Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Theodor Meron:

'Profesionalnost ne znači da svaka presuda mora biti osuđujuća'

'05.11.2004., Zagreb - Ministrica Vesna Skare Ozbolt i predsjednik haaskog suda Theodor Meron. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
'Goran Stanzl/PIXSELL'
02.07.2013.
u 23:55

Tribunal je demonstrirao da će odgovarati svi oni koji krše odredbe međunarodnog kaznenog prava, bez obzira da li su predsjednici država, političari, generali, vođe paravojski ili obični vojnici.

Predsjednik haaškog suda, Amerikanac Theodor Meron reagirao je na niz optužbi da utječe na odluke ostalih sudaca.

Pritisci na Merona počeli su kada je, prije nekoliko tjedana "rezevrni" (ad litem) sudac Tribunala, Danac Frederik Harhoff odaslao pismo u kojemu kritizira Meronove odluke koje su dovele do oslobađajućih presuda Anti Gotovini i Mladenu Markaču, Momčilu Perišiću, kao i Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću.

"Profesionalnost ne znači da svako suđenje treba biti završeno osuđujućom presudom. Ukoliko bi to bilo točno, ukoliko bi cijela svrha međunarodnog prava bila da osuđuje - onda bismo živjeli u svijetu u kojem bi svaka optužena osoba bila automatski i kriva. Takav svijet bi bio u suprotnosti sa onim što nazivamo pravdom", kaže Meron u intervjuu "BIRN - Justice Reportu" (Balkanska novinarska mreža).

Meron smatra da je "upravo ta primjena najviših standarda poštenog suđenja jedan od najvećih uspjeha Tribunala". Meron nije želio izravno odgovarati na optužbe kako njegove presude ne doprinose pomirenju naroda u bivšoj Jugoslaviji, no kazao je "da pomaganje procesa pomirenja nije klasična funkcija sudova, a posebno ne Tribunala". Izražava, međutim želju da presude Tribunala znatno doprinesu pomirenju, no "pomirenje "često zahtijeva mnogo više od obične presude i to je pitanje na koje vođe u društvima i zajednicama mogu mnogo prije odgovoriti", kaže Meron.

Govoreći o ulozi i svrsi Tribunala, Meron je beskompromisno ustvrdio njegove pozitivne značajke.

"Tribunal je demonstrirao da će odgovarati svi oni koji krše odredbe međunarodnog kaznenog prava, bez obzira da li su predsjednici država, političari, generali, vođe paravojski ili obični vojnici. Na taj način, svaka presuda nosila je značajnu poruku: Oni koji čine zločine protiv čovječnosti, ratne zločine ili genocid bit će dovedeni pred lice pravde'", poručuje predsjednik suda u Haagu.

Na kraju razgovora Meron izražava uvjerenje "da će preostali rad Haškog tribunala biti uspješan i efikasan tokom narednih nekoliko godina i da će Mehanizam osigurati da skoro zatvaranje MKSJ-a (2016.) neće otvoriti vrata ka nekažnjivosti", zaključuje Meron.

>>Hajka na Merona! Traže da odstupi!

>>Haaški sudac: Vršili su pritisak na nas da oslobodimo zločince

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije