Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što se to događa?

Prljavi poslovi karlovačke policije - kradu, prijete, premlaćuju, lažu...

policija
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/3
11.04.2010.
u 10:45

U PU karlovačkoj ne samo da ima policajaca koji kradu, prijete ili premlaćuju, nego se i redovito pišu lažna izvješća o tome što rade

Premlaćivanja, krađe, krivotvorenje službenih dokumenata, ali i zataškavanje 'neugodnih' događaja iz života uglednika naša je svakodnevica. Ipak, javnost je ostala šokirana nakon što se saznalo da glavni akteri u slučaja premlaćivanja mladića u Karlovcu, nisu obični građani, već policajci, djelatnici Policijske uprave karlovačke. Još je gore što je policija svoje grijeh u ovome kao i većini sličnih slučajeva koji su se događali tijekom proteklih mjeseci priznala tek nakon što su to novinari objavili. U nekim slučajevima ni to nije bilo dovoljno.

Ajkić nekoliko puta pao?!

U nedavnom slučaju pretučenog 20-godišnjeg Alena Ajkića najprije su pripćili da su se trojica policajaca zapravo branila od napada, a Ajkić je podljeve, prijelome kostiju i izbijene zube zaradio kad je sam nekoliko puta pao na pod i sanduk. Nakon svega, pritisak javnosti ipak je postao oprevelik pa je policije izašla s novom istinom, kazneno prijevivši policajca Kristijana Maglića i suspendiravši ukupno četiri svoja djelatnika. Iako je unutarnja kontrola u ovom slučaju odradila svoj posao, epilog slučaja Ajkić dat će sud.

I to, kako sada stoje stvari, u nekoliko procesa. Suspendirani šef smjene te noći Tomislav Trgovčić najavio je tužbu protiv svog načelnika Josipa Ćelića optuživši ga za krivotvorenje podataka temeljem kojih je unutarnja kontrola došla do zaključaka o njegovoj krivnji.

– Rezultati kontrole su takvi kakvi jesu, oni nažalost nisu dobri po nas. No, svi zaposleni u policiji znaju da je naš posao strogo definiran, a tko ne želi raditi po tim pravilima njegova je stvar. Ne želim se oko svega prepucavati preko novina, no o tvrdnjama gospodina Trgovčića posljednju će riječ dati disciplinski sud – rekao je načelnik PU karlovačke Josip Ćelić.

Još se prašina oko slučaja Ajkić nije ni slegla kad je u javnost procurio podatak da su policajci krivotvorili izvješća o događaju vezanom uz malodobnog sina karlovačkog gradskog pročelnika za upravno-pravne poslove Željka Pakšeca.

Dvije policijske istine

U prvom izvješću o događajima od 1. siječnja 2010. stoji da je rampu ispred stambene zgrade u karlovačkoj Ulici Luščić polomio Pakšecov sin, a u drugoj sačinjenoj mjesec dana kasnije da je kao uzoran građanih rampu sklonio na pješački otok kako netko ne bi oštetio auto. I ovaj slučaj počeo se odmotavati nakon 'akcija' novinara.

– Nakon članka u novinama zatražili smo od Policijske uprave karlovačke provjeru svih okolnosti vezanih uz događaj 1. siječnja 2010. kada je na parkiralištu kod stambene zgrade u ulici Luščić oštećena rampa. Međutim, do sada nam nije dostavljeno izvješće povodom našeg traženja da se utvrde eventualne nepravilnosti u postupanju policijskih službenika vezano uz izdavanje potvrda o tom događaju – naglasio je Krešimir Ostogonac, općinski državni odvjetnik u Karlovcu.

I dok se unutarnja kontrola i pravosuđe bavi policijom Slavo Boban zaposlen kao domar u PU karlovačkoj odlučio je pravdu uzeti u svoje ruke. Nakon obiteljske prepirke iz pištolja je pucao u svoga zeta Verana Zimu.

Pogodio ga je u glavu propucavši mu lice i vrat, no djelatnici Opće bolnice Karlovac uspjeli su sanirati ozljede i Zima je izvan životne opasnosti. Tako je u ovom slučaju sve ostalo na pokušaju ubojstva.

