Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priznanje Zlatna repa

Problemi u proizvodnji šećerne repe, jedan od glavnih problema nedostatak navodnjavanja

Dodjela priznanja Zlatna repa
Foto: Branimir Bradarić
1/4
16.02.2023.
u 20:33

U Županji je i ove godine održano tradicionalno dodjeljivanje priznanja Zlatna repa koje se dodjeljuje najuspješnijim proizvođačima šećerne repe.

Dodjeli na nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je potom održala u sastanak s članovima Uprave Hrvatske industrije šećera. Govoreći okupljenima rekla je kako će Vlada RH učiniti sve za opstanak industrije šećera u Hrvatskoj i kako bi poduprla proizvođače te visokodohodovne kulture. Prema njenim riječima Ministarstvo poljoprivrede priprema jedan dodatni cjeloviti program za različite poljoprivredne proizvodnje, a dio kojega će biti i šečerna repa. Istaknula je kako im je plan osigurati iznos od oko 1,3 milijuna eura što je dakle negdje blizu šest milijuna eura sa proizvodno vezanim plaćanjima. Govoreći o proizvodnji šećerne repe pojasnila je kako je u programskom razdoblju ona prvo pokrivena te da je i dalje najznačajnija i najizdašnija potpora proizvođačima proizvodno vezanim plaćanjima.

-Iako se ukupna omotnica za proizvodno vezana plaćanja smanjila, ona je otprilike za razdoblje 2023. - 2027. godine 281 milijun eura i pokriva jako mnogo sektora, omotnica za šećernu repu je otprilike ostala ista. Za pet godina ona je negdje iznad 23 milijuna eura, a godišnji predviđeni iznos je 4,64 milijuna eura. Imali smo i trogodišnji program koji je istekao još 2021. pa smo donijeli jednogodišnji program – rekla je Vučković.

Međutim, i pored značajnih ulaganja tijekom prošle godine hrvatska poljoprivreda imala je smanjene prinose od preko 20 posto. Glavni razlog tome je velika suša, a onda samim tim i nedostatak navodnjavanja što će se pokušati popraviti kroz dodatna ulaganja i projekte. Istaknula je kako su Vukovarsko - srijemska županija i Osječko – baranjska županija stupovi prehrambene sigurnosti Hrvatske.

Međutim, i pored svih tih ulaganja i projekata, a kada je riječ o proizvodnji šećerne repe, Hrvatska je ostala bez tisuću hektara ove kulture. Proizvođači ističu kako je osnovni problem navodnjavanje te da bez organiziranog navodnjavanja nema budućnosti za ovu poljoprivrednu kulturu. Potvrdio je to i predsjednik Uprave Hrvatske industrije šećera Željko Zadro koji je rekao kako je prošla godina bila izazovna za domaće proizvođače šećerene repe ali i da su unatoč brojnim problemima preživjeli i idu dalje.

-Nadamo se u ovoj godini stabilnosti u nabavi energenata i cijena repromaterijala kao i da suša neće utjecati na proizvodnju kao u prošloj godini. Bio bih zadovoljan ukoliko bi se zadržala količina repe od prošle godine u kojoj je na hrvatskim poljima proizvedeno 630.000 tona šećerne repe i proizvedeno 84.000 tona šećera. Tijekom 2023. godini pod šećernom repom naći će se više od 9.000 hektara od kojih oko 8.000 hektara u Hrvatskoj – rekao je Zadro.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije