Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podnio ostavku

Trupčević više nije predsjednik Udruge novinskih izdavača

\'11.04..2012. Zagreb- Boris Trupcevic,direktor Styria  International za Hrvatsku. Photo: Boris Scitar/VLM\'
Boris Ščitar/Večernji list
13.06.2013.
u 17:10

Povod ostavci jutrošnja je izjava predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića da će, ako se nastavi s preispitivanjem prijedloga Zakona o PDV-u, svim izdavačima biti ostavljena porezna stopa od 10 posto umjesto najavljene stope od 5 posto

Boris Trupčević, direktor Styrije za Hrvatsku, koja je vlasnik novina Večernjeg lista, 24sata i Poslovnog dnevnika, podnio je ostavku na mjesto predsjednika HUP - Udruge novinskih izdavača zato što, kako navodi u ostavci, 'njegovo djelovanje na toj funkciji više nije moguće'.

– Povod ostavci je jutrošnja izjava predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića, a koju doživljavam kao izravnu prijetnju svim izdavačima i svim tiskanim medijima, da će, ako se nastavi s preispitivanjem prijedloga Zakona o PDV-u, svim izdavačima biti ostavljena porezna stopa od 10 posto umjesto najavljene stope od 5 posto. Takav potez Vlade za posljedicu bi imao nesagledivu štetu za čitavu izdavačku industriju, a posebno za egzistenciju profesionalaca koji u njoj rade. Ne želim ni na koji način snositi odgovornost za takav ishod sutrašnjeg saborskoga glasovanja, iako je potpuno jasno da isključivu odgovornost snosi Vlada RH i vladajuća koalicija. Odluka je njihova – tvrdi Trupčević u objašnjenju ostavke.

Navodi kako se sada "već očito da se diskriminirajući zakon donosi zbog animoziteta predsjednika Vlade i njegovih suradnika prema dnevnim novinama 24sata, čime se usputno i druge novine uzimaju kao taoci takve situacije".

– Takvo postupanje Vlade predstavlja grubo kršenje Ustava RH, i to osobito članka 38. kojim se jamči sloboda tiska. U tom smislu Vladi predlažem krajnje iskrenu izmjenu zakonskog prijedloga – da se snižena stopa PDV-a od 5 posto primjenjuje na sve dnevne novine i sve druge tiskane medije, osim 24sata. Ostavkom želim otkloniti svaku moguću sumnju u sukob interesa s obzirom na to da sam istodobno obnašao dužnost predsjednika HUP-UNI i direktora 24sata. Također, želim jasno preuzeti odgovornost za izvjesni neuspjeh višegodišnje inicijative HUP - Udruge novinskih izdavača da se SVIM tiskanim medijima, bez razlike i diskriminacije, stopa PDV-a smanji sa sadašnjih 10 na 5 posto. Takvom intervencijom država bi izravno utjecala na očuvanje radnih mjesta u tiskanim medijima koji, kakvi god bili, imaju važnu ulogu u demokratskom društvu. Očito je da to ne razumiju svi. Takvom intervencijom, uostalom, samo bi se slijedile politike koje su već primijenile gotovo sve članice Europske unije, zajednice zemalja kojoj pristupamo ne poštujući njezine temeljne vrijednosti poput slobode medija i jednakosti u natjecanju na slobodnom tržištu – napisao je Trupčević te dodao kako će 24sata i dalje vrlo kritički pisati o sadašnjoj Vladi ili o nekoj budućoj vladi, kao što je kritički pisao i o svim prethodnim vladama.

>> Trupčević: 25.000 riječi diskriminira nekoliko novina!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije