali, da je ova vijestt tako inznenadujuca?

VL
X2
xychhr-2000
20:31 14.11.2010.

Da li netko doista očekuje i misli, da Kosorica i ostala KRADEZEOVSKA bagra - osim što non-stop ponavljaju isprane i već vrapcima poznate fraze tipa \"institucije rade svoj posao itd...\" doista govori bar pola istine..??? Ne, naravno da ne, negoo se dami žljnoj slave radi isključivo o njenoj ničim zasluženoj fotelji. Boli nju ona stvar za narod. Odvratno...!!!

VL
OB
-obrisani-
20:40 14.11.2010.

Traži se jedna zaposlenica za radno mjesto prodavačice magle. Šifra: Banka

VL
ST
stefj
20:51 14.11.2010.

Tja, mislila se Jaca osloboditi direktne odgovornosti za neuspjeh prebacujući odgovornost na Basel, no Basel ju je, blago rečeno, odkantao. Prošla joj je fora s ustupanjem teritorija gdje će to arbitri napraviti umjesto nje, no ovaj put ništa od toga. Baš me zanima što će dalje, kako će sad Pahoru održati obećanje. Morat će pustiti Ljubljansku banku u Hrvatsku i preuzeti dug na budžet, sad valjda smišlja maglu za javnost....

VL
DU
Deleted user
21:02 14.11.2010.

U svakom članku u VL se prešućuje činjenica da je RH već isplatila štediše Ljubljanske banke na tlu RH u programu povrata stare devizne štednje koji je skončao krajem 97. godine (popis onih koji žele transferirati uštede na domaće banke) i zatim je već iduće godine počela isplata iz proračuna RH - na 24 rate uključivo ugovorna kamata i u slučaju stare devizne štednje banaka izvan SRH s jednom godinom počeka. A što znači da su najkasnije 2001. godine svi štediše koji su prebacili štedne knjižice bili isplaćeni u potpunosti iz smjera proračun RH - simultano je tada via Linić ukinuta prešutna dozvola rada u RH filijalama Ljubljanske u RH koje su i dalje marno naplaćivale kredite građanima i tvrtkama. Formalne dozvole ionako nisu imale jer bi to uključivalo temeljni kapital, dozvolu guvernera i još niz propisa iz bankarske sfere. Na taj način je već isplaćeno 2/3 od svih tzv. partija računa Ljubljanske u RH, a ona 1/3 štediša je ostala kratkih rukava jer su očekivali instant cash iz smjera Ljubljana. I to čini situaciju u RH dramatično različitom od situacije u BiH i Makedoniji gdje su ljubljanski bankari također prerezali užad i otplovili s uštedama, a tamošnji građani nisu dobili ni euro iz smjera Ljubljana. To je dio šire problematike i Kosor je via Basel potkopala interese i tih štediša iz filijala u Sarajevu i Skopju. Problem je po prirodi stvari analogan problemu Splitske banke koja je imala filijale širom BiH i bez pogovora je isplatila štediše iz BiH pod jednakim uvjetima kao i hrvatske. A ljubljanski bankari to odbijaju iako su sve do 94. godine štediše iz juga dobivale redom presude pred slov. sudovima, a kada je sve zbrejkano Ustavnim zakonom o Novoj ljubljanskoj banci.

VL
CA
CastrumFF
21:27 14.11.2010.

Poruka Basela Hrvatskoj je više nego jasna: \"Sve dok se ne razčisti kdje i zašto je završio novac, mi ne možemo biti arbitri\". Dejstvo je, da če morati hrvatski političari prije ili poslije stavit na mizu sve podatke o tome, šta se dešavalo sa novcem stediša LB u Hrvatskoj. A sa druge strane močnu ulogi igraju potraživanja LB do hrvatskih firmi, koja isto tako ne mogu isparit, nego se moraju isto tako stavit na mizu. Basel može savjetovat, pomagat, čak i presudu donit ali jedino ako su karte čiste , a ne da se sve događa u magli, bez jasnih informacija o \"investicijama\" hrvatskih štediša u LB ZG.

VL
OB
-obrisani-
21:28 14.11.2010.

+++ Još jedan uspjeh genijalne Jace i HDZ-ove vrhuške. Jaco, podnesi ostavku! Što prije, to bolje.

VL
DU
Deleted user
21:33 14.11.2010.

Što se tiče come back grupacije Nova ljubljanska banka u RH - to je uzaludno jer je ama baš svaka bankarska niša u RH već ispunjena nekim od bankarskih divova s Zapada (Splitska - Societe General, Zagrebačka - Unicredit, Privredna - Intessa i grozd austrijskih banaka). U bankarstvu je ionako reputacija sve i sva, a teško očekivati da bi mogli objesiti tablu Nova ljubljanska i očekivati da tamo hrle štediše iz Hrvatske zaobilazeći spomenute strane banke, zar ne? Tako da je to neka didaktička pljuska Hrvatskoj samo iz principa, a ne iz gospodarstvene vizije. Neki smatraju u Sloveniji da je odluka da Ustavnim zakonom definitivno izigraju južne štediše bila najviše glupa u povijesti Slovenije jer su za relativno malen novac zauvijek izgubili berićetno regionalno tržište i potporu svojim firmama u ekspanziji prema jugu. U BiH su pod nejasnim (koruptivnim?) okolnostima dozvolili povratak grupi NLB 93. godine - epilog za štediše je bio isti odnosno od bijesa prolijevaju slov. mlijeko i jogurte kad u Sarajevo navrati neki od slov. državnika.

VL
Avatar puky
puky
21:34 14.11.2010.

... cijeli ovaj članak je napisan da se ovo piskaralo iskaže svoju frustraciju a budaletinama ponudi još jednu \"nesposobnost\" Banske Djeve ... članak od budalatine za budaletine ... ništa ni slično nisu dogovorili Banska Djeva i Phor niti je uloga ove banke više od onoga što ovo škrabalo i samo piše - pomoći u dogovoru oko toga a ne arbitrirati ... pa to će i činiti \"sarkastično\" kako tuka piše ... strava ...

VL
TE
termal
21:41 14.11.2010.

Žao mi je ali je ovo još jedan očit primjer lošeg rada naše ekomonske i političke diplomacije.Mislim da zaslužujemo sposobnije i odgovornije diplomate i političare.

VL
OB
-obrisani-
21:35 14.11.2010.

Ovaj slovenski provokator Castrum nastavlja prljavo podmetati. Hrvatski političari da odgovaraju za plasmane slovenskih bankara krimanalaca!? Ioako i malo dijete zna da su novci završili u Ljubljani. Iz BiH su stizali avionima, a iz Hrvatske kamionima. A i ova Jadranka!?ka!? Nije se ni Rohatinski proslavio jer je podržao bazelsko rješavanje problema. Iako dobro zna kako je to onomad završilo! -------- 14.11.2010. u 21:27h castrumFF je napisao/la: Poruka Basela Hrvatskoj je više nego jasna: \"Sve dok se ne razčisti kdje i zašto je završio novac, mi ne možemo biti arbitri\". Dejstvo je, da če morati hrvatski političari prije ili poslije stavit na mizu sve podatke o tome, šta se dešavalo sa novcem stediša LB u Hrvatskoj. A sa druge strane močnu ulogi igraju potraživanja LB do hrvatskih firmi, koja isto tako ne mogu isparit, nego se moraju isto tako stavit na mizu. Basel može savjetovat, pomagat, čak i presudu donit ali jedino ako su karte čiste , a ne da se sve događa u magli, bez jasnih informacija o \"investicijama\" hrvatskih štediša u LB ZG.

VL
BA
banijash
21:38 14.11.2010.

Ma Suzana pravi sebi teren u Sloveniji gdje ce moguce uskoro zatraziti azil.

VL
OB
-obrisani-
21:38 14.11.2010.

Kada se govori o garancijama SFRJ-a, ona se uvijek odnosila na konvertibilnost štednje iz dinara za devize. LB je dinare za devize dobila preko podružnica u Hrvatskoj i BIH te ih uglavnom iskoristila za kredite slovenskim poduzećima – Iskri, Metalki,i, Litostroju, Tvornici papira u Krškomu… Nije ih uspjela naplatiti i ostala je bez dinara da kupi devize, stoga je 1991. godine odbila isplatiti hrvatske i bosanske štediše. Tri godine poslije Republika Slovenija ustavnom je odlukom zaštitila dužnika, stvoren je bogati «dvojnik» - NLB, a LB ostavljen bez novaca da plati štedišama. Što se tiče ugovora o sukcesiji, valja reći da je on isključio LB-ov dug i uputio problem na arbitražu u baselsku banku. Ta je arbitraža, bez ikakva rezultata, završena prije dvije godine jer ju nijedna sudionica nije prihvatila. Slovenija također, budući da je Arbitražna komisija preporučila da bi Slovenija trebala isplatiti svu štednju građanima Hrvatske i jedan dio štednje što ju je Republika Hrvatska platila za prenesenu štednju.

VL
CA
CastrumFF
21:41 14.11.2010.

Samo dejstvo, da je Basel odbio Hrbatsku više nego jasno govori o tome, tko je krivac, da se dugogodišnja situacija oko dugovanja LB do hrvatskih štediša još nije riješila. Pa moguče če taj \"baselski\" odgovor prisiliti hrvatsku politiku, da konačno realno prezentira svojoj javnosti, gdje je završio novac koji su kao kredit od LB ZG uzele hrvatske firme, a potom vrlo brzo proglasile stečaj.

VL
OB
-obrisani-
21:43 14.11.2010.

ništa čudno,ne znaju u Vladi niti razliku između stick ili stik a viče jadnica win-win.strava i užas

VL
JA
jalnus
00:28 15.11.2010.

Bas me zanima u ciju ce korist presudit medjunarodni sud u pitanju slovensko hrvatske granice.

VL
« 1 2 3 4 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.