No, tu slučajevi vezani uz crnu kroniku i djelatnike PU karlovačke ne staju. Krajem prošle godine policajac iz Ogulina zatečen je u krivolovu na području susjednog Vrbovskog. Na pušku je stavio reflektor i krenuo u lov. Lovci ovaj postupak nazivaju lamparenje i kvalificiraju ga kao klasični slučaj krivolova.

Drugi policajac prijavljen je Državnom odvjetništvu zbog krađe traktora vrijednog čak 110.000 kuna.

Treći je kazneno prijavljen zbog provale u prostore Dione odakle je ukrao ralice za snijeg, radijatore, pa čak i metalne šahtove.

Djelatnici policije nisu prezali ni od sitnih krađa. Djelatnik MUP-a ulovljen je u krađi žileta u trgovačkom centu. Kasnije se djalatnicima trgovačkog centra legitimirao službenom značkom.

Nisu se sustezali ni od međusobne tučnjave pred masom turista u tranzitu autocestom. Svi se sjećaju i policajca koji je pijan zaspao u autu parkiranom na nogostupu, nakon što je malo dublje zavirio u čašicu.

Poseban slučaj je policajca Natka Tumpe koji je u uniformi dobrano izvrijeđeo i ispsovao tadašnjeg dugoreškog župnika Lovru Zaplatića. Kod župnika je stigao po crkvenu potvrdu, no uvrijeđen jer je nije mogao odmah dobiti krenuo je o obračun sa župnikom.

Policajac krao – policajcu

Jednako je zanimljiv i slučaj iz Ozlja. Tamošnji policajac prijavljen je zbog krađe mobitela. Aparat je ukrao svom kolegi i to iz službenog automobila. Zanimljivo je kako su za većinu policajaca upletenih u ove događaje dobro upućeni govorili da je pred njima uspješna karijera čuvara reda i zakona.

Tako je kao počinitelj krađe iz Dione prijavljen linijski inspektor u Odsjeku za sigurnost cestovnog prometa Zoran Bračić. Njegovu su sliku, kao uzornog policajaca, koristili za izradu kartonske makete. Kartonski Bračić vozače je trebao upozoravati na pridržavanje pravila u prometu, a djecu koja tek kreću u školu na oprez. Kad je otkrivena krađa u Dioni Bračić je već dulje bio na bolovanju. Saznalo se i da je nekoliko godine prije prijavljen zbog izdavanja čekova bez pokrića i prijevare, no te su optužbe odbačene.

No, ni tu nije kraj. Nedavno je jedna Dugorešanka na policijski broj 92 htjela prijaviti vozača automobila bez registracija koji juri po cesti, polukružno se okreće i prati je. Dežurni policajac u OKC-u odgovorio joj je da ne 'tužaka'. Ovaj slučaj karlovačke policija još istražuje.

Usudili se izvrijeđati čak i svojeg župnika

Krivolov - Policajac iz Ogulina u susjednom je Vrbovskom uhvaćen u tvz. 'lamparenju'

Krađa - Policajac iz Karlovca ukrao traktor vrijedan 110.000 kuna

Prijetnja - Policajac u uniformi prijetio i psovao župnika u Dugoj Resi

Provala - Policajac ušao u prostor Dione, otuđivši ralice za snijeg, radijatore i metalne šahtove

Remećenje javnog reda i mira - Dvojica policajaca potukli se na autocesti pred kolonom turista u tranzitu

Pijanstvo - Policajac u društvu 'maligana' zaspao u autu na nogostupu

Ubojstvo u pokušaju - Policijski domar iz pištolja pucao na svog zeta

Krađa - Policajac u Ozlju kolegi iz auta ukrao mobitel.

Zataškavanje - Policajci krivotvorili izvještaj kako bi 'zaštitili' pročelnikova sina

Premlačivanje - Policajac izudarao 20- godišnjaka, pa rekao da je pao na pod

Komentara 51

DO
doktorica
10:01 12.04.2010.

Policija i sudstvo je pravo ogledalo naše vlasti

ZM
zmaj5
13:42 11.04.2010.

Ovo je tragedija,tragedija države Hrvatske. Tu je svaki komentar suvišan,riješiš se milicije i dobiješ ovakvu Hrvatsku policiju.

OB
-obrisani-
18:35 11.04.2010.

samo mali dio sustava BANDE LOPOVSKE

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije