Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prošek

Proizvođači odlučni zaštititi ime autohtonog desertnog vina Hrvata

'28.03.2013., Zadar - Tradicionalno hrvatsko desertno vino prosek vise se nece moci distribuirati pod tim imenom jer je previse slican talijanskom proseccu.  Photo: Dino Stanin/PIXSELL'
'Dino Stanin/PIXSELL'
04.04.2013.
u 22:30

Uopće nije teško dokazati dulji povijesni kontinuitet prošeka od talijanskog prosecca, tvrdi naš poznati vinar Antun Plančić

U idućih 35 dana Udruga vina Dalmacije i Istravino provest će javnu raspravu među 27 proizvođača i utvrditi usuglašenu specifikaciju prošeka kako bi se u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede što prije krenulo u postupak zaštite tradicionalnog izraza prošek. Zaključak je to s sastanka svih aktera u priči o hrvatskom prošeku koji će s Hrvatima ipak “ući” u EU. No kako su slično ime prosecco u EU zaštitili Talijani, za očekivati je da nam ubrzo nakon toga slijedi pravna bitka dokazivanja dovodi li ime prošeka EU potrošače u zabludu. Vinar Antun Plančić tvrdi da je to trebalo riješiti za vrijeme pregovora s EU, no očito se “vodila briga o drugim proizvodima za koje su pregovarači bili bolje plaćeni”.

– Uopće nije teško dokazati dulji povijesni kontinuitet prošeka od talijanskog prosecca. Vinova loza je prije došla do Hvara nego na sjever Italije – kaže Plančić. Uostalom, prošek i prosecco dva su različita proizvoda pa Plančić ne sumnja u ishod eventualne pravne bitke s Talijanima za ime prošeka u EU. Prošek se pod tim imenom spominje još 1556. u Ribanju i ribarskom prigovaranju Petra Hektorovića. Proizvođač Leo Gracin kaže da je napredak i to što tri mjeseca prije ulaska u EU konačno netko s proizvođačima razgovara o prošeku, umjesto da o njemu priča birokracija. Možda bi bilo dobro Talijanima i njihovu udruženju koje se brine o proseccu odnijeti nekoliko boca prošeka kako bi ga kušali i shvatili da im je slično samo ime, predlaže Gracin.

>> Ministarstvo: Prošek se može prodavati, Bruxelles: Ne može

>> Jakovina zabranio proizvodnju prošeka, iako EU to nije tražio

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije