Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Promjena koja je potrebna nije ona koju nudi Željka Markić

Ona kroz referendum gura nekoliko novih odredbi koje ne bi dovele do stabiliziranja političkog sustava, do novih ideja, svježih ljudi, nego do suprotnog procesa

Komentari 107

MA
majeltomoguce
12:17 22.09.2014.

Ona nudi ono što postoji u većini država EU. Koga to smeta? I drago mi je što je došlo do ovoga jer pale su maske: HDZ=SDP=politička mafija! U javnosti će se svađati oko toga dal je srebrno više sivo ili bijelo, a u tajnosti oni su brat i sestra (ili drug i drugarica) koji ne mogu jedno bez drugoga! To je sva istina ovoga što imamo u RH!

VL
DU
Deleted user
12:32 22.09.2014.

Ono što U ime obitelji (a ne Željka Markić) nudi je nešto konkretno, a svi ostali samo vole puno pričati, a ništa predložiti. Puna su im usta javnih rasprava, političkih dogovora, analiza, GONG-ova, ovog i onog. Ovo je konkretan prijedlog na stolu. Ako će većina biti za njega, odabrat će ga. Hrvati i ostali državljani imaju pravo odbiti ga, ili prihvatiti. Bez pardona. Puno bolje nego ovo do sada.

VL
NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
12:32 22.09.2014.

Ono što je za Josipovića i slične loše, dobro je za Hrvatsku.

VL
CE
cenzura
12:36 22.09.2014.

I Večernji se (nažalost) uključio u antireferendumsku kampanju! Vjerovatno je riječ o pritisku političkih elita koje bi u protivnom otkazale oglašavanja u cijenjenom listu. Nije mi jasno tko normalan nebi podržao ovu referendumsku inicijativu osim naravno Milanaovića i Karamarka zajedno s njihovim dizačima ruku. Nevjerovatne su ove "izlike" da bi smanjenjem praga na 3 % u sabor ušlo puno stranaka, baš naprotiv, parlamentarnih stranaka bi bilo isto ili čak manje nego danas. Upitnik reprezentivnosti od 3 % je sasvim izlišan, pa za boga miloga koga danas predstavlja HNS sa 1,6 % a "drma" čitavom državom. Strah se uvukao u naše političare koji na sve načine pokušavaju opstrurati i osporiti incijativu jer ako ona prođe i usvoji se ovakav izborni zakon današnji političari odlaze u povijest i šta će oni tada (jadni). Tko će takove ljude zaposliti van politike i kakve su im reference. Todorić jedva čeka da zaposli Jakovinu da mu vodi poljoprivredne ljekarne, Hanžekoić Grbina da zastupa stranke pri Ustavnom sudu (možda i Šeksa). Da ne nabrajam dalje ali svakog od današnjih "dizača ruku" iz sabora očekuje siguran posao u privatnom sektoru. Panika u partijama HDZ i SDP!

VL
Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
12:35 22.09.2014.

Za razliku od vas koji puno zujite, a meda ne dajete, gđa Markić ne zuji, a meda na pretek. ;) Možda taj med nije najslađi, ali ona barem radi nešto konkretno. Mijenja stvari. Mijenja sustav. Ruši lažne elite koje dršćuću pred njom. I to uz punu podršku naroda, jer narod direktno odlučuje o svemu. We, the people....:)

VL
DU
Deleted user
12:29 22.09.2014.

Ja ne znam od koga ste stimulirani za pisanje pamfleta protiv ovako dobro osmisljene ideje i referendumskog pitanja koje jest vrd demokratskog odlucivanja. bila sam protiv Markicke kad se radilo o Braku i LGBT....ali sad sam potpisala referendumsko pitanje. A da se vratim na pocetak i pitanja od koga ste stimulirani....pa to se vidi iz aviona...od onih koji su zajednicki stali u koaliciju protiv ovog referenduma.

VL
DU
Deleted user
12:35 22.09.2014.

Gospodine Despot! Ne bih vas htjela uvrijediti, ali ovo što napisaste, liči mi na plaćeničko navijanje! Zašto se HDZ-e boji? Oni koaliraju sada. Koja je razlika ako to čine prije ili poslije izbora? Pupavac će im biti jocker. Zašto ovakvimakvim prozirnim objašnjenjima, narod definirate da su majmuni? Slovenija i Italija sminjuje vast, zašto je to za Hrvate griješno? Zašto Francuzi mogu imati desničare a Hrvati ne smiju? Jesmo li mi zamorci u Europi pa na nama testiraju kako narod izluđivati i proučavati dokle mogu trpiti? Nama je dosta komunista! Upropastiše narod! Neka idu u vražiju mater! Ako i vi pristajete na pomirbu između lovca i lovine idite onda i vi!

VL
DU
Deleted user
12:42 22.09.2014.

Boje se Markicke i kaosa da covjek umre od smijeha a sto danas imamo ? kazin nad kazinima rekli bi dubrovcani,usput imamo direktan zakonski nagradni put od Remetinca do Sabora,to nije Markicka pisala.Istina je samo jedna da se jedni i drugi boje prestanka privilegija i vlasti.

VL
BM
Boris Markovic
12:41 22.09.2014.

Zeljka Markic je vse u pravu. Ne kuzim zakaj doajen hrvatskoga novinarstva Gospon Despot napada Zeljku.

VL
Avatar catalyst
catalyst
12:55 22.09.2014.

Druže Despot o tome ne odlučujete ni VI ni Željka Markić, nego narod kojem je ponuđen izbor.

VL
BA
bakulušić
12:54 22.09.2014.

Ja ću slijediti logiku gospodina Despota koji pita, da li se u Hrvatskoj živi bolje poslije Referenduma o braku nego prije Referenduma i mudro, opet sebe i nas pita. zašto nam je trebao Referendum ako nam nije bolje? Ja pitam gospodina Despota, da li se u Hrvatskoj živi bolje nakon dva sklopljena homoseksualna partnerstva nego što se živjelo prije, dok se nije zloupotrebljavala uloga matičara i matičnih ureda. I ako se ne živi bolje, zašto su nam potrebna homoseksualna partnerstva, gospodine Despot? O ostalim pitanjima i odgovorima gospodina Despota ne bih ništa više.

VL
Avatar abakus
abakus
13:15 22.09.2014.

Mislim da je ovaj prijedlog promjena izbornog zakona nešto najbolje što nam se dogodilo u posljednja dva desetljeća. Preferecijalnim glasovanjem po prvi put će političari koji budu izabrani u Sabor shvatiti da svojim radom i onim za što se zalažu odgovaraju svojim biračima a ne samo šefu stranke i da bi im se moglo dogoditi da ostanu bez pozicije čak i ako ih šef stranke stavi visoko na listu ukoliko budu samo klimali glavom i poslušno dizali ruku kako šef kaže ili izbjegavali dolazak u Sabor. Druga odlična promjena je zabrana zajedničkog izlaska na izbore u vidu liste stranaka. To ne znači i da su zabranjene prijeizborne ili postizborne koalicije, dapače, ali sada će svaka stranka morati pokazati koliko povjerenje birača ima i u skladu s tim dobit će i mogućnost djelovanja u državi. A ne kao što je sada da jedna minorna strančica poput HNS-a koju podržava samo mali broj građana ove zemlje (a tako niska podrška nije nimalo slučajna) upravlja bogatim resorima i odlučuje o mnogim važnim pitanjima. Iduće što je pozitivno je smanjenje postotka izbornog praga sa 5% na 3%, jer se time omogućuje i manjim strankama, onima koje su dosad mogle ući u Sabor samo u kolaciji s nekom većom strankom (i nerijetko se izgubile u toj koaliciji) da u Sabor uđu i pokažu što mogu i hoće. Istovremeno se podizanjem praga potrebnog za pravo da se predloži stranačka ili nezavisna lista na izborima za Sabor sa 500 potpisa na 3000 onemogućuje kandidiranje kojekakvih rediklu koji su samo zauzimali medijski prostor. Uvođenje mogućnosti elektroničko i dopisnog glasovanja olašat će pak bitno glasovanje i s vremenom smanjiti troškove kako izbora tako i budućih referenduma. Ukratko, izvanredan prijedlog - koji ne odgovara samo onima koji žele zadržati status quo i svoju mogućnost stvaranja gomile korumpiranih poslušnika uz pomoć koje će raditi u zemlji što ih volja.

VL
GR
grandtour
13:03 22.09.2014.

Želim "iskoristiti" Markićkin referendum jer samo ona ima hrabrosti za takve promjene. Svi su oni to mogli napraviti prije nje. Ali dalek je put od laprdanja do djela. Isto tako Markićka ako nešto zezne iskoristiti će se te iste referendumske promjene i protiv nje. I ona to zna. Biti odlučan i hrabar danas nije lako... Pogledajte kukavice kako okreću leđa.

VL
NE
neobicni
12:59 22.09.2014.

Fascinira broj ˝domoljuba˝ koji podrzavaju zločinačke organizacijae SDP i HDZ, IDS, HNS i druge u njihovim nastojanjima da se spriječi referendum i kadroviranje udbaša. Skontali su da im se tlo izmiče pod nogama, da bi netko ko nema oraha u džepu mogao doći u poziciju i pozatvarati lopove. Biti će kao nered ako bude više stranaka u saboru. Molim vas odgovorite kakva to sad red imamo, osim redova političkih nakaza. Nakon 20 godina nerada i upropaštavanja, osudivati nekoga da ne zna, ne valja jer je mali, je ništa više nego lopovluk i pogodovanje istim lopovima iz velikih partija. Mali kamenčić pokrene veliku lavinu. U ovom slučaju lavina lopova i izdajica će konačno završiti na dnu kanjona i utopiti se u vlastitom izmetu.

VL
DU
Deleted user
12:37 22.09.2014.

HDZ-e i SDP-e su sestrinske stranke koje vuku korijene iz SKJ.Ni jednima ni drugima ne odgovaraju ljudi koji su posteni i jasni a nadasve iskreno hrabri poput Dr.Kujundzica.

VL
Avatar slaven0
slaven0
12:57 22.09.2014.

fali pitanje: Da li zelite Direktno birati Glavnog Drzavnog Odvjetnika?

VL
NI
nicolatesla
13:19 22.09.2014.

Raspada se desno i lijevo krilo Centralnog Komiteta SKJ, bice frke.

VL
ŽC
žgru city
13:11 22.09.2014.

Zvonimire koliko te plačaju Josipović,sdp i hdz za ovaj članak?

VL
TV
tvrdapixa
13:09 22.09.2014.

Pa naravno da treba pod hitno mijenjati. Pa valjda ne mislite da je normalo da ekonomiju vodi stranka koja na izborima nemre ni prek praga?!

VL
Avatar Vinko
Vinko
14:05 22.09.2014.

Moj prijatelj s facebooka piše izvrsne kolumne pa zato veoma radi čitam sve njegove analize i komentare. U ovom slučaju držim pak da nema pravo. Obrazložit ću tu svoju tvrdnju. Ovdje tek upozoravam na to kako ga u današnjem Večernjakunjaku demantira napis o tome da HNS kontrolira tvrtke s prometom od oko 19 milijardi kuna. A koliko je glasova na izborima za Sabor dobila ta stranka ? To nitko ne zna. Glasovi se utopili u koaliciji. Čiji glasovi s čijim glasovima ? To ni Bogu nije poznato.

VL
« 1 2 3 4 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.