Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obuka pilota

Propalo letenje Gripenima jer MORH nije imao za dnevnice i put

gripen
Davor Ivanković
28.09.2010.
u 10:49

U vojsci kažu da je to izgovor i kako je obuka propala jer bi političari to shvatili kao impliciranje izbora novog aviona.

Događalo se to nešto prije no što su eksplodirala dva MiG-a 21 HRZ-a na Slunju. Predstavnici ministarstava obrane i ratnog zrakoplovstva Švedske i Hrvatske dogovorili su se da će nekoliko hrvatskih pilota proći edukaciju na švedskim lovcima. Potpisani su dokumenti predviđeni za te prigode, koji osiguravaju čuvanje povjerljivosti, Šveđani su odredili instruktore i rezervirali termine za letenje na krajnjem sjeveru zemlje, gdje su golemi vojni poligoni.

Izloženi podsmijehu


Došao je i rujan kada su dva kapetana HRZ-a trebali otići na trening, no iz MORH-a stiže odbijenica. Plan je zaustavljen i piloti nisu otišli. Objašnjenje - shvaćeno je da je to neplanirana aktivnost, za koju nisu u proračunu predviđena sredstva. O kakvim je to sredstvima riječ, kada se znalo da Šveđani namjeravaju sudjelovati na međunarodnom natječaju za prodaju zrakoplova Hrvatskoj, nije bilo jasno. Jer, Šveđani snose troškove obuke. Jedino ne plaćaju dvotjedne dnevnice i put hrvatskim pilotima do Švedske. Jasno je da je MORH imao tih nekoliko tisuća eura “džeparca”, pa se, neslužbeno, u krugovima HRZ-a može čuti da je riječ tek o izgovoru. Naši piloti nisu krenuli u Švedsku iz prozaičnog razloga - jer bi to impliciralo želju da RH nabavi Gripene...

Vjerojatno je ministar želio imati “čistu savjest”. Bez obzira na to što su takvim rješenjem i MORH i HRZ izloženi podsmijehu, jer “nemaju za dnevnice pilota”. Takav je oprez novost u vojsci. Prije četiri godine grupa naših pilota otišla je na dvotjednu edukaciju u američku zračnu bazu u Avianu u Italiji. Kada se zna da će naši MiG-ovi morati biti prizemljeni 2013., pa piloti više neće moći letjeti na supersonicima, te da kompletna preobuka i prijelaz na novi tip zrakoplova traju 3 do 5 godina, računica kaže da, u međuvremenu, naši piloti trebaju početi letjeti na drugim avionima. Odluči li se RH za nabavu F-16, ili Gripena trajat će da se pripremi infrastruktura, hangari, piloti i mehaničari prođu obuku. Stoga kada se pilotima HRZ-a pruži rijetka prigoda da malo povećaju svoj tanki fond sati letenja, zašto im, čudnom političkom odlukom, oduzeti i to.

Najviše 6 mjeseci obuke


Takav pristup mogao je prolaziti do nesreće kraj Slunja, no sada, kada je “car gol”, pa se vidjelo da piloti lete premalo, vrijeme je za pragmatične odluke. General Josip Štimac, koji je letio i na MiG-ovima i F-16, kaže da je teže biti pilot na starim ruskim presretačima. Smatra da bi 18 hrvatskih pilota supersonika trebalo tek 3 do 6 mjeseci obuke da se osposobe za let na novom tipu zrakoplova. Za Gripene i manje jer je riječ o zrakoplovima 4. generacije, upravljanje kojima je automatizirano. – Kada dođe do sastanka Vijeća obrane kod predsjednika, vrlo će važno biti da budu nazočni i predstavnici HRZ-a, jer pokazalo se do sada, kadar koji u MORH-u donosi odluke o HRZ-u ne percipira dovoljno važnost onoga što se misli u HRZ-u – upozorava Štimac.

Ključne riječi

Komentara 39

MA
malomorgen
11:39 28.09.2010.

admine- da li je problem sto ubacujem video,da li vredjam nekoga ili imas nesto osobno ...

DU
Deleted user
17:30 28.09.2010.

Pa neka kupe katapult i jednog vojnika neka naoružaju protuavionskom raketom i neka ga ispale u zrak i eto avijacija 21 stoljeća u na hrvatski način najjeftinija. A neka naprednija verzija ima vojnika sa dvije rakete na leđima.

BE
belami
11:46 28.09.2010.

ma kupite su35 ... sta se komplicira ... kupis na kredit pa odplacujes 100god. ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije