Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvoreno pismo

Haaški sudac: Vršili su pritisak na nas da oslobodimo zločince

Haaški sud, sud u Haagu (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
13.06.2013.
u 17:32

Danski sudac Haaškog tribunala kritizirao je taj sud jer su dopustili da visokorangirani časnici s područja bivše Jugoslavije budu oslobođeni

Recentne presude izazvale su kod mene duboku profesionalnu i moralnu dilemu, koju nisam do sada iskusio, napisao je Frederik Harhoff, jedan od sudaca na međunarodnom tribunalu u Haagu u otvorenom pismu koje su objavile danske novine BT.

Ističe da predsjednik Tribunala Theodor Meron vrši stalni i intenzivni pritisak na kolege suce kako bi donijeli oslobađajuće presude. Harhoff na pet stranica dugom pismu, koje je poslao na adrese 56 ljudi, uključujući i nekoliko odvjetnika, kritizira niz oslobađajućih presuda Hrvatima i Srbima.

– Najgora od svega je sumnja da su neki moji kolege izloženi političkom pritisku. To sasvim mijenja premisu moga posla, koji bi trebao služiti principima razuma i pravde – piše Harhoff.

Harhoff posebno ističe oslobađajuće presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču te Momčilu Perišiću, Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću.

– Američki predsjednik Haškog suda Theodor Meron vršio je pritisak na kolege u slučajevima Gotovine i Perišića više nego što je bila pravedna namjera. Imao je mnogo sreće kada je u zadnji čas uspio nagovoriti ostarjelog turskog suca da promijeni mišljenje – objašnjava. "Ostarjeli turski sudac" na kojeg se Harhoff referira jest 77-godišnji Mehmet Güney koji je glasovao da se Gotovinu i Markača oslobodi.

Harhoff kaže da ti događaju dopuštaju "da u budućnosti u većini slučajeva visokorangirane osobe mogu odšetati slobodno. To znači da američki i izraelski generali mogu mirno disati. Ostavljen sam s neugodnom impresijom da je Tribunal promijenio smjer s vojnog ustrojstva na određene moćne zemlje."

>>'Presude Stanišiću i Simatoviću ne donose nikakav preokret'

>>Vukovar legitimni cilj, a topništvom oko Knina bio zločin

>>Analiziramo najznačajnije detalje 
iz presude hrvatskim generalima

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije